Spotlight Maandag: Rozijn Hummus Koekjesdeeg Balletjes

posted in: Gebak, Koekjes | 4

De spotlight van vandaag is eigenlijk een samenvoeging, van de heerlijke Pindakaas Chocolade Koekjesdeeg Balletjes, Eiwitrijke Chocolade Koekjes en een Zoete hummus variant die ik nog altijd moet posten, maar hummus een beetje smakkelijk fotograferen lijkt haast onmogelijk (zie Zoete Chocolade Brownie Humus en Zoete Chocolade Hummus voor het bewijs).

Let wel op dit is een heel licht zoet recept, houd je van zoeter? Voeg dan chocolade stukjes toe in plaats van rozijnen, verhoog de hoeveelheid stevia, of voeg extra stroop/suiker toe!

Rozijn Hummus Koekjesdeeg Balletjes

IMG_6078

Nodig:

  • 1 blik kikkererwten, afgegoten en afgespoeld.
  • 30g pindakaas
  • 40g banaan
  • 3 el volkoren bloem
  • 1/2 el stroop of honing (houd je van erg zoet, voeg dan 3 el siroop toe)
  • 1/2 tl zout
  • 1 tl vanille-extract
  • 10 druppels vanille stevia
  • handje rozijnen
  • evt. scheutje melk
  • evt. 2 el havermout

Hoe maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Doe de kikkererwten, pindakaas, banaan, bloem, stroop, zout, vanille en stevia in de keukenmachine. En pureer totdat het een glad mengsel is.
  3. Bekijk hoe dik het deeg is, het moet een stevig deeg zijn waarvan je redelijk makkelijk balletjes kan maken. Is het te dik? Voeg een scheutje melk toe. Is het te dun, voeg dan de havermout toe en laat 10 minuten staan (de havermout neemt extra vocht op).
  4. Schep de rozijnen door het deeg.
  5. Vorm kleine balletjes (ter grootte van een grote theelepel) en leg op de bakplaat.
  6. Bak 15 minuten totdat ze lichtbruin en nog een beetje rauw van binnen zijn.
  7. Laat afkoelen en bewaar in diepvries/koelkast.

Geeft 10-15 balletjes

4 Responses

  1. Hoi Inge,
    Jij bent echt een grote kikkererwtenfan he? Ik dacht altijd dat ik een behoorlijke kikkererwtenfan was (ik maak elke week wel een keertje hummus en kikkerwerten(tomaten)soep of iets maar jouw zoete variaties heb ik eerlijk gezegd nog niet geprobeerd. Ik vind ze er wel interessant uitzien trouwens! Oja, gebruik je wel eens oersuiker in je recepten? Heb ik geloof ik nog nergens zien staan :)

  2. @ Minous, je moet die zoete variant echt eens proberen, het is zo zo zo lekker, het proeft echt als chocopasta ;)
    Ik heb nog nooit oersuiker gebruikt, wat is dat precies???

  3. Even gepikt van Wiki: ‘Oersuiker (of oerzoet) is ongeraffineerd gedroogd suikerrietsap. Het sap van het suikerriet wordt gefilterd, ingedampt en vervolgens tot kleine korrels vermalen. In tegenstelling tot de (ruwe) rietsuiker zijn in oerzoet alle voedingsstoffen en mineralen nog aanwezig.’
    Het is even zoet als suiker maar het smaakt een beetje stroperig. In koekjes is het echt heel lekker vind ik.

  4. Oja ook Pekmez lijkt me ook wel een produkt voor jou als ik zo je recepten doorkijk. Pekmez koop je bij Turkse winkels want het is een Turks produkt (druivenmelasse) wat veel gegeten wordt in Turkije in combinatie met tahin. Het is een soort stroop bevat heel veel ijzer en is ook lekker op pannenkoeken etc.

Leave a Reply