Bijna suikervrije Zelfgemaakte Soja Vanille Vla

posted in: Desserts, Snacks, vegan | 19

Dank jullie voor de lieve comments op mijn 500e post!
Je kan nog altijd bieden op een leuk boek en iets lekkers (kies je boek en kies wat je voor lekkers wilt!)

Zodra ik het recept voor sojamelk had gepost (dat ik nog steeds verder aan het verbeteren ben), kwam de vraag al: Kun je ook soja vla maken?

Wat een goed idee, was mijn gedachte, dat ga ik proberen! Maar om het mezelf nog wat moeilijker te maken, wou ik het ook nog suikervrij maken. En het is gelukt!

Eerste poging was een grote mislukking, hoewel het wel leidde wel tot heerlijke chocolade sojamelk ijsjes (recept komt nog). Maar de tweede poging was een heel groot succes, wat is deze vla heerlijk en hij lijkt qua smaak echt heel erg op de Alpro soja vla, ik ben helemaal blij :)

Tips:

  • Er staat echt kurkuma in het recept, dat is voor het oog. Je proeft er helemaal niks van, maar als je het niet toevoegt krijg je witte vanille vla en ik ben zo geïndoctrineerd dat witte vanille vla gewoon niet kan.
  • Pas de hoeveelheid sojamelk aan, aan hoe dik je de vla wilt hebben; 500ml leidt tot pudding, 650ml tot vla.
  • Ik maakte deze vla met normale soja vla van het huismerk, ik heb het nog niet met eigengemaakte geprobeerd.

Welke smaak moet er volgen? Chocolade, Mokka….

Bijna suikervrije Zelfgemaakte Soja Vanille Vla

vanille sojavla

Nodig:

  • 550-650ml sojamelk (normaal)
  • 1 zakje vanille suiker
  • 1/2 vanillestokje
  • 1/8 + 1/4 tl stevia poeder
  • 30g maïzena
  • 1/8 tl kurkuma

Hoe maak je het:

  1. Doe 500ml melk, vanille suiker, kurkuma en stevia in een steelpan en zet op laag vuur.
  2. Snijdt het vanille stokje open en haal het merg eruit met een mes, voeg zowel het merg als het stokje toe aan de melk.
  3. Laat het mengsel 5-10 minuten trekken.
  4. Meng ondertussen de rest van de sojamelk (50ml voor dikkere vla, 100ml voor dunnere vla) met de maïzena tot een glad papje.
  5. Breng de melk in de steelpan aan de kook.
  6. Roer het maïzena-melk mengsel er al kloppende met een garde door.
  7. Breng het mengsel weer aan de kook en laat 1-2 minuten tot een dik mengsel. Het kan zijn dat er wat klontjes ontstaan, dit is niet erg, je kan het mengsel naar de hand nog in de keukenmachine doen of met de staafmixer er uit kloppen.
  8. Giet het mengsel in een kom en laat afkoelen.

Geeft ongeveer 500ml

19 Responses

  1. Lot

    Is er een reden dat het met maizena maakt ipv custardpoeder? Dan heb je meteen de gele kleur immers.

  2. Sonyanijntje

    Met custard wordt het inderdaad vanzelf al dikker en geel. Daar hoef je ook geen extra smaakstoffen aan toe te voegen.

    Wat denk je van vers fruit erdoor (gepureerd eventueel)? :P

  3. Marike

    Ziet er weer goed uit dit recept! Ik zeg: Morgen naar de supermarkt voor de ingrediënten!! Liefs, Marike

  4. Anonymous

    straciatella smaak lijkt me ook lekker om te maken. Misschien is dat een idee voor je?

  5. Vandaaggaikbeginnen

    Goed idee custardpoeder. Het werd ooit ontwikkeld door Alfred Bird, wiens vrouw allergisch was voor eieren. Custardpoeder bevat maiszetmeel (maizena) en annato (kleurstof uit de zaden van de orleaanboom). In Engeland verkopen ze nog steeds het merk Bird’s custard. Grappig hè?!
    Zelfgemaakte vanillevla is zoveel lekkerder… en gezonder!

  6. Anonymous

    Haai haai,

    Ik was degene met de vanille vla vraag! En super dat het is gelukt!! Ik ga zo gelijk de boodschappen doen en morgen proberen!

    Groetjes en bedankt!
    Eef

  7. Anonymous

    Heb ‘t net gemaakt, lekker! Heb er ook koek- en speculaaskruiden doorgedaan, dat is ook een aanrader. :)

  8. Marike

    Smaakte goed! Ik heb ook nog een variantie gemaakt met wat kruidnagel, kaneel, kokos en wat gewelde rozijnen. Lekker, lekker!

    Liefs,

    Marike

  9. Iris

    Heb dit net gemaakt, en ohh wat lekker, vooral nu het nog warm is! Ik wist niet dat zelf vla maken zo makkelijk was (en gezond kon zijn:)) Thanks!

  10. Anonymous

    Haai!!

    Ooo ik heb zojuist de meest lekkere vla gegeten tot nu toe. Zo lekker dat ik nu mijn tong heb verbrand aangezien ik geen geduld had om het af te laten koelen hihi.
    Ik heb overigens idd custard gebruikt, een half vanille stokje zoals je zei en wat zoetstof. geen vanille suiker. Vond het zoet genoeg zo. Hoop dat custard ook in een gezonde levensstijl past want dit is echt lekker, leuk en snel. Daar hou ik van haha. Bedankt!

    Groetjes Eef

  11. anja

    omdat ik voor een recept custardvla nodig had en vergeten was melk te kopen,maar wel altijd soyamelk in huis heb.De vla met houdbare soyamelk gemaakt en het smaakt prima.

  12. paul

    De vla is veel te dun…lijkt wel vanilledrink toch de goede hoeveelheden aangehouden.

    • Inge

      Ohh wat jammer, heb je hem wel lang genoeg gekookt? En niet met een lepel ervan gesnoept? (speeksel zorgt ervoor dat het ook dun wordt)

      • paul

        iets langer dan twee minuten zoals aangegeven ( of moet dit langer zijn?) Misschien meer maizena gebruiken?
        graag tips!! hij ruikt zolekker, smaakt goed alleen veeel te dun.

        groeten
        Paul

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.