Duivelse Chocolade Karamel Cupcakes met Karamel Glazuur

posted in: Cake, Cupcakes en Muffins, Gebak | 7

Het is zondag en op zondag hoor je decadent te doen, toch? Nou deze cupcakes zijn decadent met een hoofdletter D. Het is niet alleen een goddelijk chocolade cupcake, maar ook nog eens de meest lekkere caramelsaus ooit. Een caramelsaus zo lekker dat je alles aflikt waar nog een beetje saus aan blijft hangen. Zo lekker dat je er alles in wilt dopen, maar eigenlijk het liefst gewoon je vingers ;)
En als ik één tip mag maken, doe niet zoals ik deed het recept halveren, verdubbel het en probeer er vanaf te blijven ;)

IMG_6361

IMG_6358

Duivelse Chocolade Karamel Cupcakes met Karamel Glazuur

Duivelse Chocolade Cupcakes
Enigszins aangepast van Simpelweg Lekker Muffins

Nodig:

  • 50g zachte margarine
  • 115g lichtbruine basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 115g bloem
  • 1/2 tl baking soda
  • 25g cacao
  • 125ml crème fraîche

Hoe maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. En zet 12 papieren vormpjes in een muffinvorm.
  2. Doe de margarine, suiker, bloem, baking soda, cacao en eieren in een grote kom en klop met een mixer totdat het goed gemengd is.
  3. Vouw de crème fraîche door het chocoladebeslag.
  4. Verdeel het beslag over de vormpjes.
  5. Bak de cakejes 20-25 minuten totdat een saté prikker schoon er uit komt. Laat de cakejes helemaal afkoelen op een rooster.

Karamelsaus
Overgenomen van Always with butter

Nodig:

  • 125ml water
  • 195g suiker
  • 125ml slagroom
  • 1/8 tl zout

Hoe maak je het:

  1. Giet het water in een pan met dikke bodem. Giet de suiker in het midden van de pan en probeer ervoor te zorgen dat de suiker de randen van de pan niet raakt.
  2. Zet de pan op laag vuur en wacht totdat de suiker opgelost is. ROER NIET!
  3. Zodra de suiker opgelost is, zet je het vuur hoger (op medium ongeveer) en wacht totdat de suiker goudbruin gekleurd is. Dit kan 20-30 minuten duren. ROER NIET tijdens dit proces, je kunt als de suiker niet gelijkmatig kleurt de pan voorzichtig zwenken. Mochten er suikerkristallen aan de zijkant van de pan plakken dan kun je deze voorzichtig met een nat kwastje terug in de siroop vegen.
  4. Zodra de siroop goudbruin is, voeg je de slagroom toe en roer goed tot een gladde saus. Pas op dit kan spetten!
  5. Kook totdat het de gewenste dikte heeft, maar pas op het wordt nog dikker als het afkoelt.
  6. Haal de pan van het vuur en roer het zout erdoor.

Karamel Botercrème

Nodig:

  • 75g zachte boter
  • 50g poedersuiker
  • 2-3 grote eetlepels karamelsaus

Hoe maak je het:

  1. Klop de boter en poedersuiker met een mixer tot een licht en luchtig mengsel (ongeveer 5 minuten).
  2. Voeg de karamelsaus toe en klop totdat het helemaal opgenomen is.

Het samenvoegen

  1. Snijd uit de bovenkant van de cupcake een cirkel en bewaar het uitgesneden stukjes.
  2. Vul dit met een grote theelepel caramelsaus en duw het uitgesneden stukje cake terug.
  3. Doe de karamel botercrème in een spuitzak en maak een mooie toef bovenop de cupcakes.
  4. Giet eventueel nog een beetje caramelsaus over de bovenkant voor de finishing touch.

Geeft 12 cupcakes

7 Responses

  1. Oh, wat ziet dat er lekker uit! Mag ik vragen waarom je margarine ipv roomboter gebruikt voor je cupcake?
    groeten, Caroline

  2. Natuurlijk duivels.Want je will een dan eet je twee en dan denk je ja waar twee weg zijn kan ook een derde en zo voorts;)

  3. Voor de saus maak je het jezelf nodeloos moeilijk: als je de suiker los in een pannetje doet, laat karameliseren en daarna blust met room krijg je net hetzelfde resultaat, alleen veel vlugger :-)
    Wel opletten met de suiker want dat brandt in je huid.
    Voor het overige super receptje :-)

  4. Ben niet zo gek op cakes en muffins, maar ze zien er wel héérlijk uit! Ben wel fan van karamel! :)

  5. Ziet er héééérlijk uit!

  6. Ik wil voor een verjaardag onder andere chocolade cupcakes maken met karamel botercreme! Nu ga ik denk ook deze karamelsaus erbij maken. Het ziet er heel erg lekker uit.

  7. Dank jullie wel voor alle complimenten :)
    Ze waren inderdaad heel erg lekker…

    @ Caroline
    Niet echt een specifieke rede waarom ik magarine gebruik, meer dat ik dat altijd in huis heb, maar ook budget technisch (ben maar arme student)

Leave a Reply