Knapperig Gebakken Tofu

posted in: Hoofdgerecht, vegan, vegetarisch | 5

Ik ben de laatste weken helemaal in to tofu. Het bewijs? Al 2 recepten hier op de blog en nu weer (en er staat er nog een op de planning ;))! Maar deze is misschien wel de lekkerste van ze alle drie. Waarom? Omdat dit recept een van mijn belangrijkste ‘bezwaren’ tegen tofu, namelijk het feit dat het zacht is, de grond in stampt. Want deze tofu is heerlijk knapperig van buiten en een beetje zacht van binnen. Het is echt heerlijk! En wederom heel veelzijdig, je kan de kruiden in de paneerlaag zelf bepalen.

Een van de ingrediënten is panko paneermeel, dit is een product dat je kan kopen bij de toko. Het is heel anders van structuur dan gewoon paneermeel, het lijkt meer op broodkruim. Voor mee info zie Aziatische ingrediënten.
Andere ingrediënt is voedingsgist, zie hier voor meer informatie.

Andere tofu recepten:
Scrabled Tofu
Ketjap Kerrie Gebakken Tofu

Knapperig Gebakken Tofu
Aangepast van Chow Vegan

IMG_7501

Nodig:

  • 250g tofu
  • 25g panko paneermeel
  • 1/2 el voedingsgist.
  • 1/4 tl uienpoeder
  • 1/4 tl knoflookpoeder
  • 1/8 tl chilipoeder
  • 1/8 tl zout
  • scheut melk

Hoe maak je het:

  1. Leg de tofu tussen twee snijplanken en leg er iets zwaars op om water er uit te persen, laat dit 1-2h staan.
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en bekleed de bakplaat met bakpapier.
  3. Snijdt de tofu in dunne repen van 0,5 cm.
  4. Meng het paneermeel met kruiden en voedingsgist in een ondiep bord. Giet in een andere bord een scheut melk.
  5. Wentel de tofuplakken eerst door de melk en daarna goed door het paneermeel, leg ze vervolgens op de bakplaat.
  6. Bak de tofuplakken 15 minuten. Draai ze om en bestrooi de bovenkant met wat extra paneermeel. Bak nogmaals 15 minuten.

Genoeg voor 2 personen

5 Responses

  1. Dat zachtheid irriteert me aan tofu. Als ik het weer aandurf ga ik dit recept even proberen. Ziet er lekker uit.

  2. oe wat een spannende manier om tofu te maken, op de bakplaat! Ik ga eens zoeken naar dat paneermeel en dan kijken of dit mij ook lukt, Want ik ben dol op tofu maar inderdaad hoe knapperiger hoe lekkerder!

  3. Vorige week voedingsgist gekocht omdat het nogal vaak gebruikt wordt in recepten die ik op de diverse receptenblogs tegenkom.
    Tahoe heb ik ook in huis, dus ik helemaal blij dat ik beide nodig had voor dit recept. Alleen kan ik de voedingsgist nie bij de ingredientenlijst en bereidingswijze terugvinden. Kan dat ook ipv paneermeel worden gebruikt?

  4. @ Lauren
    Dankjewel voor de tip, ik heb het meteen aangepast nu klopt het wel. Je kan niet gist vervangen voor paneermeel, paneermeel zorgt juist voor knapperige laagje!

  5. Vandaag de tofu gemaakt maar aangezien ik achteraf geen paneermeel had heb ik mungbonenmeel gebruikt, dat heeft ook een korrelige struktuur. De tofu eerst met sambal badjak ingesmeerd en het mengsel van meel en voedingsgist eropgeplakt. In olie gebakken want ik vind het zonde om mijn grote oven te gebruiken – in moet bezuinigen. Het resultaat was heerlijk, het was echt gepaneerd en smaakte prima, die houden we erin. Erbij had ik een pakje ingemaakte (pickled) chinese kool

Leave a Reply