Kruidige fruitige havermoutpap

posted in: Ontbijt | 4


Je moet vast denken alwéér een recept met havermout, maar havermout is zo veelzijdig je kunt er zoveel mee doen en er zoveel verschillende smaken aan geven dat ik het volgens mij nooit zat zal worden.
Dit keer heb ik een keer iets nieuws gebruikt als vloeistof basis, normaalgesproken gebruik je daar water of melk voor, maar ik heb al een paar recepten op internet gevonden waarbij thee wordt gebruikt als basis om de havermout nog meer smaak te geven. Ik heb in dit recept Indian Spices gebruikt van de Pickwick (zie foto), dit is een heel kruidige thee met oa kaneel, anijs, gember en kruidnagel. Ik heb deze thee gebruikt, omdat ik dacht dat het kruidige van de thee goed zou aansluiten bij het zoete van het fruit en dat was ook zo :) Het is een heerlijke pap met het zoete van het fruit en een subtiel kruidig smaakje van de thee. Het is natuurlijk overbodig om te zeggen dat je in principe elke combinatie van fruit kan gebruiken en elke soort thee, ik zou zeggen gooi je fantasie in de strijd. Heb je een lekkere combi gevonden? Ik zou het leuk vinden om te horen, je kunt het in de comments zetten :)

Kruidige en fruitige havermoutpap

Nodig:
– 1 zakje thee
– 250 ml water
– 30 g havermout
– 100 g mango
– 50 g bramen
– 1/2 tl vanille-extract
– evt. suiker/honing/zoetstof na smaak
– evt. scheutje melk

Hoe maak je het:
Zet de thee met het water en het theezakje en laat tenminste 10 minuten trekken, haal het theezakje uit het water en knijp het goed uit.
Doe de havermout samen met de thee en de mango in een steelpannetje en breng aan de kook. Laat het ongeveer 4 minuten pruttelen en voeg dan de bramen toe, laat het nog 1minuut pruttelen (niet te lang want dan gaan de bramen kapot). Haal de pan van het vuur roer het vanille-extract en eventueel suiker of zoetstof door. Als de pap iets te stevig is geworden kun je er nog een scheutje melk bij doen, dit maakt de pap ook wat romiger.

Geeft 1 portie
Per portie: 195 kcal, 2.8 g vet waarvan 0.41g verzadigd vet

4 Responses

  1. Ik heb vandaag je idee van havermout met thee uitgeprobeert en het was echt lekker!
    De aldi heeft van die mierzoete Rooibos aardbei met slagroom smaak thee. Ja klinkt vies en als thee vind ik het te zoet. Maar met havermout banaan, eetlepel vanille vla (optimel) en een paar rozijntjes echt super lekker en voedzaam ontbijt denk ik zo!
    Dank je wel voor je.. hoe zullen we het noemen… vindingrijkheid haha!

    Groetjes flien.

    Ps heb jij weleens eierkoeken gemaakt?? maar dan zonder al die suikers erin??

  2. @ Flien,

    Mooi dat klinkt echt super goed. Heb die thee overigens ook wel eens gehad en echt niet weg te krijgen ;)
    Ik heb nog nooit eierkoeken gemaakt, wel altijd een keer gewilt, hoe bedoel je suikervrij met honing of zoetstof of stevia??

  3. Haai haai,

    Bedankt voor de snelle reactie!
    Ik vond laatst een recept voor eierkoeken maar daar zit voor mijn gevoel een hoop suiker in. Maar dat vermijd ik liever. Ben ook niet zo’n zoetekauw.

    Daar gaat het volgende in:
    4 eiwitten, 3 eidooiers, 1,5 tl bakpoeder, 75 gr fijna tafelsuiker, 2 zakjes vanillesuiker, nogmaals 50 gr tafelsuiker en 100 gr bloem. Liever stevia of zoetstof. Enig idee hihi.

    Groetjes Flien

  4. @ Inge,
    Het klinkt heerlijk! En ik ben dol op havermout, dus ik ga ook dit recept snel proberen.

    @Flien,
    Ik las je berichtje en ben even op zoek gegaan naar een recept voor je (leek mij zelf namelijk ook wel heerlijk: eierkoeken zonder suiker). Ik heb het zelf nog niet uitgeprobeerd, maar ik kwam dit recept tegen (hopelijk kun je er wat mee):

    Ingrediënten: 5 eiwitten,4 eidooiers,1 tl bakpoeder,2 tl citroensap, snufje zout, 100gr zoetstof, 2 zakjes vanillesuiker of een beetje vanille essence, 100 gr bloem

    Eiwitten lobbig en schuimig kloppen,
    het bakpoeder, bloem, citroensap en zout toevoegen.
    geleidelijk 50 gr zoetstof en vanillesuiker(essence) door kloppen tot dat het eiwit stevig is.
    In een andere kom de eidooiers met 50 gr zoetstof tot een romige crème kloppen.
    voorzichtig de crème door het eiwit voegen.

    Laat het beslag ongeveer 5 minuutjes staan, zodat het wat dikker en papperig wordt. Dan met een eetlepel (met een kop erop) hoopjes beslag op bakpapier scheppen.
    Ong. 20 minuten in de oven op 180 graden bakken.

    Groeten,
    Bianca

Leave a Reply