Volkoren Chocolate Chip Cookies zonder boter

posted in: Koekjes, Snacks, vegan | 6

Het weer is druilerig…

Je zit de hele dag binnen…

Jij (en de kinderen?) vervelen zich….

Wat moet je doen……?

Koekjes bakken natuurlijk!

Of beter gezegd:

Volkoren Chocolate Chip Cookies zonder boter
Aangepast van hier.

IMG_4968

Nodig:

  • 80g suiker
  • 80ml pruimenpuree of appelmoes
  • 30ml melk
  • 4g maïzena
  • 150g volkorenbloem
  • 1 tl vanille extract
  • 1/4tl baking soda
  • 1/4 tl zout
  • 50g pure chocolade, gehakt of suikervrije chocolate chips

Hoe maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius en bekleed de bakplaat me bakpapier.
  2. Meng de suiker, melk, appelmoes en maïzena totdat het goed gemengd is.
  3. Voeg de vanille extract toe en roer wederom goed.
  4. Voeg 75gram bloem toe en roer goed. Voeg de andere 75gram toe en roer weer totdat het opgenomen is.
  5. Schep de chocolade erdoor.
  6. Maak 6 hoopjes (nouja hopen) deeg op de bakplaat op ruime afstand van elkaar.
  7. Bak 10 minuten totdat ze licht goudbruin zijn, laat daarna minimaal 20 minuten afkoelen op de bakplaat.

Geeft 6 grote koeken

Voedingswaarde per stuk:

Kcal 192
Eiwit 3.2
Koolhydraten 36
Vet 3.3
Verzadigd Vet 1.7
Vezels 3.7

6 Responses

  1. Ik moet eerlijk zegegn :het eerste wat mij opviel was zonder boter.En daarna dit moet ik proberen:)

  2. Hoi Inge, Worden deze koekjes ook een beetje krokant? Ik heb vaak het idee dat als je boter voor appelmoest ontvangt dat het dan snel een beetje een broodachtige smaak/ textuur krijgt, of misschien doe ik iets anders fout?

  3. @ Minous,

    De buitenkant is wel iet wat krokant, maar de binnenkant is zacht, maar stevig als je snapt wat ik bedoel. ALs je iets krokants wil hebben dan ga je naar keokjes met meer suiker, bijvoorbeeld mijn sesamzaad repen…

  4. Anonymous

    nee zijn niet krokant als je boter weg laat. Vind ze idd zoals brood

  5. Anonymous

    Haai haai,
    Vraagje. Als je de suiker weglaat en de hoeveelheid chocola vervangt door rozijnen blijven de rest van de ingredienten denk je qua hoeveelheiden wel gelijk???
    En wat is eigelijk de functie van Maizena??

    Groetjes

  6. @ Anoniem,

    Ik denk niet dat je de suiker helemaal kan weglaten tenzij je het vervangt door iets anders, omdat de verhoudingen dan krom gaan. Je zou 1/2 tot 1 banaan kunnen proberen. Het vervangen van chocolade voor rozijnen is geen probleem doe ik ook wel vaker…
    Maizena word heel vaak in eivrije baksels gebruikt, volgens mij heeft het iets te maken met rijzen en dus luchtigheid

Leave a Reply