Zoet Speculoos Brood

posted in: Brood | 5

Ik was op zoek naar een lekker en makkelijk zoet brood dat anders is dan anders. Dus geen bananenbrood want daar heb ik al 5 recepten van, ook geen kokos want dat heb ik ook wel eens gedaan. En toen viel opeens mijn oog op het potje zelfgemaakte Speculoos (recept is nog niet klaar) en viel het kwartje, natuurlijk Speculoos Brood. Maar na wat gezoek bleek er nog niet zo iets te bestaan. Maar gelukkig is Speculoos qua structuur nagenoeg gelijk aan pindakaas, dus zoeken naar pindakaas brood, maar dat bleek ook niet te vinden te zijn op één recept na en dat heb ik dan ook aangepast.

En wat is het lekker! Qua structuur is een beetje als cake, maar geroosterd met een laag speculoos erop kan het best voor een (zondags) ontbijt.
Maar een plakje bij de thee (of koffie) misstaat ook zeker niet.

Tips:

  • Geen speculoos in huis? Pindakaas + extra kaneel kan natuurlijk ook.
  • Crunchy speculoos zou ook heel lekker zijn :)
  • Wil je het nog decandenter maken? Maak er wentelteefjes van, zo lekker!

Zoet Speculoos Brood

Aangepast van Eat, Life, Run

IMG_7717

IMG_7728

IMG_7734

Nodig:

  • 150g speculoos
  • 30g suiker
  • 180ml melk
  • 120g volkorenbloem
  • 1/2 tl kaneel
  • 1/2 tl zout
  • 1 1/2 tl bakpoeder

Hoe maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Vet een cakevorm in.
  2. Meng de suiker en speculoos tot het luchtig is.
  3. Meng in een andere kom de bloem, bakpoeder, zout en kaneel.
  4. Meng het bloemmengsel en melk om en om in gedeelte door het speculoos mengsel.
  5. Roer totdat het net maar wel goed gemengd is.
  6. Giet in de vorm.
  7. Bak 45-50 minuten totdat het brood goudbruin is en een satéprikker er schoon uitkomt.
  8. Laat 10 minuten in de cakevorm afkoelen en daarna verder op een rooster.

Geeft 10 plakken

5 Responses

  1. astrid

    Ik maak al een tijdje zelf speculoos.Misschien heb je er niks aan maar zo doe ik het: flink wat speculaasjes (of pepernoten) verbrokkelen. Restje koffie erover, event. ook een scheutje room. Wat extra kaneel en iets zoet (ik gebruik vaak wel suiker maar iets anders kan ook). Even laten staan en dan roeren/prakken en even proeven. Precieze hoeveelheden kan ik niet geven, ik doe maar wat maar het is altijd lekker! Ik bewaar het wel in de koelkast omdat het anders erg zacht is. Benieuwd of je er iets aan hebt!

  2. De Bakparade

    @ Astrid
    Goede tip! Ik heb toevallig laatst speculaaspasta gemaakt, beetje hetzelfde idee als jou recept alleen dan zonder koffie en komt binnen twee weken online :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.