Zoete Aardappel Chocolade Truffels

posted in: Snacks, vegan | 10

Laatst liep ik bij de Lidl en ik zag dat de zoete aardappelen in de aanbieding waren en tegelijk herinnerde ik me dat ik op delicous een recept met zoete aardappel had gebookedmarked dus ik nam een grote aardappel mee.

Toen ik nog eens goed ging kijken bleek ik dat ene recept niet te kunnen maken, omdat ik niet alles in huis had. Helaas.

Maar met een beetje gegoogle kwam ik op een nog beter recept. Zoete aardappel truffels? Dat kan toch niet? En die zin ‘’dat kan toch niet’’, roep bij mij altijd meteen de reacties op: ‘’Moet ik proberen’’!

Dus zo gezegd zo gedaan en wat ben ik blij dat ik het heb geprobeerd, want het is zo lekker! En echt niemand zal raden dat dit recept, vegan is, groente bevat en eigenlijk super gezond is :)

Zoete Aardappel Chocolade Truffels
aangepast van Diet Desserts & Dogs

IMG_6302

IMG_6306

Nodig:

  • 120g zoete aardappelpuree (zie hieronder)
  • 15gram maïzena
  • 2 el halvarine
  • 20g bloem
  • snufje zout
  • 30g suikerstroop/honing
  • 60ml (soya) melk
  • 1/2 tl vanille extract
  • 100g pure chocolade
  • 5g boter

Hoe maak je het zoete aardappelpuree:

  1. Was de zoete aardappel en prik met een vork op verschillende plekken gaatjes in de schil.
  2. Bak 8-10 minuten in de magnetron op vol vermogen.
  3. Wikkel in aluminiumfolie en laat 10 minuten liggen.
  4. Snijd doormidden en schep het vruchtvlees eruit.
  5. Prak het vruchtvlees fijn.

Hoe maak je de truffels:

  1. Mix de zoete aardappelpuree, maïzena en halvarine in de blender/keukenmachine tot een glad mengsel.
  2. Meng de bloem, zout en stroop goed in een klein steelpannetje. Voeg de melk langzaam toe en roer goed tot er (bijna) geen klontjes meer zijn.
  3. Zet op een laag vuur en breng al roerende aan de kook, laat 30 seconde koken terwijl je heel goed roert. Het zal een hele dikke brij worden.
  4. Roer de vanille er van het vuur af door.
  5. Voeg dit mengsel bij het aardappelmengsel en mix in de keukenmachine totdat het helemaal glad is.
  6. Laat 1h afkoelen in de koelkast.
  7. Smelt de boter en chocolade au-bain-marie of in de magnetron. 
  8. Zet kleine vormpjes in een mini muffin pan.
  9. Besmeer de onder en zijkant van de papierenvormpjes met behulp van een theelepel in met chocolade (je wilt een dun laagje!)
  10. Zet 5 minuten in de diepvries totdat de chocolade opgesteven is.
  11. Doe 1tl zoete aardappelvulling in elk cupje.
  12. Besmeer de bovenkant met nog meer gesmolten chocolade zodat je geen vulling meer ziet.
  13. Laat opstijven en bewaar in de diepvries.

Geeft 15-20 truffels

Eventuele vulling die overblijft kun je ook zonder chocoladelaagje invriezen ook heel erg lekker!

10 Responses

  1. Ricki

    Wow, thanks so much for trying my recipe and linking up! Your cups look great. I wish I could read what you’ve written here–would love to know how you liked the recipe! :D

  2. Anonymous

    proef je ook aardappel van binnen,
    of is het een soort van praline/creme geworden?

    liefs

  3. De Bakparade

    @ Anoniem 1
    Je proeft der helemaal niks van het is gewoon een heerlijke luchtige, romige massa :)

    @ Anoniem 2
    Wow dat is inderdaad heel weinig 47,5 kcal, ik had het nog niet uitgerekent.

  4. veggievoortwee

    Een gewone praline is natuurlijk ook maar 50 kcal ;-)

    Soit, boekmarken om na mijn vakantie uit te proberen. Ik hou wel van gekke ideeën. Alhoewel gek. Ik ken iemand wiens mama wafels met aardappel in bakt. Lekker! Jammer genoeg weet die vriend helemaal niet wat het recept is…

  5. Irene

    Ik heb ze gisteren gemaakt, maar heb (bij gebrek aan mini muffinpan) van het deeg balletjes gedraaid en met een kwastje met chocola bestreken. Verrassend lekker recept!

  6. De Bakparade

    @ Irene,
    Dat kan inderdaad ook, altijd inventief zijn, doe ik ook zo vaak ;)
    En je denkt echt dat kan niet lekker zijn, maar ze zijn zo lekker :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.