Speculoos Havermoutkoekjes

posted in: Gebak, Koekjes | 7

Ik vind speculoos echt heerlijk, ik vind het verhaal hoe het uitgevonden is overigens ook heel erg leuk. Een vrouw uit Belgie vond speculaasjes op brood doen zo onhandig dat ze ging experimenteren om het smeerbaar te krijgen. Dat is haar gelukt en toen heeft ze het idee aan Lotus verkocht.
Geniaal idee toch? En je kunt er ook nog eens heerlijke koekjes mee bakken, waarvan je huis goddelijk gaat ruiken!

Speculoos Havermoutkoekjes

IMG_7238

Nodig:

  • 90g havermout
  • 50g volkorenbloem
  • 1/2 tl baking soda
  • 1/2 tl kaneel
  • snuf zout
  • 60g appelmoes
  • 60g Speculoos
  • 45g basterd suiker
  • 1 1/2 tl lijnzaad + 1 1/2 el warm water

Hoe maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius en bekleed de bakplaat met bakpapier.
  2. Meng de havermout, bloem, baking soda, kaneel en zout.
  3. Roer in een aparte kom de appelmoes, Speculoos en suiker. Roer het lijnzaadmengsel erdoor/
  4. Roer het appelmoes mengsel door de bloem totdat deze net gemengd is.
  5. Schep hoopjes ter grootte van één eetlepel op de bakplaat.
  6. Bak 10-12 minuten totdat de koekjes goudbruin zijn.
  7. Laat 5 minuten afkoelen op de bakplaat en daarna op een rooster.

Geeft 8 koekjes

7 Responses

  1. Ah, weer zo’n heerlijk recept!
    Ik vroeg me af of je ook een recept hebt voor gezondere croissantjes?

  2. Is de basterd suiker echt nodig?
    Niet al zoet genoeg met alleen de speculoos?
    Ben wat op mn suikerinname aan t letten..

  3. @ Valerie,

    De koekjes waren niet super zoet, maar je kan het altijd proberen… Of je zou het door stevia kunnen vervangen!

  4. Jummie :) Ik wilde je bij deze laten weten dat je gewonnen hebt, dus als je mij even een mailtje stuurt kan ik het pakketje naar je opsturen :D Fijn weekend! Groetjes, Vera van Seni with love

  5. Ik heb deze koekjes gisteren gemaakt, zonder lijnzaad want dat had ik niet in huis. En ik heb er nog een handje rozijnen doorgedaan. Super recept!

  6. Anonymous

    Kan je in plaats van speculaas ook bv een eetlepel speculaaskruiden/koekkruiden gebruiken?

  7. Ik denk het niet. Misschien als je pindakaas gebruikt en daar 1tl koekkruiden aan toevoegt?

Leave a Reply