Pindakaas Biscotti

posted in: Gebak, Koekjes, Snacks | 3

Ik weet nog goed dat ik mijn eerst biscotti (of eigenlijk cantuccini) proefde. Het was in Italië, op een terras met
een cappuccino zoals je die alleen in Italië kan krijgen. Kruidige en pittige koffie in combinatie met heerlijke
romige, stevig opgeklopte melk en dan ook nog eens een heerlijk zonnetje op je gezicht en je zou zeggen
het plaatje is compleet. Maar die ene keer was anders, die ene keer kreeg ik een cantuccini erbij. Ik was verbaasd
wat een raar koekje, heel hard en vol amandelen.  Ik begreep dat je ze in koffie moest dopen. Als een echte Nederlander
was dat geen enkel probleem. Ik doopte het koekje in de koffie, bracht het naar mijn mond en was verbaasd
het was nog altijd krokant. Maar wat we het meest verbaasde de heerlijke zoete smaak in combinatie met de amandelen.
Wow wat lekker!
Dit leidde natuurlijk tot de aankoop van een enorme zak in de geweldige Italiaanse supermarkt. Wat leidde tot
het zelf maken in Nederland. Wat leidde tot het maken van spannende smaken (capucchino, banaan chocolade , aardbeien witte chocolade
en chocolate chip) en de spannenste tot nu toe? Pindakaas!
Een verbazingwekkende combinatie, waarvan je niet verwacht dat het werkt, maar wat verbazingwekkend goed werkt.


Pindakaas Biscotti

Aangepast van Joy the Baker
IMG_0723_thumb1
Nodig:

  • 75g pindakaas
  • 2 el yoghurt
  • 85g suiker
  • 1 el lijnzaad + 3 el heet water
  • 80g volkorenbloem
  • 40g bloem
  • 1/2tl bakpoeder

Hoe maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Verwarm de pindakaas 30 seconde in de magnetron, zodat deze wat vloeibaarder is.
  3. Roer de suiker en yoghurt door de pindakaas.
  4. Roer het lijnzaad mengsel erdoor.
  5. Schep de (volkoren)bloem en bakpoeder door het pindakaasmengsel, totdat alles gemengd is en er een dik deeg ontstaat.
  6. Stort het deeg op de bakplaat en vorm er een platte langwerpige rol van (ongeveer 1 cm dik).
  7. Bak 30 minuten in de oven.
  8. Haal uit de oven, maar laat de oven aanstaan, laat de koek 10 minuten afkoelen.
  9. Snijdt de koek in repen van ongeveer 1,5cm dik.
  10. Leg de biscotti op de bakplaat en bak 10 minuten, draai om en bak ze nogmaals 10 minuten.
  11. Laat de biscotti afkoelen in de oven.

Geeft 8 biscotti

3 Responses

  1. Ik wilde eens proberen of dit ook zonder suiker gaat. Zoete smaak mist, maar ook dat hele harde. Daar zorgt de suiker zeker ook voor? Nu is het een soort bros koekje geworden. Is het überhaupt mogelijk goede krokante koekjes zonder suiker te maken?

  2. @ Anoniem,

    Cool dat je het hebt uitgeprobeert, maar het is inderdaad zo dat koekjes zonder suiker nooit krokant zijn, het heeft iets te maken met het karamelisatie proces dat plaats vind als de suiker in de oven warm wordt.

  3. Hmm.. ook geprobeerd. Klein beetje anders.. Ik had 2/3 van het recept (en dan ook nog 60 gram witte bloem en 20 gram gemalen havermout). Dat heeft 4 minuten in de magnetron gestaan en het resultaat daarvan ging een kleine 15 minuten in de oven die ondertussen warm was geworden. (halverwege omgedraaid).

    De koekjes zijn erg lekker!!, maar een klein beetje kruimelig. Nu is dat voor een koekje niet zo erg “an sich”, maar ik wilde ze graag in mijn rugzak meenemen en dat gaat hem niet worden ben ik bang. Ik wil ze eigenlijk iets harder/steviger hebben zodat ik aan het eind van de middag niet een zakje droge kruimels zit op te eten. Misschien dat ik hem eens exact zoals beschreven moet maken, maar als je nog een idee hebt om het eindresultaat beter bij elkaar te houden (suiker vervangen door honing misschien ?)

    Maar goed, geen straf om dit te “moeten” eten, nog steeds lekkere koekjes ! (en ik hou niet eens van pindakaas, komt die pot uit het kerstpakket toch nog aan een goed einde)

Leave a Reply