Chocolade IJskoffie en suikervrije chocolade saus

posted in: Drankjes | 1

Ik ben dol dol dol op ijskoffie, het bewijs?

Coffeelovers

Lichtgezoete ijskoffieshake

Koffie en Koffie

IJskoffie, smaak: kokos :)

HEMA

IJskoffie, smaak: vanille

Allemaal heel erg lekker natuurlijk, maar er zijn een aantal nadelen”
1. Heel erg duur (varieerend van 2 tot 4 euro)
2. Niet echt gezond, vaak met slagroom, superveel hele zoete siroop

En wat doet een armelastige op gezondheid gefocust meisje dan?? Die maakt het zelf :)
Ik had al eens eerder zelf ijskoffie gemaakt, maar dan met gekochte en dus suikerrijke siroop (zie hier) En ik weet dat er suikervrije siroop te koop is, maar die kan je alleen op internet bestellen en is 11 euro per fles wat ik alsnog redelijk duur vind.
Maar met wat gegoogle had ik een recept gevonden voor suikervrije chocolade siroop en dat samen met mijn eerdere recept? Een heerlijk decadente gezonde en goedkope ijskoffie :)

Suikervrije chocolade saus

Nodig:
95g cacoa
315ml koud water
1/4tl zout
1/2 cup = 125ml zoetstof (iedere zoetstof verschilt van gewicht, dus het is makkelijker om het in volumes aan te geven)
2,5 tl vanille-extract

Hoe maak jet het:
1. Mix de cacoa, water en zout in een steelpan met een garde tot er geen klontjes meer zijn.
2. Breng het aan de kook en laat het 3 minuten zachtjes koken onder voortdurend roeren (let ook vooral op de bodem!)
3. Haal van het vuur en laat 10 minuten afkoelen.
4. Roer de zoetstof en vanille erdoor en laat verder afkoelen.
5. Bewaar in de koelkast.

Dit is natuurlijk ook lekker over ijs, in de yogurt, over aarbeien of kersen of in ijskoffie….

Chocolade-ijskoffie

Niet de mooiste foto, maar wel heel erg lekker :)

Nodig:
150ml koude koffie
100ml koude melk
6 koffie-ijsblokjes (gewoon koffie invriezen in ijsblokjes vorm)
1 el chocoladesiroop

Hoe maak je het:
1. Doe alles in een blender of maatbeker.
2. Mix 1 minuutje in de blender of met staafmixer
3. Giet in een glas, garneer met extra chocoladesaus én vergeet het rietje niet ;)

One Response

  1. Vroeger maakte ik zelf koffie-extract, jammer genoeg was ik het recept kwijt. Op ‘n rommelmarkt een oud kookboek gekocht en daar staat óók een recept voor koffie-extract in. Het voordeel van oude kookboeken is dat ze meestal geen vreemde en vaak dus dure ingrediënten gebruiken. Ik denk dat ik snel maar eens ‘n voorraad koffie-extract ga maken.Voor ijskoffie is het ideaal en lekker snel klaar dan.

Leave a Reply