Zoet Kruidig Opgerold Pompoenbrood

posted in: Brood, vegan | 12

Wat krijg je als je de restjes pompoenpuree van de heerlijk pompoen-kaassaus combineert met je nieuwe kookboek én een beetje gezonder maakt?
Dit heerlijke kruidige zoete pompoenbrood! Dat geweldig is geroosterd als ontbijt met een likje boter.  Als je wilt kun je ook nog walnoten toevoegen aan het beslag, alleen dat kan mijn studentenbeurs helaas niet betalen, maar niet getreurd zo is het ook heel lekker!

Zoet Kruidig Opgerold Pompoenbrood
Aangepast uit 500 ontbijt- en lunchrecepten van Carol Beckerman
IMG_7278
Nodig:

  • 1/2 tl suiker
  • 25ml lauw water
  • 1/2 zakje gist
  • 200g volkorenbloem
  • 1 1/2 tl koekkruiden
  • 1/2 tl zout
  • 155g pompoenpuree
  • 25ml lauwwarme melk
  • 75g lichtbruine basterdsuiker
  • 35g rozijnen
  • 2 el pompoenpuree
  • 1 el suiker + 1 tl kaneel

Hoe maak je het:

  1. Los de 1/2 tl suiker op in lauw water en strooi het gist erin. Zet 10-15 minuten weg.
  2. Meng de bloem, met koekkruiden en zout in een grote kom.
  3. Meng de melk, pompoenpuree en basterdsuiker in een aparte kom.
  4. Voeg dit mengsel samen met het gistmengsel door het bloem mengsel en roer tot een zacht deeg.
  5. Kneed op een met bloem bestoven oppervlakte tot een zacht en elastisch deel, voeg eventueel extra meel toe als het deeg plakt.
  6. Duw het deeg uit tot een cirkel. Strooi de rozijnen over het deeg en kneed ze in het deeg.
  7. Vorm de deeg tot een bal en laat 1-2h afgedekt rijzen op een warme plek.
  8. Sla het deeg terug en rol uit tot een rechthoek van +/- 1 cm dik.
  9. Meng de pompoenpuree, suiker en kaneel en smeer uit over het deeg.
  10. Rol de deegplak op en leg met naad naar beneden in een bakblik. Laat 1h rijzen op een warme plek.
  11. Bak 40 minuten op 175 graden Celsius totdat het brood lichtbruin is.

Geeft 12 plakken

12 Responses

  1. Anonymous

    Ik heb dit kookboek ook!!
    Ben er echt helemaal gek op, vooral de muffins zijn heel lekker. Maar de muesli’s lukken nooit zo goed… heb jij daar nog tips voor??
    Ook die van jou die je eerder hebt gepost lukken niet zo goed… :(

  2. Silvia

    Ziet er superlekker uit, ga ik zeker eens proberen!
    Handig dat je geen ei nodig hebt voor dit recept.

  3. De Bakparade

    @ Anoniem

    Ik vind het inderdaad een heel leuk kookboek, was een goed sint cadeau :)
    Er kunnen verschillende redenen zijn waarom muffins niet lukken. Ik weet namelijk niet precies wat er niet goed aan is..
    – Je bakpoeder is niet meer goed, wat wil zeggen dat het niet zou rijzen.
    – Misschien is de temperatuur in je oven niet goed, je zou een oventhermometer kunnen kopen om dit te checken.
    – Heb je een heteluchtoven of gasoven? Bij een hete luchtoven zou je kunnen proberen boven en onderwarmte aan te zetten in plaats van hetelucht. Bij een gasoven, tja dat is problematisch, daar weet ik ook niks op.

  4. Anonymous

    Ok, dankje voor je tips!!
    Heb je er misschien ook nog voor de muesli’s/cruesli’s? die bedoelde ik namelijk eigenlijk…

  5. De Bakparade

    @ anoniem

    Wat voor probleem heb je er mee wordt het niet knapperig genoeg? dan kan je proberen het in de nog warme oven laten afkoelen.

  6. Kauthar

    Jum, dit ziet er zo lekker uit. Jammer dat ik hier nergens pompoen in blik ben tegengekomen,je kan er zo veel lekkere dingen mee maken door de seizoenen heen. Heb begrepen dat dat in Amerika wel zo verkocht wordt, iemand enig idee van een verkoopadresje in Nederland¿

  7. Anonymous

    Hoi! Ik had een vraagje: ik vond het brood echt heel erg lekker! Vooral met een beetje appelstroop. Nu heb ik niet altijd pompoen in huis en ook in blik is het moeilijk te krijgen. Ik vroeg me af of ik de pompoenpuree ook kon vervangen door kwark of yoghurt?

  8. Anonymous

    Hoi! Ik vind het een erg lekker brood! Vooral met een beetje stroop is het heerlijk! Ik heb alleen niet altijd pompoen in huis en in blik is het moeilijk te krijgen. Kan ik de pompoenpuree ook vervangen door kwark of yoghurt?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.