Speculaas IJs

posted in: Desserts, Snacks | 0

Ik heb meerdere ijsrecepten op de blog staan, die bijna allemaal in de ‘’gezondere’’ categorie vallen.
Maar er is één groot nadeel aan magerder, minder vet ijs: het word knetter hard in de diepvries, dus je moet
het of héél lang laten ontdooien óf je moet het meteen opeten. Maar tegelijk dacht ik ook dat dat gewoon zo is
als je zelf thuis ijs maakt, dat ze in de fabrieken er nog wat stofjes bij doen, zodat het ijs zacht blijft.
Maar toen maakte ik dit heerlijke Speculaas IJs, dat perfect zacht bleef, het zal iets te maken met de halve liter
slagroom en whisky die erin gaat, maar voor af en toe is dit het perfecte heerlijke, romige ijs met een super
speculaas smaak, dat je zeker eens moet uitproberen!

 Speculaas IJs

IMG_1844

Nodig:

  • 240ml melk
  • 480ml slagroom
  • 150g lichtbruine basterdsuiker
  • 0,25 tl zout
  • 1,5 tl kaneel
  • 1,5tl gemberpoeder
  • 0,25 tl nootmuskaat
  • 6 eidooiers
  • 5 kruidnagels
  • 60ml honing
  • 2 el whisky
  • 10 speculaasjes

Hoe maak je het:

  1. Verwarm de melk samen met 240ml slagroom in een steelpan. Voeg de kruiden toe, zet het vuur laag, dek af en laat 1h
    heel zacht trekken.
  2. Kluts de eidooiers.
  3. Giet al roerende de helft van de melk bij de eidooiers. Giet vervolgens het eidooier/melk mengsel
    terug in de pan. Roer totdat het mengsel dik begint te worden, let op het mengsel mag niet koken!
  4. Maak een ijsbad klaar door de gootsteen vol te gieten met koud water en ijsklontjes en
    een grote kom in dit ijsbad te zetten.
  5. Giet de resterende 240ml slagroom in de kom in het ijsbad. Giet het warme ei-melk mengsel
    bij de slagroom. Roer de honing erdoor.
  6. Laat al roerende afkoelen tot kamertemperatuur en zet dan minimaal 4h in de koelkast.
  7. Giet het mengsel in een draaiende ijsmachine, giet vervolgens de whisky erbij.
  8. Laat het mengsel 30 minuten draaien.
  9. Schep de in stukjes gebroken speculaas erdoor, doe het ijs in een luchtdichte bak (ik gebruik
    altijd oude ijsbakken die ik bewaar) en laat verder bevriezen in de diepvries.

Geeft +/- 1,25l ijs

Leave a Reply