Suikervrije Boekweit Rozijn Muffins

posted in: Cupcakes en Muffins | 43

Ik vind het concept van glutenvrij bakken echt heel erg spannend en leuk. Ik bedoel je kan dan bakken met allerlei nieuwe, interessante en vaak gezondere granen als quinoa, gierst, spelt etc. Maar een groot nadeel van deze granen? Ze zijn aan de prijzige kant. Maar daar komt boekweit om de hoek zeilen, het is redelijk goedkoop, gewoon te koop bij de supermarkt, super gezond (héél veel vezels) en ook nog eens glutenvrij. En als je er dan ook nog heerlijke muffins van bakt, dan is iedereen blij :)

Suikervrije Boekweit Rozijn Muffins
Aangepast van Kabochavore

IMG_7548

Nodig:

  • 60g boekweitmeel
  • 1/2 tl kaneel
  • 1/4 tl baking soda (of bakpoeder)
  • 1/4 tl zout
  • 60 ml (soja) melk
  • 40g appelmoes
  • 1 grote el appelstroop
  • 3/4tl gemalen lijnzaad + 1 el heet water
  • 40g rozijnen, geweld

Hoe maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Zet papieren vormpjes in een muffinvorm.
  2. Meng het boekweitbloem, kaneel, soda en zout in een grote kom.
  3. Meng in een andere kom de melk, appelmoes, appelstroop en lijnzaad.
  4. Meng het appelmoesmengsel door de bloem, totdat dit nét gemengd is.
  5. Roer de rozijnen door het beslag.
  6. Schep het beslag in de cakevormpjes.
  7. Bak 20-22 minuten totdat de cakejes goudbruin zijn en een satéprikker er schoon uitkomt.
  8. Laat afkoelen op een rooster.

Geeft 5 medium muffins

43 Responses

  1. Anonymous

    als je tarwevrij eet kun je spelt eten, maar ik heb zelf coeliakie (glutenvrij dieet) en daarbij mag je geen spelt eten! :)

  2. Atalanta

    Weet het niet hoor, maar bedoelde je niet een glutenvrije muffin?
    Er zitten geen toegevoegde suikers in, maar wel vruchtensuikers van de appelmoes en stroop.
    Nu maakt dat voor mij niet zo uit hoor, want ik ga voor het glutenvrije en ze lijken me erg lekker ! Ik denk dat ik ze even maak als toetje voor vanavond, makkelijker kan niet, zo’n muffinbeslag. En als glutenvrije eter heb ik altijd wel boekweitmeel in huis.
    waar je ook eens naar zou kunnen kijken is rijstmeel. Dat is ook niet duur (zeker niet als je het bij de toko koopt) en er is heel goed mee te bakken. Misschien een tip om eens uit te proberen, jij bent zo’n type om dat wel eens te doen!

    • De Bakparade

      Klopt dat ze glutenvrij zijn en ik ga zeker eens kijken naar het rijstmeel (zie ik ook veel op Amerikaanse blogs)
      Ik noem dit suikervrij omdat ik de natuurlijk suikers uit fruit niet zie als ”suiker” het is wel suiker maar er zitten zoveel gezonde voedingsstoffen bijin dat ik het geen suiker wil noemen.. maar dat is mijn persoonlijk mening dus ieder zijn ding ;)

    • Rob

      Ik zou geen rijstmeel pakken als je zo op de suikers let, rijstmeel bevat simpele koolhydraten en effectief hetzelfde doen met je bloedsuikerspiegel als brood, suikers etc. De glycemische index waarde van rijstmeel kan ik niet vinden maar witte en bruine rijst liggen tussen de 72-89, rijstebloem 95. Ter refferentie, suiker heeft een glycemische waarde van 70. De appel op 35. Dus als je de appelmoes zelf maakt zit je heel mooi, haal dan wel de appelstroop uit het recept want die zit weer aan de hoge kant qua glycemische waarde.

      Qua spijsvertering is dit een mooi recept, alhoewel ik de melk zou vervangen voor cocosmelk gezien sojamelk niet bepaald goed voor je is, o.a door fyto-oestrogenen.. Beetje Whey toevoegen en je hebt een volwaardige snack =)

      • Inge

        Top uitleg :) Maar er zit geen rijstmeel maar boekweitmeel in dit recept dit is best goed qua GI toch? Sojamelk kan je wel nemen, maar zoals zoveel in het leven niet te veel ;) Maar uiteraard kun je het ook vervangen door elke andere soort melk.

  3. Vincent

    Boekweitmeel in de supermarkt? Nog nooit gezien, maar handig! Welk merk koop je?

  4. Atalanta

    Ik heb ze gemaakt! Iets anders dan jouw recept want mijn lijnzaad had ik net door m’n muesli gegooid en ik heb er geen rozijnen maar stukjes appel door gedaan.
    Ik vond ze warm het lekkerst, maar ook de volgende dag waren ze nog goed te eten.
    De boekweitsmaak is wel duidelijk aanwezig, en daar moet je wel een beetje van houden. Mijn kinderen vonden ze niet zoet genoeg, en de boekweitsmaak te overheersend.
    Misschien dat ik de volgende keer de helft met neutraler meel doe. Altijd leuk om te experimenteren!

    • De Bakparade

      Boekweit heeft inderdaad een hele erg sterke smaak. Je zou ook de helft door havermout kunnen vervangen dan is het nog steeds glutenvrij maar wat lichter van smaak…

  5. Anonymous

    Dank voor het recept! Ze waren superlekker, alleen zaten ze helaas allemaal vastgeplakt aan de papieren vormpjes. Enig idee hoe ik dat een volgende keer kan voorkomen?

    • De Bakparade

      dat heb je helaas wel vaker met vetvrije muffins. Het enige dat kan helpen is ze in een muffinvorm zonder papiertjes bakken en die vorm goed invetten… Of je zou misschien van die silliconen vormpjes kunnen gebruiken =…

    • Anonymous

      Dank voor de tip! Met een goed ingevette muffinvorm gaat het goed! Deze keer had ik ook wat in stukjes gesneden dadels toegevoegd en iets minder rozijnen (30 gram rozijnen en 5 dadels)en dat was ook erg lekker!

  6. Anonymous

    Wanneer je een grotere hoeveelheid beslag maakt kan je er ook heerlijk brood van maken in een cakeblik!

  7. Mirjam

    Wat leuk om een glutenvrij recept op een normale site tegen te komen!
    Ik ga zo meteen je site verder bekijken. Wel een klein puntje van kritiek: Boekweitmeel van Koopmans is niet glutenvrij. Deze is namelijk besmet met glutenvol meel. Voor glutenvrij boekweitmeel moet je naar bv de natuurwinkel, bijvoorbeeld van Johannesmolen.

  8. Natasja

    Bij mij zijn ze ook niet goed gerezen. Ik had ook het idee dat er meer bakpoeder in moest, dus dat ga ik volgende keer maar uitproberen.

  9. Natasja

    Je kunt trouwens suikervrije sojamelk gebruiken en dan een klein beetje stevia in het beslag doen. Dat maakt het iets zoeter.

  10. Anonymous

    Ik heb de muffins gemaakt met kokosmelk ivm een melk- en soja allergie. Smaakte prima!

  11. Moon

    Moon zei …

    Ik heb ze ook gemaakt met kokosmelk en had ipv appelstroop honing willen toevoegen, maar geheel vergeten en daar merk je niets van. Ik vind het een prima ontbijtmuffin zo.

    Ik heb wel een handje gehakte hazelnoten toegevoegd.

    Voor de appelmoes heb ik ongezoette genomen, van de biowinkel. De rest van de appelmoes ingevroren voor een volgende keer.

  12. Carla

    Vandaag deze muffins gemaakt. Ze zijn heerlijk, heb er zelf nog cranberry’s en wat noten door gedaan, zonder lijnzaad (had ik niet).

    Alleen leken het meer op koekjes dan op muffins?

    • Inge

      Leuk dat je ze gemaakt hebt en lekker vond :)
      Ik weet niet goed hoe het kan dat ze als koekjes lijken…

  13. Margriet

    Hoi Inge,

    Dit recept wil ik graag gaan proberen :-) Alleen een paar vraagjes voordat ik me eraan ga wagen ;-)
    Is boekweitbloem hetzelfde als boekweitmeel? Ik zie dat je de termen door elkaar gebruikt.
    Kunnen de appelstroop en appelmoes weggelaten worden (ivm vermijden vruchtensuikers vanwege bloedsuikerspiegel)?

    Alvast bedankt voor je reactie.

    • Inge

      Hoi Margriet, bloem en meel zijn inderdaad hetzelfde :) Maar de appelmoes en appelstroop weglaten kan helaas niet…

      • kes

        Maar voor het luchtige? Ik had nogal platte cakejes.
        Kan ik trouwens ook wijnsteenzuur gebruiken ipv bakpoeder?

        • Inge

          Dit zijn muffins dus die zijn altijd wat compact maar een ei toevoegen zou kunnen helpen. Volgens mij kun je wijnsteenzuur niet vervangen voor bakpoeder.

  14. Suzanne

    Ik heb ze met wat kleine aanpassingen gemaakt: banaan i.p.v. appelmoes, gewone stroop i.p.v. appelstroop, cranberry’s i.p.v. rozijnen, chiazaad i.p.v. lijnzaad. Ik heb ze met baking soda gemaakt en ze zijn gewoon goed gerezen. Boekweit is inderdaad wel wat compacter dan gewone bloem, maar ze zien er bij mij toch echt als muffins uit. Lekker!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.