Supermakkelijk (kerst) toetje: chocolade-hazelnoot parfait

posted in: Uncategorized | 0

Een parfait het klinkt heel chique alsof je het in een echt chique Frans restaurant te eten zou krijgen, maar eigenlijk is het specief heel erg makkelijk en snel (ik ben ongeveer 15 minuten bezig geweest), maar wel hemels lekker, een ideaal kersttoetje dus!
Overigens komt dit recept uit het Chocolade volgens Cote d’or receptenboek, een heel leuk koekboek over chocolade waarbij je spontaan 3 kilo aankomt als je er naar kijkt :), maar desaltniettemin als je hem nog ziet liggen zeker meenemen! Overigens heb ik het recept natuurlijk aangepast, je kan natuurlijk precies doen wat een koekboek zegt, ik in ieder geval niet ;)
Nog wat tips. Bij het stijfkloppen van de eiwitten is het heel erg belangrijk dat de kom en de deeghakken van de mixer vetvrij zijn, dit kun je heel makkelijk bereiken door wat citroensap op een vel keukenpapier te doen er hiermee alle oppervlakte af te vegen.
Het scheiden van eieren is helemaal niet zo moeilijk als het lijkt, zelfs als je geen eierscheider hebt. Ik doe het altijd als volgt, tik het ei tegen de rand van een kom en breek hem open zodat de dooier in de onderste helft van de schaal blijft, laat het eiwit uit de bovenkant eruit lopen in een kom. Vervolgens giet je de onderste schaal leeg in je hand, die je in de vorm van een kom houdt, dan kun je het eiwit tussen je vingers laten lopen en vervolgens de eidooier in een andere kom leggen. Oke het voelt een beetje vies, maar dan heb je wel perfect gescheiden eieren ;) mocht het nou toch mis gaan en er komt wat eidooier bij het eiwit dan is dat geen ramp schep gewoon met een lepel de gemorste eidooier en het omligde eiwit weg dan zou het eiwit nog wel stijf moeten worden!

Chocolade-hazelnoot parfait

Nodig:
– 175g pure chocolade
– 80g suiker
– 4 eieren
– zout
– 100g boter
– 125 ml slagroom
– 100g hazelnoten
– chocoladecake (zie recept hieronder)

Hoe maak je het:
Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan totdat ze lichtbruin zijn, laat ze afkoelen en hak ze grof, zet weg.
Breng 1 dl water aan de kook met 40g van de suiker.
Breek ondertussen de chocolade in stukjes en snijdt de boter ook in kleinere blokjes (het hoeft niet piepklein, maar zodat het wat makkelijker smelt)
Als het water kookt, zet je het vuur heel laag en roer je de chocolade en boter erdoor zodat deze smelt.
Klop ondertussen de slagroom lobbig (nog net niet stijf) en bewaar in de koelkast.
Snijd de cake in kleine blokjes.
Scheid de eieren en voeg de eidooiers bij het cholademengsel, terwijl dit van het vuur af is.
Klop de eiwitten stijf met de rest van de suiker.
Roer eerst een klein beetje van het eiwit door het chocolademengsel, en spatel dan de rest van het opgeklopte eiwit erdoor voorzichtig je wilt namelijk een zo luchtig mogelijk mengsel
Spatel de slagroom en de hazelnoten door het mengsel. Zorg dat het een gladde creme wordt.
Doe de cake onderin mooie glazen en giet de creme op de cake
Laat opstijven in de diepvries zeker 4 uur, maar het liefst een hele nacht.
Seveer ijskoud en garneer eventueel met gehakte chocolade en een toef slagroom.

Genoeg voor 6-7 personen.

Chocoladecake

Nodig:
– 250g zelfrijzend bakmeel
– 200g boter
– 200g suiker
– 3 eieren
– 50 ml melk
– 150g pure chocolade, fijngehakt
– 2 el cacoa

Hoe maak je het:
Vet een cakeblik in en bestuif met bloem (ik doe het altijd met bak en braad insmeren, dat is het makkelijkst!)
Verwarm de oven voor op 165 graden.
Klop de boter romig met de mixer.
Doe de suiker erbij en mix tot het een goed gemengd is.
Doe de eieren er één voor één bij en mix telkens totdat het voorgaande ei helemaal opgenomen is, mix na het laatste ei 5 minuten op de hoogste stand zodat je een luchtig beslag krijgt.
Roer het meel, de melk en cacoa in delen erdoor.
Roer de chocolade erdoor.
Doe het beslag in de cakevorm
Bak de cake in het midden van de oven 60-70 minuten, hij is klaar als een tandenstoker er droog uitkomt.

Geeft 1 cake

Leave a Reply