Zelfgemaakte Suikervrije Vanille Koffiesiroop

posted in: Drankjes, Maak het zelf | 29

Jullie weten dat ik dol ben op ijskoffie en het zelf ook vaak maak. Maar wat het zo lekker maakt om te bestellen in een koffiezaak is het smaakje dat ze er aan toe voegen en ik weet hoe ze dat toevoegen:

Nadeel? Het zit vol met suiker, calorieen, het is ongeveer 20kcal per pompje maar er gaan toch al snel 5 in 1 kopje koffie. En die 20kcal zijn alleen maar suiker die je toch niet echt nodig hebt.

Maar waarom dan niet deze:

Duur, duur, duur! 13 euro per fles?

En wat doet een arme student dan? Googlen en het zelf maken en dat is gelukt :) Tot nu toe wel alleen nog de vanille-variant, maar more is coming. En het allermooiste buiten het feit dat het heerlijk is? Het kost je 10 minuten en nog geen euro.

Suikervrije vanille koffiesiroop

Nodig:
1 kop water
1 kop zoetstof
3 tl vanille-extract

Hoe maak je het:
1. Doe alles in een pannetje en breng aan de kook.
2. Zet het vuur zacht en laat 10 minuten pruttelen.
3. Giet in een fles en bewaar in de koelkast

Calorieen? 0!

29 Responses

  1. Janne

    Zou een speculaas- of kaneelsiroop niet lukken met resp. speculaaskruiden (jullie noemen dat koekkruiden geloof ik) en gemalen kaneel in plaats van het vanille-extract?

  2. I.

    @ Janne,
    Natuurlijk kan dat! Ik heb het ook wel eens met cacoa gemaakt en je kan ook gemberpoeder gebruiken, eindeloze mogelijkheden ;)

    groetjes I.

  3. Lies

    Oh geweldig weer dit recept.
    Moet ik ook zeker gaan maken. Want ik ben gek op koffies met smaakjes.
    Maar echt 20 kcal per scheutje en 5 van die scheuten per kop? Nu durf ik bijna niet meer naar de coffee company of DE te gaan :-P

    Ben het meest gek op de smaak caramel altijd.. maar met wat zou je die dan moeten maken?

    En waar kan je eigenlijk vanille extract kopen? Zoek het al zo lang maar kan het nergens vinden..

  4. De Bakparade

    @ Lies
    Is echt super calorierijk omdat het in feite suikerwater is. Maar bij de DE kun je ook vragen om suikervrije siroop (hebben ze wel alleen in de smaak vanille).
    Ik weet niet zo goed hoe je caramel kan maken omdat caramel natuurlijk suiker en slagroom is..
    Vanille extract kun je gewoon in de winkel kopen van DR oetker klein flesje bij de bakspullen

  5. Lies

    Ik wist niet eens dat je ook een suikervrije siroop had bij de DE. Bedankt voor de tip;-)

    Caramel zou dan denk ik niet kunnen.. of met caramelaroma (kan je alleen via internet kopen heb ik eens gezien). Want suikervrije werthers en toffees, caramelsnoepjes bestaan ook.. dus het moet toch kunnen zou je zeggen.

    Maar dat ken ik wel, dat is vanille aroma. Dacht dat dat iets anders was dan vanille extract, maar niet dus. Thanks;-)

  6. De Bakparade

    @ Tine,

    Ok ik heb in ieder geval nog nooit een suikervrij karamel recept gezien..

    Extract is officieel ook iets anders als aroma. Extract maak je door vanille stokjes in alcohol te laten weken voor een aantal weken. Aroma word gemaakt in een fabriek…
    Ik maak altijd zelf extract door 2 vanille stokjes door midden gesneden in een kleine fles wodka te doen en een paar weken te laten staan

  7. Anonymous

    Leuk recept! Ga het zeker proberen!
    Maar had er nog een vraagje over, hoeveel gram is 1 kop ongeveer?

  8. Lies

    Heb deze nu ook gemaakt (eindelijk). En echt waar, smaakt echt lekker in de koffie/cappuccino. En dat ze zoveel geld vragen voor die suikervrije siroop, belachelijk, want dit recept heeft me echt een paar cent gekost misschien. Nu vind ik zelfs mijn caramelsiroop (dan wel niet suikervrij) van de DE erg duur in vergelijking, haha.
    Bij de toko heb ik nu ook kokos, peer, banaan en aardbei essence gekocht, dus denk dat ik ieder geval van de kokos ook deze siroop ga maken.
    Maar als ik het in een mooier flesje doe, bedacht ik me, is het ook leuk om als cadeautje te geven.
    Dus nog even bedankt voor het recept ;)

    • De Bakparade

      Haha inderdaad!
      Kokos lijkt me echt super lekker en ik denk inderdaad dat het een heel leuk cadeautje is, in een mooi flesje met wat koffie en een leuke mok erbij…

  9. Anonymous

    Wat gebruik je als zoetstof?
    250 ml vloeibare canderel of eerder een kopje fijne?

    dankjewel trouwens, ik ga het meteen even uitproberen! heerlijk om die dure koffiebars te slim af te zijn =)

  10. nettie

    maak zelf vanille extract
    fles wodka, de goedkoopste die je kunt vinden (lidl) dan 8 tot 10 vanillestokjes in de fles doen.
    Ik doe dan wel een paar vanille stokjes bijna half doorsnijden zodat het merg vrijkomt.
    dop erop en schudden, wegzetten op een donkere koele plaats.
    zeker 2x per week even doorschudden en na 2 maanden heb je de lekkerste vanille extract die je je kunt wensen.
    Je kunt hiermee heel lang doen, het blijft jaren goed, maar je kunt ook een ander er blij mee maken.
    raakt de fles wat leger dan vul je gewoon bij met wodka.
    succes ermee.

    Nettie

    • Inge

      Dat is een goede vraag, het is bij in ieder geval nog nooit bedorven, ik zou zeker zeggen een maand.

  11. Claudia

    Superleuk dit ! Mijn siroopje staat nu klaar en ondertussen wacht ik ongeduldig op mijn koffie… Ik wou even zeggen dat ik je recepten echt geweldig vindt en elk recept dat ik zelf al heb uitgeprobeerd (vooral bakrecepten) vind ik even geslaagd. Je hebt een grote fan uit BelgiĆ« erbij !

  12. Laura

    Hoi! Ik ben net terug uit de VS en daar hebben ze overal vanille-koffiemelk! Superlekker, dus ik dacht ik ga op zoek naar het equivalent in Nederland.
    Een belangrijk punt vind ik wel: hoe lang is dit houdbaar? Ik heb echt geen flauw idee en het zou zonde zijn als je een rest weg moet gooien.
    En heb je ervaring met dit recept en stevia-zoetstof? :)

    • Inge

      Ik bewaarde het altijd in de koelkast en dan was het zeker 1 maand houdbaar en je kan altijd voor de zekerheid halveren (of door 4en) ik heb het nog nooit met stevia zoetstof gemaakt dus weet niet of dat zou werken

  13. Sandra

    Hoi hoi, welke zoetstof bedoel je? Er zijn zoooooveel soorten.

    Groetjes Sandra.

    • Inge

      Ik heb toen gewoon de goedkoopste van het huismerkt gebruikt, van dat witte poeder (dat klinkt heel fout, maar je snapt wat ik bedoel ;))

  14. Marleen

    Ben heel benieuwd, ga het proberen zelf te maken. Ben wel benieuwd hoe het is als je steviapoeder gebruikt. Iemand ervaring?

  15. harda

    zou je ook eens hazelnootsiroop kunnen proberen?
    Ik heb wel een recept maar dan met suiker.
    Of de suiker gewoon vervangen door poeder?
    Ik gebruik stevia, maar die is volgens mij veel zoeter.
    en wordt het met poeder net zo stroperig?

    • Inge

      Ik denk niet dat het met pure stevia kan, je hebt er echt die zoetstof nodig; misschien als je zo’n zoetstof gemengd met stevia hebt dan wel.
      Ik heb ook wel eens nagedacht over een hazelnootvariant, maar ik weet niet goed hoe je dan de hazelnootsmaak erin te krijgen is, misschien bestaat er zo iets
      als hazelnoot extract dan zou het wel moeten lukken.

  16. harda

    Inge je kunt de smaak van hazelnoot krijgen door ze te pellen pletten in de vijzel en een tijdje koken in het water. Hoe langer je het laat trekken hoe meer smaak ze afgeven. Als je ze plet of maalt in de blender krijg je melk. nu niet . ik heb ze nu opstaan en het begint al lekker te smaken. Vanuit hier kun jij verder experimenteren. Succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.