Sojamelk (zelfgemaakt!)

posted in: Drankjes | 19

In de lijn van dingen zelf maken en daarmee geld besparen is sojamelk een hele goede. Een pak sojamelk van 1l kost in de winkel minimaal 0,80 euro. Met 1kg sojabonen a 1,95 euro kun je ongeveer 7l sojamelk maken wat neerkomt op ongeveer 30 cent per liter! En je hebt natuurlijk het voordeel dat je zelf kan bepalen óf en hoeveel je de sojamelk zoet. En je er natuurlijk ook zelf smaakjes aan geven, wil je choco? Dan voeg je wat cacaopoeder en suiker toe. Wil je vanille? Dan voeg je wat vanille extract of vanille bonen toe. Wil je aardbei? Dan pureer je het met wat suiker en verse aardbeien!
En nee het is helemaal niet moeilijk en je bent met een half uurtje klaar!

Sojamelk

IMG_8377

IMG_8379

IMG_8385

Nodig:

  • 160g sojabonen

Hoe maak je het:

  • Doe de sojabonen in een grote kom en vul de kom met water, zodat er een laag van 2cm water boven de bonen staat. Laat 1 nacht in de koelkast weken.
  • Je kunt nu de velletjes eraf halen, dat zorgt voor een betere smaak, maar ik heb dit niet gedaan (te veel werk ;)
  • Neem de 1/2 van de bonen en pureer samen met 500ml heet warm water in de blender tot een glad mengsel (ongeveer 1 minuut). Giet in een hele grote pan. Herhaal met de andere 1/2. Giet dan nog 60ml heet water in de blender en spoel uit. Giet dit ook in de pan. (zie foto 1)
  • Breng het sojamengsel al roerende aan de kook. Zorg ervoor dat je goed over de bodem roert, want het kan daar aankoeken.
  • Als het mengsel kookt, zet het vuur dan heel laag, zodat het héél zacht pruttelt. Laat het 8 minuten pruttelen.
  • Bekleed ondertussen een vergiet met kaasdoek of als je dat niet hebt, schone katoenen zakdoeken óf een dunne theedoek. Zet onder het vergiet in een grote kom.
  • Giet na de 8 minuten het mengsel in het vergiet en laat uitlekken. (zie 2e foto)
  • Als het niet meer drupt, giet je er 750ml warm water op en roer je het mengsel door.
  • Blijf nu op de witte drab die in het vergiet zit duwen, totdat er geen vloeistof meer uitkomt.
  • Die witte vloeistof? Is sojamelk! Nu is het nog een proeft het nog een beetje grassig. Dus als je het als drink ‘’melk’’ wilt gebruiken, dan moet je het zoeten. Voeg een snufje zout en 1 el suiker toe, proef en voeg eventueel extra suiker toe.

Wil je nog meer informatie? Op deze sites (Engelstalig vond ik sojamelk recepten):

Vegan Yum Yum
Soya.be
Eating Rules

19 Responses

  1. Dat is echt super cool! Gebruikte je rauwe sojabonen? Ik ga dit gelijk proberen, sojamelk is inderdaad echt superduur :(

  2. Kan je die lang bewaren?

  3. Wauw! Ik gebruik veeeeeel sojamelk.. het is inderdaad erg prijzig. Top recept! Soya yoghurt is ook zo lekker.. maar zo duur. Is daar ook een recept van of vla? Liefs, Marike

  4. De witte drab die overblijft, kan je daar ook nog wat meedoen. Het lijkt me zonde om dit weg te kieperen. Ik ga dit zeker proberen zodra ik heb uitgevonden waar ik ergens soyabonen kan vinden hier in Antequera

  5. Alternatief van suiker kun je denk ik ook honing gebruiken. Ik had een keer ook amandelmelk zelf gemaakt, maar toch vind ik dat het dan zo ‘waterig’ smaakt en niet vol, heb je daar wat tips voor, om zelfgemaakte bonenmelk wat voller te maken? Of is het gewoon een kwestie van meer bonen gebruiken?

    • Ik weet niet zeker hoe je minder waterig kan maken. In de fabrieken doen ze er allerlei verdikkingsmiddelen in, zodat het voller smaakt. Je zou kunnen proberen om een heel klein beetje maizena toe te voegen? Ik denk dat dat wel helpt en het heeft geen smaak. Ik vond de sojamelk overigens helemaal niet zo waterig…

  6. Anonymous

    Haai haai!

    Ik stuitte zojuist (door jou soja melk verhaal) op deze site (http://blog.seniorennet.be/veggie/)en dacht misschien wat voor jou voor ideeen??

    Ik wilde je ook even bedanken!!! Ik ben gister bij de kaakchirurg geweest en ze hebben daar 3 verstandskiezen eruit gehaald alleen zorgde die actie wel tot een kaak uit de kom (lekker beurs nu) en 2 hechtingen. Maar met jou ontbijtpapjes en soepjes is eten een stuk minder drama haha!! Ik kan niet tegen melkproducten dus veel soja. Ideaal dit recept. Was je toevallig al aan een vla soort toegekomen??

    Groetjes Eef

    • Is inderdaad wel een leuke site :)
      Wel mooi dat je door mijn receptjes nog kan eten :) Hopelijk voel je je weer snel beter!
      Ik ben nog bezig met de sojavla, hij komt er aan!

  7. Raymond v.d.Weele

    Hallo ,Ik heb een keer soyamelk gemaakt ,eerst weken dan koken ,dan fijn malen ,dan filteren en soyamelk is daar ,maar Oh die geur ?zo sterk soya ??? dat is niet fijn ,is er iets om te ontgeuren ,hoe doen fabrieken dat dan ?
    Ik heb nu soya bonen gepakt en fijn gemalen ,en gekookt met water ,een lepeltje magnesium en calcium dacht voor te ontgeuren ,,maar nu word het mengsel niet wit ,dus geen soya melk dit keer ? waarom maakt dit zo’n groot verschil ?
    Wie kan mij verder helpen met goede niet geurende Soya melk ???
    Graag informatie .
    Raymond .

  8. Hoi! Leuk dit recept voor zelfgemaakte sojamelk. Ik heb alleen een vraag over welke sojabonen je moet gebruiken, ik zie verschillende op internet langskomen. En waar koop jij ze voor 1.95 per kilo? Groetjes!

    • Hoi Amber,

      Ik heb de gedroogde gebruikte (beetje beige) en ik kocht ze gewoon bij Amazing Oriental,

      groetjes Inge

      • Wat een snelle reactie! De gedroogde (daarmee bedoel je rauwe denk ik?) moeten volgens mij eerst 12-18 uur weken en daarna nog 3 uur koken, of hoeft dat niet om deze sojamelk te maken? Zoals je ziet heb ik er totaal geen verstand van, sorry! Hulp kan ik dus wel gebruiken. Groetjes

        • Jep ik bedoel de gedroogde :) Je weekt ze een hele nacht en dan pureer je ze met heet water en kook je ze zoals in het recept staan, je hoeft ze dus niet 3 uur te koken :)

Leave a Reply