Rijstepap Ballen

posted in: Snacks, Zonder bakken | 4

Ik had al eens eerder het idee gezien om van risotto die over is, balletjes te maken en die te frituren (ben de precieze naam van dit gerecht kwijt).
Maar ik eet eigenlijk zelden tot nooit risotto (te veel werk). Maar rijstepap maak ik des te vaker en het probleem is dat het een beetje saai wordt na de 3e keer rijstepap te hebben
gegeten en nu kan je spannender maken door de smaken aan te passen (zoals je zult zien deze week), maar is het natuurlijk ook heel erg leuk om de manier waarop je
het eet aan de passen. Dus daarom Rijstepap Ballen :)

Tips:

  • Zorg ervoor dat de rijstepap heel stevig is, dus langer laten koken of minder melk toevoegen (als je niet onderstaand recept gebruikt).
  • Je kan de ballen natuurlijk door alles rollen dat je lekker vind.
  • Laat de rijstepap goed afkoelen en maak de ballen niet te lang van te voren (anders maakt het vocht uit de pap de koekjes zacht)
  • Je kan ook van rijstepap met een smaakje ballen maken, om het nog spannender te maken ;)

Rijstepap Ballen
Aangepast van Tasty Yummies

IMG_0957

Nodig:

  • 250ml kokosmelk
  • 250ml melk
  • 4 el bruine suiker
  • 1 tl kaneel
  • snuf zout
  • 100g rijst
  • 1 tl vanille-extract
  • 3 koekjes, verkruimeld
  • 3 el hagelslag

Hoe maak je het:

  1. Meng de melk, suiker, kaneel en zout in een grote steelpan en breng het mengsel aan de kook.
  2. Voeg de rijst toe, zet het vuur lager en laat het 30-35 minuten met de deksel op de pan pruttelen totdat alle melk
    opgenomen is. Roer het mengsel af en toe door.
  3. Roer het vanille-extract erdoor.
  4. Laat het mengsel helemaal afkoelen. 
  5. Meng de koekjes en hagelslag en doe in een ondiepe schaal.
  6. Vorm ballen van het mengsel door een grote eetlepel te nemen en het stevig in je handen samen te duwen.
  7. Rol de ballen door het koekjes/hagelslag mengsel.

Geeft 10-20 ballen (afhankelijk van de grootte)

4 Responses

  1. Gewoonkim

    Wat ben ik blij met dit recept, en wat ben ik nog blijer met mijn huisgenoten die altijd teveel rijst koken ;)
    Ik heb de pap nog moeten binden met havermoutmeel (de rijst was nl al gekookt) en heb de balletjes daarna door de hagelslag, sesamzaad en cacao nibs gerold. Ik heb ze nu in de vriezer staan, ik ben benieuwd :)

      • Gewoonkim

        @ the moment eet ik een rijstepap balletje, wat een heerlijk en voedzaam tussendoortje! Ik heb ze ook wel eens meegenomen voor onderweg. Een geweldig recept dit!! :) Dankjewel hiervoor!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.