Gierst Champignonsoep

Hopelijk vinden jullie de lunch week een beetje leuk en leerzaam en krijgen jullie ideeën? Ik heb al broodjes en salade gehad deze week. Maar soep kan natuurlijk ook heel erg goed als lunch, vooral met dit koude weer. Maar het moet natuurlijk wel een beetje voedzame en vullende soep zijn. En dat is deze gierst champignonsoep! Hij is heel lekker, vult heel goed en is heel makkelijk om te maken.

Gierst is een voor mij nieuw graan. Het is een glutenvrij graan, dat relatief veel eiwit bevat (11%), weinig vet (4%) en het grootste deel daarvan is ook nog eens meervoudig onverzadigd (gezond vet, 1.9%), veel foliumzuur, magnesium, mangaan, koper en zink.

Tips:

  • Gierst kun je kopen bij de biologische winkel of vervang het door quinoa (ook in de gewone supermarkt te verkrijgen).
  • Meenemen? Neem het mee in een thermosfles of in een schoon gemaakte glazen pot en warm op op je werk.

Gierst Champignonsoep
Aangepast van Oh She Glows

IMG_7868

Nodig:

  • 400g champignon, in plakjes
  • 1 grote ui, in kleine stukjes
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 2 bouillon blokjes
  • 1 grote wortel, in kleine blokjes
  • 90g gierst

Hoe maak je het:

  1. Breng 240ml water aan de kook, voeg de gierst toe, dek af en kook in 15 minuten gaar.  Roer voorzichtig met een vork door en zet opzij.
  2. Bak de ui en knoflook in een klein scheutje olijfolie in 5 minuten doorzichtig en zacht.
  3. Voeg de champignons toe en bak ongeveer 10-15 minuten totdat de champignons lichtbruin zijn en al hun vocht hebben losgelaten. Breng op smaak met peper.
  4. Voeg 1l water en de bouillonblokjes toe. Breng aan de kook en laat 5 minuten zacht koken.
  5. Giet de 1/2 van de soep in de blender en pureer. Giet terug in de pan.
  6. Voeg de wortel en gierst toe en warm nog 5 minuten door.

Geeft 4  (kleine) porties

Voedingswaarden

One Response

  1. Hmmm…. dit ga ik eens uitproberen. Jammer genoeg heb ik nu nog maar een 5tal champignonnetjes, dus dat wordt een andere keer.

Leave a Reply