Zelfgemaakte Hot ‘nd Spicy Tomaten Ketchup

posted in: Culinair cadeau, Maak het zelf | 5


Laatste dag om mee te doen aan de give-away!!!

Ik ben dol dol dol op het krijgen van culinaire cadeautjes, want wat is er nu leuker dan een cadeautje dat iemand zelf heeft gemaakt krijgen? Ik vind weinig leuker, omdat het wil zeggen dat iemand tijd en moeite in jou heeft gestoken en echt heeft bedacht wat zou die ene persoon nou leuk vinden?

En met het oog op de naderende sinterklaas en kerstperiode (de pepernoten en letters liggen immers al in de winkel), zal ik de komende weken elke maandag een nieuw leuk culinaire cadeau posten, zodat je mocht je culinaire cadeautjes willen geven, er op tijd mee kunt beginnen :)

Maar de inspiratie voor deze tomaten ketchup kwam ergens anders vandaan, namelijk…

Laatst had ik op de markt een hele berg tomaten gekocht, ter verdediging ze waren maar 1 euro per kilo. Enig probleem ik ging weg en zou pas weer terugkomen als die hele lekkere tomaten waarschijnlijk al verschrompeld zouden zijn tot, tja waar verschrompelen tomaten tot? Ze zouden in ieder geval niet meer lekker zijn. En zoals jullie weten houd ik niet van eten verspillen en ben ik een kei in het verwerken van te rijp fruit en nu dus ook groente (hoewel tomaat officieel fruit is).
En wat doe je met tomaten? Je kunt natuurlijk ovengedroogde tomaten maken of tomatensaus, maar ik vond het veel spannender om tomatenketchup te maken. Waarom? Omdat ik dan ook echt iets kon doen (als in, in de pan roeren ;)), maar ook omdat tomatenketchup uit de winkel zo vol zit met allerlei troep, vooral heel veel suiker, dat een zelfgemaakte versie me wel goed leek.
Zo gezegd zo gedaan. Maar toen de tomatenketchup klaar was, bleek het niet echt naar tomaten ketchup te proeven, maar meer naar een pittige barbecue saus, ik klaag niet het was echt heerlijk, maar ik denk dat dit experiment vervolgd word…

Andere lekkere culinaire cadeau’s met fruit?

Even geen foto, aangezien mijn camera door onvoorziene omstandigheden op dit moment op een voor mij onbekende locatie is…

Hot ‘nd Spicy Tomaten Ketchup
Aangepast van Naturally Ella

IMG_6757

IMG_6758

Nodig:

 • 1 grote uit, gesnipperd
 • 1/2 tl gemberpoeder
 • 2 tenen knoflook, geperst
 • 1 tl gemalen kruidnagel
 • 1/2 tl cayenne peper (houd je niet van pittig, verminder dan tot 1/4 of zelfs 1/8 of vervang door paprikapoeder)
 • 190ml water
 • 700g tomaten, grof gehakt
 • 100ml balsamico azijn
 • 2 el bruine suiker

Hoe maak je het:

 1. Fruit de uien samen met de knoflook totdat de uien zacht zijn, 3-5 minuten.
 2. Voeg de gemberpoeder, kruidnagel en cayenne toe en bak nog 1 minuut.
 3. Voeg de water en tomaten toe en laat op een zachtjes vuurtje pruttelen totdat het mengsel gehalveerd is in volume (ongeveer 20-30 minuten) terwijl je af en toe roert.
 4. Pureer het mengsel met een staafmixer of blender. Als je niet van stukjes houdt kun je het hierna zeven (heb ik niet gedaan).
 5. Zet het mengsel terug op het vuur en voeg azijn en suiker toe en laat pruttelen totdat het de gewenste dikte heeft (ik heb het nog 10 minuten laten pruttelen).

Geeft +/- 300-400ml ketchup

(Visited 498 times, 1 visits today)

5 Responses

 1. Jessica/ Foxy Cooks

  Hoe lang is het houdbaar?

 2. Klinkt goed! En BBQ saus is ook lekker natuurlijk.

  Ik had in het voorjaar 6 kg tomaten gekregen en daar tomatenchutney van gemaakt (zie http://genietenvaneten.blogspot.com/2011/03/recept-tomatenchutney.html ) als je nieuwsgierig bent :-)

  Is ook geen tomatenketchup trouwens… ;-)

 3. Hmm, klinkt lekker!

 4. hoe lang is het houdbaar?

 5. @ Jessica en Anoniem,

  Ik weet het niet zeker, maar ik heb het al 3 weken in de koelkast staan en het is nog steeds goed… Ik zou zeggen gebruik je neus!

  @ Nans
  Het is inderdaad heel erg lekker en die tomatenchutney klinkt ook goed :)

Leave a Reply