Twee soorten foccachia en een basisrecept

posted in: Uncategorized | 1

Ik heb vanavond een breng-je-eigen-hapje avond, dus ik had bedacht dat het wel lekker zou zijn om foccachia mee te nemen en wat is er beter dan zelf gebakken brood? Ik bedoel het lekkerder, goedkoper (ik denk dat het totale recept 2,00 euro kost, bij de AH krijg je dan 1 mini foccachia) en super snel om te maken (ik denk dat het me 15 minuten tijd heeft gekost + wachttijd)
Maar het mooie van dit recept is dat ik je een basisrecept geef en je echt alles wat je maar wilt er op of erin kan doen.
Ik heb er zelf een gemaakt met pesto/gebakken uien en de andere met mozerella/ pesto en ze zijn echt heerlijk!

Basisrecept Focacchia

Nodig:
350 g bloem
1/2 tl zout
1 zakje instant gist
2 el olijfolie
2,5 dl lauw water

Hoe maak je het:
1. Zeef de bloem en het zout boven een grote kom en roer de gist erdoor.
2. Roer de olijfolie en water erdoor.
3. Kneed het deeg 7-8 minuten tot het een soepel deeg wordt.
4. Doe het deeg in een ingevette kom, denk af en laat 1-1.5 uur rijzen op een warme plek. Je kan het ook een nachtje in de koelkast laten rijzen en dan nog 1/2 uur op kamertemperatuur late komen.
5. Kneed het deeg 1-2 minuten.
6. Rol het deeg uit en leg het op een bestoven bakplaat.
7. Dek weer af en laat 30 minuten rijzen.
8. Verwarm de oven voor op 190 graden en bak het brood 20-25 minuten totdat het goudbruin is.
9. Laat het brood afkoelen en snijdt het dan in stukken.

Mozarella-pesto foccachia


Extra nodig:
1 bol mozarella
2 el pesto
2 teentjes knoflook
1 tl italiaanse kruiden

Hoe maak je het:
Maak het deeg zoals hierboven staat.
Kneed bij stap 5 de italiaanse kruiden en de uitgeperste knoflookteen door het deeg.
Nadat je het deeg heb uitgerold, besmeer je het met de pesto en leg de mozerella erop. Verder afbakken zoals hierboven!

Uien-pesto foccachia

Extra nodig:
1 ui
2 el pesto
2 teentjes knoflook
1 tl italiaanse kruiden

Hoe maak je het:
Maak het deeg zoals hierboven staat.
Snijd de ui in ringen en bak in een koekenpan totdat hij zacht en beetje bruin is.
Kneed de kruiden en knoflook bij stap 5 door het deeg.
Nadat je het deeg heb uitgerold, besmeer je het met de pesto en leg de gebakken uien erop. Verder afbakken zoals hierboven!

One Response

  1. Hoi,

    Ik wilde dit recept maken en heb van het weekend gist gekocht van dokter Oetker, van die groene zakjes. Weet jij of dit instant gist is of gedroogde gist? En maakt dat verschil want in recepten spreek je ook wel eens van gedroogde gist? Bestaat dat bijvoorbeeld ook van Dr. Oetker?

    Van het weekend heb ik ook die kaneel/koffiebroodjes gemaakt met die groene zakjes gist en het bleef een beetje kleverig. Kan dat door de verkeerde gist komen? Ik heb het namelijk wel laten oplossen terwijl er op het zakje stond dat het niet hoefde, maar in jouw recept wel…

    Oftelwel, dilemma’s ;)

    Gr. Jitske

Leave a Reply