Pindakaas Graham Crackers

posted in: Koekjes, Snacks | 7

Ik heb een tijdje Graham Crackers gemaakt en ik vond ze heerlijk, ik ben wel van de lekker krokante koekjes (kun je ook goed soppen ;)), maar toen ik een pindakaas variant van de Graham Cracker zag moest ik die natuurlijk proberen, want alles wordt toch lekkerder met pindakaas ;)

Meer goddelijke pindakaas inspiratie nodig?

Pindakaas Graham Crackers
Aangepaste versie van Oh She Glows

IMG_3865IMG_3862

Nodig:

  • 90g volkoren bloem
  • 1 el suiker
  • 1/8 tl baking soda
  • 1/2 tl koekkruiden
  • 1/4 tl zout
  • 1 el appelmoes
  • 1 el melk
  • 1,5 el pindakaas
  • 2 el suikerstroop of honing
  • 3/4 tl lijnzaad + 1,5 tl heet water

Hoe maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Meng de bloem, suiker, baking soda, koekkruiden en zout in een grote kom.
  3. Meng in een klein kommetje de appelmoes, melk, pindakaas, suikerstroop en lijnzaad en zet het 30 sec. in de magnetron en roer goed door.
  4. Roer de natte ingredienten door het bloemmengsel en roer tot er een deeg vormt.
  5. Kneed het deeg kort, tot je een bal deeg hebt.
  6. Bestuif een werkoppervlakte met bloem en bestuif het deeg. Rol het deeg zo dun mogelijk uit, je wilt een deegplak van +/- 3 mm hebben.
  7. Snijd de deegplak in stukken of steek er vormpjes uit.
  8. Leg de plakken deeg op de bakplaat en bestrooi eventueel met kaneelsuiker.
  9. Bak ze 15-18 minuten (afhankelijk van de deegdikte) totdat ze lichtbruin en stevig zijn.
  10. Laat ze 10 minuten afkoelen op de bakplaat, ze worden dan nog krokanter.
  11. Bewaar in een luchtdichte doos.

Geeft 20 koekjes.

7 Responses

  1. Ziet er weer heerlijk uit! Even een vraagje over het “flax-egg”: meng je gewoon lijnzaad met heet water? Ik dacht altijd dat je het lijnzaad eerst fijn moest maken, bvb. in een vijzel, maar daar vind ik bij jou niks over terug. (Heb het nog nooit geprobeerd trouwens, niet met en niet zonder vijzel.)

  2. @ Janne,

    Ik gebruik zelf altijd gebroken lijnzaad van Zonnatura dat je gewoon in de winkel kan kopen, je ziet dan wel nog wat pitjes, maar dat vind ik niet erg. Je kan het lijnzaad ook gewoon in de keukenmachine vermalen (heb ik ook wel eens gedaan),

    groetjes I.

  3. Gek dat er hier nog zo weinig reacties op zijn… Gisteren geprobeerd, en zelfs al ben ik de honing vergeten: geweldig! In tegenstelling tot andere koekjes waar appelmoes wordt gebruikt ter vervanging van boter, en lijnzaad/water ter vervanging van ei, zijn deze echt wel knapperig!

  4. Ik heb ze ook gemaakt maar ze zijn te lang gebakken waardoor ze nu erg taai zijn, maar het is wel heel erg lekker.

    Overigens hoe kan het dat het 22 koekjes zijn? ik kon er 12 in vierkanten gesneden koekjes van maken.

  5. @ Wouter,
    Mooi dat je ze lekker vond :) En wat betreft hoeveel eruit komt, het ligt er natuurlijk aan hoe groot je ze snijdt ;)

  6. Hoi
    Zou ik de pindakaas kunnen vervangen voor tahin.
    Heb je ook een vervanger voor appelmoes? Dacht zelf Turkse yoghur. Ben allergisch voor pinda en appel.

    • Hey Saskia, pindakaas vervangen door tahini is geen probleem. Appelmoes kun je denk ik wel griekse yoghurt vervangen of door kokosolie bv.

Leave a Reply