Suikervrije (of niet) Chocolade Banaan Koekjes

posted in: Koekjes, Snacks, Suikervrij, vegan | 21

Dit recept werd al eerder gepubliceerd, maar ik heb betere foto’s gemaakt en ik
vind dat dit recept opnieuw onder de aandacht mag komen!

Een van de meest populaire recepten op de blog is nog altijd de Suikervrije Pindakaas Banaan  Havermout Koekje en dat zijn ze met een reden, ze zijn super lekker ;)

Maar helaas is dat een van de weinig echt suikervrije recepten op de blog, aangezien ik iets pas suikervrij vind als er geen suiker, honing of stroop in zit. Want in principe zijn honing en stroop ook suiker, alleen in vloeibare vorm.

Dus het werd hoog tijd voor nog een suikervrij recept, ditmaal een chocolade variant van de eerder genoemde koekjes, die heerlijk waren op zichzelf suikervrij en al.

Suikervrije (of niet) Chocolade Banaan Koekjes



























Nodig:

  • 1 rijpe banaan, geprakt
  • 1,5 tl lijnzaad + 1,5 el heet water
  • 2 el cacao
  • 40g havermout
  • 30g volkorenmeel
  • 1/4 tl bakpoeder
  • evt. 85g gehakte chocolade of rozijnen, nootjes, gedroogd fruit

Hoe maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Meng de banaan en lijnzaad goed door elkaar.
  3. Meng in een andere kom de havermout, cacao, meel en bakpoeder.
  4. Roer het banaanmengsel erdoor, totdat het goed gemengd is.
  5. Schep de chocolade erdoor.
  6. Schep telkens 1 eetlepel beslag op de bakplaat (ongeveer 6 stuks) met voldoende tussenruimte. 
  7. Bak de koeken 12-15  minuten totdat ze nog zacht, maar wel stevig zijn. Je kunt ook kleinere koekjes maken (1/2 el beslag) bak deze 8-10 minuten.
  8. Laat 5 minuten afkoelen op de bakplaat en daarna verder op een rooster.

Geeft 6 (grote) koeken of 12 kleintjes

21 Responses

  1. Jolanda

    Natuurlijk wil ik alles van je weten, haha! Nee hoor, deel gewoon op je blog waar jij behoefte aan hebt, ’tis tenslotte jouw blog!

  2. Anonymous

    moet je de banaan koud prakken of even laten smelten in de microgolfoven en dan prakken?

  3. Anonymous

    Eerst en vooral dit is een enorm lekker recept (zoals overigens alle andere recepten op deze blog)

    Maar moet je niet wat meer bakpoeder toevoegen want 1/4 tl is wel weinig, anders rijzen de koekjes toch niet?

  4. De Bakparade

    @ Anoniem
    Koud prakken kan prima als de bananen wat rijper zijn, zo niet dan kan je zo ook eerst even in de magnetron zetten, dan gaat het vaak wat makkelijker…

    @ Anoniem
    Dankjewel voor het compliment :)
    In dit recept zit zo weinig bakpoeder omdat je in ttoaal ook maar 100g bloem gebruikt!

  5. Anonymous

    Sinds kort gehoord dat ik diabetes type 1 heb. Heb gezocht naar suikervrije koekjes recepten maar daar zijn er helaas niet veel goede van te vinden. Ik was dan ook super blij met de recepten op je blog! Keep up the good work! :)

  6. Cin

    uuuii! Ik heb al honger nu! Heel mooi geschreven, ook een mooi foto! Dankjewel
    @ Anoniem
    Ik ben van plan om mijn 500 zonder suiker recepten vanuit mijn e-book, op mijn blog te plaatsen volgende week, u bent van harte welkom om te bezoeken(nog in het engelse versie)
    dit is mijn blog http://hakenindie.blogspot.com

  7. Anonymous

    Klinkt als een goed recept! Ik wil hem graag maken, maar vroeg me af; zou ik de volkorenmeel en havermout kunnen vervangen met quinoa voor een glutenvrije variant denk je?

  8. MDW

    Hmm, ik vond m te veel banaan en te weinig chocola. Kan eraan liggen dat ik geen keukenweegschaal heb en misschien niet de goede verhoudingen had..

  9. Marike

    Ha Inge,
    Ze blijven lekker he! Ik bak ze nog wel eens. Met pure chocoladestukjes, kokos en stukjes walnoten, dat is toch wel mijn favoriet! Of met cranberry´s en goijberries!

    Leuk dat je het recept nog eens onder de aandacht brengt!

    Liefs,
    Marike

  10. Anne

    Heb deze vandaag gemaakt met 2 kleine bananen en dan de rest van het recept keer 0,5. Heb een ei gebruikt want moet nog steeds een keer lijnzaad kopen :P En kokos erin! Dat is lekker :)
    Bedankt voor het recept.

    • Inge

      Ik snap je vraag niet helemaal? Maar je gebruikt cacao (weet wel van Droste) voor dit recept het niet suikervrije slaat op de mogelijkheid om chocolade toe te voegen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.