Zelfgemaakte Zoete Kastanjepuree

posted in: Dips en spreads | 18

Vele hadden het al geraden, van die heerlijke kastanjes heb ik kastanjepuree gemaakt. Een beetje anders dan de Creme de Marron die ik in Frankrijk kocht, maar daar door wel stukken gezonder, maar daarom niet minder lekker. Ik vind het super lekker om het zo te eten of op een geroosterde boterham! Of je maakt er heerlijke bonbons van. Of muffins!
Kastanjes kun je kopen bij de groenteboer of natuurlijk zelf rapen, pas wel op dat je tamme kastanjes raapt en niet wilde! Tamme zijn die met een schil met heel veel naalden (een beetje als een egel).

Zoete kastanjepuree

Nodig:

500g tamme kastanjes
350ml melk
1/2 tl vanille-extract
4 el suiker of 10 druppels stevia

Hoe maak je het:

  1. Snijd een kruis in de bovenkant van de kastanjes.
  2. Kook de kastanjes 10 minuten.
  3. Laat even afkoelen en schil ze dan (de bruine schil eraf halen).
  4. Doe de gepelde kastanjes, melk en vanille-extract in een steelpan.
  5. Kook 40 minuten totdat de kastanjes zacht zijn.
  6. Pureer met een extra scheut melk.
  7. Voeg de suiker toe en proef of het zoet genoeg is. Is de puree te dik, voeg dan nog wat extra melk toe.

18 Responses

  1. Lies

    Haha, ik dacht al dat ik het goed had geraden!
    Maar hier wachtte ik dus op (hoef ik het lekker niet zelf uit te zoeken:P). Dus ga deze zeker snel maken! :)

    Fijn ook dat je erbij hebt gezet waar je die kastanjes kunt kopen. Ik had bij de toko namelijk kastanjes gekocht, maar die waren gedroogd en echt heel erg smerig.

    Weet je nu trouwens al of het ook op boterhammen/ brood smaakt?

  2. Marloes

    Ik stond laatst op de markt te kijken naar de kastanjes…het zag er zo mooi uit zo’n hele bak vol herfst. Gelukkig weet ik nu wat ik ermee kan maken…die muffins ga ik in elk geval proberen.

  3. Irene

    Wat een rotwerk om die kastanjes te pellen! Maar wel lekker resultaat gelukkig.

  4. conny

    Conny zei
    ik zocht al naar puree in blik of potje maar nu maak ik het lekker zelf met dit leuke recept ik doe het over de kalkoen file dat was het recept

  5. Gerlinda

    Hoelang kun je deze puree bewaren in de koelkast?
    Goed recept, ik heb hem net gemaakt!

  6. Eva

    Wat fijn, dit recept. Ik zat me al af te vragen wat ik met die kilo’s tamme kastanjes van onze boom ging doen. Al een paar kilo weggegeven. Ik ga dit zeker proberen (en gedeeltelijk invriezen).

  7. Raf Celis

    Dank je voor het recept. Ik ga het zeker es proberen. Vorige week maakte ik kastanjepuree met enkele wortelen, knolselder, aardappelen en een bouquet garni (tijm, laurier en salie). Daarna alles door de passe-vite. Het loont!

  8. Tinne

    Wat een leuk recept!
    Ik zou dit graag in de klas maken met de kids, gewoon om te proeven.
    Voor hoeveel personen is dit?
    Welke verhoudingen zou ik dan nemen als het enkel is om te proeven? Ik heb 21 kids in mijn klas :)

    • Inge

      Hoi Tine,

      Wat een leuk idee! Ik denk dat om alleen een lepeltje te proeven dit recept (dus 500g kastanjes) zeker genoeg zou moeten zijn, mogelijkerwijs zou je zelfs met 3/4 van het recept genoeg kunnen hebben.

      groeten Inge

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.