Vele hadden het al geraden, van die heerlijke kastanjes heb ik kastanjepuree gemaakt. Een beetje anders dan de Creme de Marron die ik in Frankrijk kocht, maar daar door wel stukken gezonder, maar daarom niet minder lekker. Ik vind het super lekker om het zo te eten of op een geroosterde boterham! Of je maakt er heerlijke bonbons van. Of muffins!
Kastanjes kun je kopen bij de groenteboer of natuurlijk zelf rapen, pas wel op dat je tamme kastanjes raapt en niet wilde! Tamme zijn die met een schil met heel veel naalden (een beetje als een egel).
Nodig:
500g tamme kastanjes
350ml melk
1/2 tl vanille-extract
4 el suiker of 10 druppels stevia
Hoe maak je het:
- Snijd een kruis in de bovenkant van de kastanjes.
- Kook de kastanjes 10 minuten.
- Laat even afkoelen en schil ze dan (de bruine schil eraf halen).
- Doe de gepelde kastanjes, melk en vanille-extract in een steelpan.
- Kook 40 minuten totdat de kastanjes zacht zijn.
- Pureer met een extra scheut melk.
- Voeg de suiker toe en proef of het zoet genoeg is. Is de puree te dik, voeg dan nog wat extra melk toe.
Lies
Haha, ik dacht al dat ik het goed had geraden!
Maar hier wachtte ik dus op (hoef ik het lekker niet zelf uit te zoeken:P). Dus ga deze zeker snel maken! :)
Fijn ook dat je erbij hebt gezet waar je die kastanjes kunt kopen. Ik had bij de toko namelijk kastanjes gekocht, maar die waren gedroogd en echt heel erg smerig.
Weet je nu trouwens al of het ook op boterhammen/ brood smaakt?
De Bakparade
@ Lies,
Het is echt heerlijk op brood, vooral geroosterde boterhammen en crackers!
Nans
Wat een inspirerende recepten heb je op je blog staan. Leuk!
Marloes
Ik stond laatst op de markt te kijken naar de kastanjes…het zag er zo mooi uit zo’n hele bak vol herfst. Gelukkig weet ik nu wat ik ermee kan maken…die muffins ga ik in elk geval proberen.
Irene
Wat een rotwerk om die kastanjes te pellen! Maar wel lekker resultaat gelukkig.
conny
Conny zei
ik zocht al naar puree in blik of potje maar nu maak ik het lekker zelf met dit leuke recept ik doe het over de kalkoen file dat was het recept
piata
wat leuk , heb je nog meer gezonde ideetjes met kastanjes
Inge
Ik heb nog een muffin recept: https://www.debakparade.nl/2011/10/kastanje-appel-muffins.html
Gerlinda
Hoelang kun je deze puree bewaren in de koelkast?
Goed recept, ik heb hem net gemaakt!
Inge
Ik zou zeggen een weekje, maar je kan het ook heel makkelijk invriezen.
Eva
Wat fijn, dit recept. Ik zat me al af te vragen wat ik met die kilo’s tamme kastanjes van onze boom ging doen. Al een paar kilo weggegeven. Ik ga dit zeker proberen (en gedeeltelijk invriezen).
Raf Celis
Dank je voor het recept. Ik ga het zeker es proberen. Vorige week maakte ik kastanjepuree met enkele wortelen, knolselder, aardappelen en een bouquet garni (tijm, laurier en salie). Daarna alles door de passe-vite. Het loont!
Inge
Oohh klinkt ook goed :)
mayra westerik
hoe lang kan je de kastanjepuree bewaren?
Inge
In de koelkast zeker 1 week!
ANTHIERENS CECILE
dat is het beste recept
Tinne
Wat een leuk recept!
Ik zou dit graag in de klas maken met de kids, gewoon om te proeven.
Voor hoeveel personen is dit?
Welke verhoudingen zou ik dan nemen als het enkel is om te proeven? Ik heb 21 kids in mijn klas :)
Inge
Hoi Tine,
Wat een leuk idee! Ik denk dat om alleen een lepeltje te proeven dit recept (dus 500g kastanjes) zeker genoeg zou moeten zijn, mogelijkerwijs zou je zelfs met 3/4 van het recept genoeg kunnen hebben.
groeten Inge