Vetvrije Vanille Cupcakes

posted in: Cake, Cupcakes en Muffins, Gebak, Snacks, Taart, vegan | 5

Ik was al een tijdje op zoek naar een recept voor een basis cupcake met minder vet, dan de gemiddelde cupcake. Ik had natuurlijk al een chocolade variant, die heel erg lekker was, maar een vanille variant leek me beter, omdat je daar heel erg mee kan variëren. Je kan er allerlei verschillende dingen in doen (chocoladestukjes, nootjes, rozijnen, gehakte m&m’s, bounty etc. etc) en je kan er allerlei verschillende soorten glazuur op doen (roomkaas glazuur, avocado fudge glazuur). Ik heb zelf op de foto chocolade roomkaas glazuur gebruikt, heel simpel meng roomkaas met een beetje cacao en veel poedersuiker tot het een dikke crème wordt.

Het ideale basis vetvrije cakeje :)

Andere cupcakes en muffins:

Courgette Chocolade Muffins
Marshmallow chocolade muffins
Pindakaas Pinda Muffins
Zomerse Kiwi Kokos Cakejes

Vetvrije Vanille Cupcakes

IMG_4210

Nodig:

  • 125ml melk
  • 1/2 tl azijn
  • 75g bloem
  • 10g maïzena
  • 3/8 tl bakpoeder
  • 1/4 tl baking soda
  • 1/4 tl zout
  • 40g appelmoes
  • 65g suiker
  • 1 zakje vanille suiker

Hoe maak je het:

  1. Meng de azijn en melk en zet even weg.
  2. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius en zet 6 papieren cakevormpjes in een muffinvorm.
  3. Meng de bloem, maïzena, bakpoeder, soda en zout in een grote kom goed door elkaar.
  4. Mix in een klein kommetje de appelmoes, melk, suiker en vanille suiker.
  5. Roer de natte ingrediënten (snel) door de droge en meng tot net gemengd is.
  6. Vul de vormpjes tot 2/3 vol.
  7. Bak ze 20-22 minuten, totdat ze lichtbruin zijn en een sateprikker er schoon uitkomt.
  8. Laat ze 5 minuten in de vorm afkoelen en daarna op een rooster.
  9. Garneer ze met glazuur van keuze en besprenkel met hagelslag voor de leuk :)

Geeft 6-7 cupcakes

5 Responses

  1. Mmmmmm….dat klinkt weer lekker!
    Ik heb je trouwens een award gegeven, kijk maar eens even op mijn blog. ‘t Is de bedoeling dat je ‘m weer aan drie andere bloggers doorgeeft, dat mag je natuurlijk helemaal zelf bepalen. De award is je in ieder geval van harte gegund!

  2. lukt dit ook zonder baking soda,
    doormiddel van wat extra bakpoeder toe te voegen?

  3. @ Anoniem,
    Je kan de baking soda vervangen door dezelfde heoveelheid bakpoeder maar dan moet je wel de azijn weglaten

  4. Anonymous

    hoi
    ik heb deze gemaakt en laten bakken op hetzelfde aantal graden en even lang( zelfs wat langer) maar hoe lang ik ze ook liet in zitten, ze waren niet doorbakken. Binnenin waren ze niet goed gebakken en waren daardoor taai…
    Enig idee hoe dit komt?

    • Wat voor oven heb je, hetelucht of gewoon? Als je gewoon hebt zou je hem iets warmer kunnen zetten dat kan nog wel eens helpen. Anders zou ik het niet goed weten… Heb je het recept precies gevolgt?

Leave a Reply