Soja Burgers

posted in: Hoofdgerecht | 2

Ik las laatst op de Plantaardige Keuken dat sojabrokken hetzelfde is als TVP (texture vegetable protein). Nu had ik al vaker op Amerikaanse blogs gelezen over TVP, maar dat geschaard onder de categorie ‘’dingen die je alleen in Amerika kan krijgen’’, dus ik was blij verrast dat het blijkbaar iets is wat in Nederland bij elke Toko te krijgen is.

Wat achtergrond over TVP (ik vind sojabrokken zo vies klinken); je kan het in verschillende maten krijgen van héél klein (denk de grootte van M&M’s) tot redelijke grote brokken (de grootte van een kleine walnoot). Het is spotgoedkoop, ik betaalde voor een zak van 400g 2 euro, even voor de goede orde 400g leidt geweekt tot zeker 15 porties. Want TVP worden gemaakt van sojameel en zijn gedroogd. TVP zelf heeft geen smaak, maar neemt net als tofu de smaken op waarin je bereidt.

Buiten dat het heel goedkoop is en je er heel veel mee kan, is het ook nog eens gezond; één portie (25g voordat je het geweekt heb) bevat maar 80kcal, geen vet, 12g eiwitten en 4g vezels.

Ik wist alleen niet zo heel goed wat ik met de TVP moest, dus na wat gegoogle, kwam ik uit op een recept voor burgers gemaakt van TVP die me erg makkelijk en lekker leken. En dat bleek waar, super makkelijk, makkelijk na eigen smaak aan te passen en super snel klaar.

Tips:

  • TVP koop je bij de toko
  • Heb je fijne TVP gekocht, zet de brokken dan niet onder, maar gebruik 125ml heet water en je hoeft dan natuurlijk niet in de keukenmachine te doen.
  • Je kan er zelf meer of andere kruiden aan toe voegen.

Soja Burgers

Aangepast van VegWeb

IMG_0743

Nodig:

  • 40g sojabrokken oftewel TVP (ik gebruikte grote brokken)
  • 1 tl maïzena
  • 15g havermout
  • 1/4 tl uienpoeder
  • 1 tl lijnzaad
  • 1 tl sojasaus
  • 2 tl ketchup
  • 1/4 tl zwarte peper
  • 1 tl oregano
  • 1 el bloem

Hoe maak je het:

  1. Doe de sojabrokken in een kommetje en giet er zoveel kokend water, totdat ze onder staan. Laat minimaal 1h staan.
  2. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  3. Doe de sojabrokken en de rest van de ingrediënten in de keukenmachine en pulseer 10-15x.
  4. Zet de kom 15 minuten in de koelkast.
  5. Vorm 3 ballen van het deeg door het ‘’deeg’’ stevig samen te duwen. Leg ze op de bakplaat en duw plat tot burgers.
  6. Bak de burgers 10 minuten, draai om en bak nogmaals 10 minuten.

Geeft 3 medium burgers.

2 Responses

  1. Haha, ik ben dus niet de enige die sojabrokken onsmakelijk vindt klinken ;-) het is echt hartstikke leuk veelzijdig spul!

  2. Ik heb het vandaag gekocht, ga binnenkort Laksa maken en dan wil ik die balletjes (klinkt beter dan brokjes) erin doen. Ben zeer benieuwd, maar moet nog even geduld hebben. Denk namelijk dat vriendlief niet gediend is van zoiets haha…

Leave a Reply