Spinazie Champignon Kruiden Quiche (Zuivel en eivrij!)

posted in: Hoofdgerecht | 8

Ken je dat je bepaalde gerechten alleen op bepaalde dagen kan eten? Vroeger hadden wij altijd bepaald eten op bepaalde dagen en als het dan op een andere dag werd gemaakt, raakte ik altijd helemaal van slag. Ik bedoel lasagna moet op zaterdag en kan echt niet op andere dagen. Friet (of patat voor de noordelingen) kan alleen op vrijdag, net als gebakken vis (toen ik nog geen vegetarier was). Inmiddels heb ik dit probleem niet meer en kan ik gerust op maandag lasagna eten of wentelteefjes op zondag in plaats van woensdag middag.

Maar toen ik laatst deze quiche maakte op zaterdag, ging ik toch een beetje terug naar vroeger. Want quiche was echt zaterdageten. En hoewel deze quiche heel anders is dan diegene die ik vroeger at (geen eieren, geen room, geen vlees, geen bladerdeeg), is hij niet minder lekker. Hij werd zelfs goedgekeurd door een niet vegetariër en dat is toch altijd mijn maatstaaf voor tofu gerechten ;) Als zelfs een vleeseter tofu lekker vind, dan is het een goed gerecht ;)

Tips:

  • Je kunt elke groente die je wilt erin doen, zolang het maar niet te vochtig is.
  • Je kunt ook gierst of couscous gebruiken.
  • Of je laat de bodem weg en bakt het in een ovenschaal.

Spinazie Champignon Kruiden Quiche (Zuivel en eivrij!)

Aangepast van Healthy Hipster

IMG_7908

Nodig:

  • 200g tofu
  • 1 teen knoflook
  • 1/4 tl kerrie
  • 1/4 tl zout
  • 1/4 tl nootmuskaat
  • 2 el voedingsgist
  • 1/2 el mosterd
  • 1 el citroensap
  • 100g diepvries spinazie, ontdooid en uitgeknepen
  • 125g champignons
  • 1/2 ui, in dunne plakjes
  • 100g gekookte quinoa
  • 1 el lijnzaad
  • 60ml bouillon
  • 2 el bloem
  • 1/4 tl zout

Hoe maak je het:

  1. Verwarm een koekenpan met een scheutje olijfolie. Voeg de ui toe en bak 1-2 minuten. Voeg de champignons toe en bak totdat ze lichtbruin zijn.
  2. Bekleed een kleine springvorm met bakpapier en vet de zijkanten in. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
  3. Meng het lijnzaad en de bouillon en laat 5 minuten staan.
  4. Meng de quinoa, zout en bloem. Roer het lijnzaad erdoor.
  5. Giet het mengsel in de springvorm en duw stevig aan over de bodem en de zijkanten.
  6. Bak 10 minuten in de voorverwarmde oven.
  7. Meng ondertussen de ingrediënten voor de vulling in de keukenmachine tot een glad mengsel.
  8. Voeg de spinazie toe en pulseer, totdat het gemengd is.
  9. Roer de gebakken champignons en ui erdoor.
  10. Haal de quiche bodem uit de bodem. Giet de vulling erin en bak 25-30 minuten totdat de vulling goudbruin is en stevig aanvoelt.
  11. Laat 5 minuten rusten en snijdt in punten.

Genoeg als hoofdgerecht (met stokbrood en salade) voor 2 personen

8 Responses

  1. Anonymous

    Lijkt me lekker. Ik denk dat ik die morgen ga maken, maar dan met andijvie ipv spinazie. Ik heb nogal veel andijvie in de groentetas deze week.

    Waarom haal je de bodem trouwens uit de vorm?
    Ik denk erover om dit gerecht te maken in een soort quichevorm maar dan met een hogere rand.

    Groetjes, VeggieMo

    • Ik denk dat het ook prima met andijvie gaat, maar zorg er wel voor dat het meeste vocht eruit is! En ik denk dat je het ook prima in een quichevorm kan maken, maar die heb ik niet dus vandaar…

  2. Wow, op de bloem na is ie zelfs glutenvrij! You rock! Misschien maak ik deze aanstaande maandag wel. Quiche op Pasen, moet kunnen toch ;-)

  3. Anonymous

    Wat is de functie van de lijnzaad en voedingsgist in dit gerecht? Want dit zijn de enige ingredienten die ik niet in huis heb om het te maken.

  4. lijnzaad is voor binding, dus ik vermoed dat het redelijk essentieel is, maar je krijgt het gewoon van zonnatura bij de supermarkt, voedingsgist geeft hartige smaak is niet absoluut noodzakelijk wel lekker!

  5. Hij is inderdaad ideaal voor pasen benn benieuwd wat je er van vind!

  6. Hoi,
    Ik wil dit graag uitproberen, maar waar kan ik voedingsgist halen? En, was de tofu in stap 7 eraan toegevoegd?
    Alvast bedankt!

  7. @ Anoniem,
    Ik koop voedingsgist altijd bij de biologische winkel. Je pureert de tofu met de andere ingredienten en giet je dan in de vorm

Leave a Reply