Super Snel Rozijnen Volkorenbroodjes

posted in: Brood | 18

Brood bakken is heel erg leuk om te doen. Maar het grote nadeel is toch wel dat het vaak zo lang duurt, het moet vaak 1-2-3 x rijzen en dat kost veel tijd. Maar daar is een oplossing voor! Je kunt brood ook bakken met behulp van baking soda in plaats van gist. Baking soda zorgt ook voor rijzen van brood, maar dan op een chemische manier en niet biologisch. Gist brood rijst doordat de gistcellen lucht vormen, brood met soda rijst doordat er een chemische reactie plaats vind tussen het zuur gedeelte en natriumbicarbonaat.
Het brood krijgt wel een iet wat andere structuur, maar niet minder lekker :)

In het Engels heet dit dan ook Soda Bread en het schijnt van oorsprong uit Ierland te komen. En hoort er alleen bloem, soda, zout en karnemelk in te zitten. Maar ik had geen karnemelk dus gebruikte ik yoghurt en ik wou het iets spannender maken door rozijnen toe te voegen. Maar als je niet van rozijnen houd laat ze gerust weg en voeg kruiden (rozemarijn, tijm, Italiaanse kruiden) of kaneel, stukjes chocolade wat je wilt!

En aangezien het zaterdag Sint Patricks Day is, moet je natuurlijk iets Iers maken en wat beter dan deze lekkere broodjes ;)

Tips:

  • Je kan ook karnemelk gebruiken in plaats van yoghurt
  • Ander gedroogd fruit kan natuurlijk ook!

Super Snelle Rozijnen Volkorenbroodjes
Aangepast van Apron Strings

IMG_7795

Nodig:

  • 150g volkorenbloem
  • 40g havermout
  • 1/2 tl zout
  • 1/2 tl baking soda
  • 180g yoghurt
  • 50g rozijnen

Hoe maak je het:

  1. Wel de rozijnen.
  2. Verwarm de oven voor op 225 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  3. Droog de rozijnen.
  4. Meng de droge ingrediënten.
  5. Schep de rozijnen en yoghurt erdoor en roer tot zich een deeg vormt. Kneed heel kort zodat het echt een deegbal word.
  6. Verdeel het deeg in 5 stukken en maak er balletjes van.
  7. Leg de balletjes op de bakplaat en knip met een schaar er een kruis in.
  8. Bak 12 minuten op 225 graden Celsius, verlaag de temperatuur naar 200 graden Celsius en bak nogmaals 12 minuten.
  9. Laat afkoelen op een rooster

Geeft 5 stuks

18 Responses

  1. Waar kan je de baking soda kopen? Heb er al vaker naar gezocht, maar nooit gevonden.. Lijkt me een erg lekker recept om ook te maken!

    • Ik koop het bij de toko zit in oranje doosje met een arm erop (als je het even googlet krijg je plaatje) maar je kan ook natrium bicarbonaat kopen, dat krijg je bij de drogist (is wel stukken duurder)

  2. Ziet er heerlijk uit!
    Bak soda is tegenwoordig ook te koop bij ekoplaza, dan staat het bij de bakproducten. Maar bij de toko is het vele malen goedkoper!

  3. Anonymous

    Haai haai,

    Dit ziet en klinkt echt erg lekker! Dat ga ik een keer proberen. Maar klopt het eigenlijk dat je baking soda kan vervangen door bakpoeder en dan het zout gewoon laat zitten??

    Groetjes eef

  4. Anonymous

    Lekker receptje! je kan ipv soda ook bakpoeder gebruiken, net zo makkelijk en overal te koop! Groetjes Laura

  5. Dat is tenminste een duidelijke uitleg. En het recept ga ik volgende week zeker maken.

    Groetjes,

    Lydia

  6. Lekker! Vooral ook dat ze een krokant korstje kregen!
    Ik heb wel nog heel wat bloem moeten toevoegen omdat het deeg erg plakte. En jij?

  7. Anonymous

    Als je bakpoeder gebruikt moet je de yoghurt of karnemelk dan vervangen door gewone melk of het weglaten?

  8. Ik heb deze gemaakt met blokjes kaas en hazelnoten in plaats van rozijntjes. Goed gelukt. Lekker luchtig. Zou ze zo alle 5 op kunnen smikkelen. Wat is eigenlijk de beste manier om deze te bewaren?

  9. @ Mb82 wat een leuke toevoeging kaas nooit aan gedacht :)
    Ik zou ze zo snel mogelijk opeten, als je ze toch moet bewaren zou ik ze invriezen.

  10. Anonymous

    Ik heb ze vandaag gemaakt met tarwebloem ipv volkorenbloem (gewoon omdat ik dat nog in huis had) maar het deeg was bij mij erg kleverig. Klopt dat? Voor de rest waren ze goed gelukt hoor! Alleen ik vroeg me af of het deeg wel juist was.

  11. @ Anoniem.
    Dat zou best kunnen dat het komt omdat je wit meel hebt gebruikt. Volkorenmeel neemt namelijk meer water op :)

  12. Iemand de voedingswaarde al uitgerekend? Hoe kun je dit zelf gemakkelijk doen?

  13. Dit brood staat op mijn planning om zaterdag te maken :)

  14. Ze zij top !!!!!

Leave a Reply