Ciabatta

posted in: Brood | 1

Italianen doen het zo goed:

IMG_2257
Ze hebben het lekkerste ijs. Enorme ijs coupe vakantie vorig jaar :)


De lekkerste pizza, heerlijke dunne bodem gebakken in de steenoven, beetje saus, beetje kaas en natuurlijk groenten :)


De lekkerste toetjes, tiramisu mijn favoriet :)

Maar het allerbeste?
Versgebakken Ciabatta, als je deze geproefd hebt dan hoef je nooit meer afbak Ciabatta. Een heerlijke krokante korst en een luchtig kauwerig middelste…
Het is misschien een beetje veel werk voor elke dag (hoewel het vooral wachttijd is) maar voor een feestje is het meer dan waard!
En je kan tegen je vrienden zeg dat je het zelf hebt gemaakt en mensen vinden zelf brood bakken super indrukwekkend ;)

P.S. is dan maar mooi dat ik lekker 3 daagjes na Italië ga om van al deze goddelijk dingen te genieten :)


Ciabatta
Overgenomen van Allrecipes

IMG_4277
Dat ziet er toch uit alsof het rechtstreeks uit een Italiaanse bakkerij komt ;)

Nodig:

  • 1/8 tl gist
  • 2 el warm water
  • 85ml warm water
  • 120g bloem
  • 1/2 tl gist
  • 2 el warme melk
  • 170ml warm water
  • 1 el olijfolie
  • 240g bloem
  • 1 1/2 tl zout
Hoe maak je het:

1. Maak de dag voordat je de ciabatta wil gaan maken de biga: meng in een klein kommetje de gist (1/8 tl) en warme water (2 el) en laat het 5 minuten staan.
2. Meng de bloem, gistmengsel, 85ml water en 120g bloem in een grote kom. Roer totdat alles gemengd is, het zal een heel nat mengsel zijn.
3. Dek af met plastic folie en laat minimaal 12h op een kamertemperatuur staan.
4. Om het brood te maken: Mix de gist en melk en laat 5 minuten staan. Mix met de mixer met deeghaken de melk-gist, biga, water, olie en bloem op lage snelheid totdat het net gemengd is. Voeg het zout toe en mix nog eens 5 minuten met de mixer.
5. Doe het deeg in een geoliede kom en dek af. Laat het ongeveer 1,5h rijzen op een warme plek, het deeg zal heel plakkerig zijn en bubbels vormen.
6. Stort het deeg op een zeer goed bestoven oppervlak en deel in twee-en. Vorm er met bebloemde handen twee langwerpige ovale broden van. Bestuif de bovenkant ook goed met bloem. Leg de broden op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
7. Dek weer af en laat weer 1,5-2h rijzen op een warme plek totdat het deeg verdubbeld is in grootte.
8. Verwarm de oven voor op 225 graden.
9. Bak de broden in ongeveer 20 minuten lichtbruin en gaar. Als je op de bodem klopt moeten ze hol klinken.
10. Laat afkoelen op een rek.

Geeft 2 kleine ciabatta’s
.

One Response

  1. Ik ben een fan van ciabatta´s! Ik heb ze allee nog nooit zelf gemaakt. Ciabatta walnoot..met verse geitenkaas, honing, rucola.. zongedroogde tomaatjes een beetje pesto… en ik waan mij in Italië!

    Jouw recept ga ik maar eens proberen!

    Liefs,

    Marike

Leave a Reply