Vegan Karamel Saus

posted in: Dips en spreads, vegan | 7

Karamel het is zó lekker, het is zó veelzijdig: over ijs, over fruit, in de koffie, in de vla het maakt alles eigenlijk lekkerder :)
En nu heb ik al een gezonde variant én een totaal niet gezonde, niet veganistische variant. Maar zoals bij alles kan ook karamel vegan. Het is niet perse gezonder, maar wel heel erg lekker :)

Een opmerking, dit is echt saus, het word dus niet super dik. Wil je het wat dikker? Dan zou ik of wat minder melk gebruiken of 2 el maïzena gebruiken.

Vegan Karamel Saus
IMG_0019
Nodig:

  • 70g lichtbruine basterdsuiker
  • 100g suiker
  • 180ml sojamelk
  • 2 el boter
  • snuf zout
  • 1 el maïzena
  • 2 el koud water

Hoe maak je het:

  1. Doe de basterdsuiker, suiker, zout en boter in een medium steelpan en zet op laag vuur.
  2. Laat het mengsel smelten, maar roer NIET, want dan gaat de suiker kristalliseren. Je mag alleen op het laatst de pan zwenken als er nog delen zijn waar de suiker niet opgelost is.
  3. Verwarm ondertussen de melk.
  4. Schenk de melk al roerende bij het suiker/boter mengsel.
  5. Meng de maïzena en koud water tot een glad papje.
  6. Roer het maïzena papje door de karamel.
  7. Laat het mengsel nog 2 minuten doorkoken.
  8. Laat helemaal afkoelen en bewaar in de koelkast.

Geeft 400-500ml saus

7 Responses

  1. Gaat de melk er in stap 1 of stap 4 bij? En moet je de suiker niet bruin laten worden / karamelliseren?

  2. Em, er staat een fout in! Ik heb nu de melk er al bij gedaan maar de boter nog niet :( hoop dat het nog te redden valt..

    • Sorry sorry zie nu de fout pas en krijg het nu niet veranderd het moet de boter bij stap 1 zijn en de melk bij stap 4 sorry

  3. Het ziet er wat licht uit, maar hij is vast erg lekker! En toevallig: vanmiddag zat ik me nog te bedenken hoe handig het is om caramelsaus in huis te hebben, omdat het bij zo veel dingen past (aanleiding: home made latte caramel;) )

  4. Anonymous

    Zou je hier niet gemakkelijker sojaroom kunnen gebruiken in plaats van sojamelk? Wellicht dikt de saus dan ook beter in en is de boter niet meer nodig? De sojaroom die ik nu toevallig in de kast heb staan bestaat voor maar liefst 18% uit vet…. heb je hier al ervaring mee?

Leave a Reply