Gezonde verjaardagstaart (deel I): Tia Maria Gateau

posted in: Cake, Gebak, Snacks, Taart | 2

Ik ben pas jarig geweest (ja er is weer een jaartje bijgekomen) en toen ik mijn favoriete bakboek (Baking van Martha Day, ooit voor 7 euro op de Boekenbeurs gekocht, zijn waarschijnlijk de beste 7 euro die ik ooit heb uitgegeven) eens doorzocht kwam ik in de gezonde baksectie (niet eens express) het recept tegen voor Tia Maria Gateau, het zag er heerlijk uit en na een testpoging bleek het dat ook te zijn en na een paar aanpassingen was de perfecte verjaardagstaart mét bijkomend voordeel dat hij ook nog eens relatief laag in vet is, dus iedereen blij :)

Tia Maria Gateau



Nodig voor de taart:
115g bloem
14g instantkoffiepoeder
4 xl eieren
evt. koffieboontje of chocolade voor de decoratie

Nodig voor de vulling:
400g light roomkaas (ik heb Monchou licht en luchtig gebruikt)
1 el vanille-siroop
3 el Tia Maria
150g pure chocolade, in stukjes

Nodig voor het glazuur:
300g poedersuiker
1 el instantkoffiepoeder
1 el cacoa

Hoe maak je het:
1. Verwarm de oven voor op 190 graden.
2. Bedek de bodem van een springvorm (24 cm in diameter) met bakpapier en vet de rand in.
3. Zeef de bloem en het koffiepoeder boven een kleine kom.
4. Mix de eieren en suiker in een andere kom met een handmixer totdat het een mousse structuur heeft (dit duurt 5-10 minuten).
5. Schep de bloem voorzichtig door het eiermengsel en giet het in de springvorm.
6. Bak de taart 30-35 minuten in het midden van de oven. Laat even staan, snijdt de randen los, stort op een rooster en laat helemaal afkoelen.
7. Voor de vulling, roer je de roomkaas los. Voeg de vanille-siroop, Tia Maria en chocolade toe en roert goed.
8. Snijdt de cake horizontaal door midden en besmeer de onderste helft met het roomkaasmengsel, leg vervolgens de bovenste laag er weer op.
9. Maak het glazuur. Meng in een kom de poedersuiker, koffiepoeder en zoveel water tot het dik mengsel is dat toch nog dun genoeg is om uit te smeren.
10. Giet 3/4 van het glazuur over de cake en spreid uit over de hele bovenkant.
11. Roer de cacoa door de rest van het glazuur en sprenkel het met behulp van een lepel op een afstand over de cake.
12. Decoreer met koffieboontje of stukjes chocolade

Geeft ongeveer 12 stukken.
Per stuk +/- 226 kcal (3 g vet)

2 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.