Verschil baking soda en bakpoeder

posted in: Ander | 27

In veel Amerikaanse recepten wordt ‘’baking soda’’ gebruikt, terwijl in Nederlandse recepten vaak bakpoeder gebruikt word. En ik vroeg me altijd af wat het verschil nou was en of je ze visa versa kan uitwisselen.

Toen ik in De dikke vegetariër aan het lezen was (overigens een geweldig boek, echte aanrader!) vond ik opeens een duidelijk uitleg over wat het verschil nou was en ik dacht dat zal ik eens delen om het voor eens en altijd duidelijk te maken?

Natriumbicarbonaat = zuiveringszout = dubbelkoolzure soda = baking soda Natriumbicarbonaat produceert alleen koolstofdioxide als er een zuur of zuur vocht aanwezig is, dus bijvoorbeeld yoghurt, azijn of karnemelk. Is dit niet aanwezig dan zal het deeg niet rijzen.

Natriumbicarbonaat begint meteen te werken als het in aanraking komt met zuur, dus als je dit gebruikt moet je het pas op laatst toevoegen, zodat de lucht gevangen kan worden als het baksel in de oven staat.
Baking soda koop ik overigens bij de toko. En nog een voordeel van baking soda je kunt er nog veel meer dingen mee doen dan alleen bakken, je kan er je gezicht mee schoonmaken, poetsen en nog veel meer.

En dan natuurlijk de vraag waar koop je baking soda? Heel makkelijk bij de Toko (het oranje doos van de foto hierboven).

Bakpoeder is natriumbicarbonaat waaraan een droog zuur is toegevoegd zodat je dat zelf niet aan het recept hoeft toe te voegen. Het bakpoeder dat in Nederland in de winkel te koop is, wordt zogenaamd dubbelwerkend poeder genoemd, dit wil zeggen dat het 2 rijzingen heeft, één meteen en de tweede pas tijdens het bakken. Het is dan ook van minder belang dat je het meteen in de oven zet.

Je kunt dus baking soda wel vervangen door bakpoeder, maar bakpoeder niet door baking soda!
Duidelijk? JA? Mooi! :)

Wist je overigens dat je heel makkelijk zelf bakpoeder kan maken?

1 deel baking soda

1 deel maïzena

2 delen wijnsteenzuur (cream of tartar)

Wijnsteenzuur kun je bij de betere kookwinkel of biologische winkel kopen.

Andere informatie artikelen:

27 Responses

 1. En moet je er dezelfde hoeveelheden van gebruiken? Want ik dacht altijd dat je van bakpoeder meer moest gebruiken…

  • ja, van bakpoeder moet je altijd de dubbele hoeveelheid als van baking soda gebruiken

 2. Hey!

  Ik ontdekte zonet je blog en vind het prettig lezen. Ik zie dat je je recepten ook baseert op recepten van blogs die ik regelmatig lees. Leuk leuk! :)

  Ik zet je alvast in m’n Bloglovin’ zodat ik up-to-date blijf!

  Succes!

 3. @ Saskia
  Volgens mij kun je gewoon dezelfde hoeveelheden uit wisselen, zeker omdat je zo’n kleine hoeveelheden gebruikt. Ik heb het ook wel eens gedaan bij een recept vorodat ik wist waar je baking soda kon kopen en dat is toen ook gewoon gelukt.

  @ Tine
  Tnx voor je lieve berichtje, had ook ff jouw blog gecheckt ook echt super leuk en super leuk dat je in het engels blogt :)

  groetjes I.

 4. Wat een nuttige info! Ik had mezelf deze vraag al regelmatig gesteld. Ik vind de boeken van nigella lawson altijd erg leuk en daar komt baking soda regelmatig in voor! Bedankt! en leuk dat je meedoet aan mijn give-away
  fijn weekend
  Petra

 5. Wat handig om te weten, toch snap ik sommige recepten dan niet. Kijk maar eens bij muffins (bananen,chocolade)op Youtube (engelstalig) daar wordt zowel bakpoeder als baking soda gebruikt. Er zit verder geen zuur in de muffins, dus zou de baking soda alleen werken op het zuur uit het bakpoeder? Ik heb ze gemaakt, en ze waren heel mooi gerezen. Veel beter dan de nederlandse muffins waarin vaak bakpoeder en zelfrijzend bakmeel (ook dubbel) wordt gebruikt.

  Zo weet ik ook van bakpoeder dat je er niet teveel van moet gebruiken en niet in een te hete oven moet plaatsen, dan krijg je een te snelle rijzing, en zakt het na het uit de oven nemen, door het grote temp. verschil weer helemaal in.

 6. @ Geralda

  Dat is een hele goede vraag…
  En je antwoord kan je hier: http://www.finecooking.com/item/12173/baking-soda-and-baking-powder vinden!
  Het komt er op neer dat beide gebruiken inderdaad kan leiden tot een beter rijzing, een mooiere kleur en betere smaak!

 7. Anonymous

  Bij sommige recepten heb ik echt baking soda nodig voor het betere rijzen. Wel altijd in combinatie met iets zuurs voor betere rijzing en voor de smaak.
  In sommige koekjesrecepten staat baking soda en wordt er geen azijn of citroensap gebruikt. Dan smaken de koekjes naar zeep is mijn ervaring.

  Groetjes, VeggieMo

 8. En wat met “alkali”? oftewel: ammoniumbicarbonaat? Ik vond het bij de apotheker omdat ik het nodig had om mooie madeleines te bakken ( en ze waren schitterend moet ik zeggen ;-) ), wordt ook gebruikt voor Hasseltse speculaas en eierkoeken… Het is ingewikkeld allemaal.
  De geur van ammoniak gaat door het bakken volledig weg trouwens, en maar goed ook!!

 9. k.homan

  Natrium bicarbonaat is belangrijk voor het ontzuren van het lichaam .
  zuur -base evenwicht is van groot belang
  tabellen met basenvormend voeding staat op internet
  Zuurvormend zijn oa dierlijke eiwitten,granen etc
  Eet je veel zuurvomende producten dan wordt het risico om botontkalking te krijgen groter

 10. meisje !!! je bent geweldig,dank je wel

 11. Ik ga morgen een Carrot Cake maken en daar moet ook baking Soda in maar er moet ook appeldiksap in maar dat wil ik vervangen door Agavesiroop maar weet iemand of dat wel kan?

 12. Anonymous

  Dankjewel ik vroeg het me steeds af maar is nu helemaal duidelijk. vr. groet Anja

 13. Anonymous

  Als je bakpoeder gebruikt ipv backing soda, moet je dan de karnemelk vervangen voor normale melk? Als het zuur niet nodig is voor het rijzen, beinvloed dit dan de smaak?

 14. Baking Soda is ook handig om te gebruiken als schoonmaakmiddel of luchtverfrisser in bijvoorbeeld de koelkast. Ideaal voor de Baking Soda die overblijft na het bakken.

  Het product is ook online te koop in onze webwinkel:
  http://www.shopamerica.nl/arm-hammer-pure-baking-soda-454-gram.html

 15. Anonymous

  Hai beste,

  om over de bakpoeder en backing soda nog even terug te komen…..
  Je kan wel degelijk bakpoeder door backing soda vervangen, je hebt echter wel gelijk dat je backing soda op het laatst moet toevoegen en dat er iets zuurs aan te pas moet komen zoals karnemelk of citroen e.d.
  Maar er is nog een zeer groot verschil tussen de 2 en niet onbelangrijk.
  Backing soda heeft nl. veeeel minder addetiven (goedhoud middelen, E nrs) dan bakpoeder en dus gezonder voor je lijf en dat is iets dat (bijna) niemand vermeld.
  Ik heb dat na-gevraagd bij http://www.relatievoedingengedrag.nl

 16. Anonymous

  heel handig om te lezen allemaal, maar wat is “baking soda” eigenlijk? hoe heet het in het Nederlands? en bakpoeder, is daar een andere naam voor ofzo, wat ik snap niet wat er mee bedoeld wordt?

 17. @ Anoniem
  Baking soda en bakpoeder zijn dus NIET hetzelfde. Baking soda heet in het nederlands maagzout en kun je kopen bij de drogist. Baking soda kun je kopen bij bakwinkels of de toko

 18. Ik kwam op je site toen ik een engels muffin recept wilde maken met baking soda. Bedankt voor de uitleg en complimenten met de website!

 19. Ik heb ook baking soda, nu zag ik op het doosje dat je het na 30 dagen moet “vervangen” weggooien dus. Feit of fabel?
  Bedankt voor de uitleg verder heel helder!

  • Hallo Yvonne,
   Ik zit me dezelfde vraag maar vind het antwoord niet.
   Weet jij inmiddels of het een feit of een fabel is?

 20. Goed om te weten! Bedankt !

 21. Hier een stukje tekst dat ik gekopieerd heb uit een interessant artikel dat ik aan lezen was;

  Together lemon and baking soda help to fight cancerous cells or diseases in the body while helping to increase the body’s ability to clean itself up of what may be causing the diseases in the first place. Having lemon as a part of your diet is certainly healthy and taking this combination as a detox can also be helpful even if you don’t have an illness.

  One method I have found for introducing this into your body as a drink is to mix 1/2 a teaspoon of baking soda into 250ml of water with about 1 half of a lemon.

  Ik was me dus nu aan het afvagen of ik in dit geval gewoon bakmeel kan gebruiken i.p.v. baking soda.

 22. Dag ,
  ik heb bakking soda in mijn kast staan en het staat er al een jaar in een afgesloten trommel en mijn cake’s rijzen nog goed.

  op 500 gr meel heb je maar 4,1 gram nodig

  vr gr Liedje

Leave a Reply