Gezonde Volkoren Calzone

posted in: Hoofdgerecht, Lunch, vegetarisch | 0

Ik kan denk ik wel zeggen dat ik héél wat bak ervaring heb, maar toch blijven er dingen
die ik nog nooit heb gemaakt of gegeten en als ik ze dan ontdekt er helemaal fan van blijkt te zijn.
Zo heb ik heel lang gedacht dat ricotta helemaal niet zo heel lekker was, totdat ik dit recept maakte
en een lepel ricotta proefde. Zo lekker romig, zoet en met een hele speciale smaak die ik niet goed
kan benoemen (én redelijk mager!).
Maar ook calzone maken en eten, ik dacht altijd het is gewoon een pizza. Maar het is veel meer
dan dat! Het is bijna een taartje en je kan het helemaal aanpassen zoals je wilt en doordat de vulling
omhult wordt door het deeg, blijft alles lekker sappig en totaal niet droog.
Een echte aanrader!

Gezonde Volkoren Calzone Aangepast uit Libelle nr. 11 2013
IMG_2615
IMG_2617
Nodig:

  • 350g volkoren bloem
  • 150g bloem
  • 1 zakje gist
  • 300ml lauwwarm water
  • 1/2tl zout
  • 1 tl olie
  • 300g spinazie
  • 250g champignons, in vieren
  • 1 tl venkelzaad
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 tl oregano
  • 4 grote el ricotta
  • 4 el geraspte kaas
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 1 tl oregano

Hoe maak je het:

  1. Los de gist op in een paar eetlepels van het water en laat 5 minuten staan.
  2. Roer de twee soorten bloem, zout, olie, gistmengsel en rest van het water tot een deeg.
    Kneed het vervolgens een paar minuten totdat het een mooi glad en elastisch deeg is.
  3. Leg in een kom, dek af en laat 1,5-2h op een warme plek rijzen.
  4. Maak ondertussen de tomatensaus: fruit de gesnipperde ui en knoflook in een scheutje olijfolie
    totdat ze zacht zijn, voeg de tomatenblokjes en oregano toe. Laat dit mengsel 15-20 minuten pruttelen.
  5. Kneed het deeg nogmaals en verdeel het in vier bolletjes. Leg op een met bloem bestoven oppervlakte, dek af
    en laat nogmaals 30 minuten rijzen.
  6. Bak ondertussen de spinazie in een scheutje olijfolie totdat deze geslonken is, je kan dit het best in twee gedeelten doen.
  7. Schep de gare spinazie in een vergiet en duw zo veel mogelijk vocht eruit.
  8. Bak vervolgens de champignons in een scheutje olijfolie totdat ze mooi goudbruin zijn, voeg de knoflook en kruiden toe
    en bak nog 2-3 minuten totdat de knoflook gaar is.
  9. Neem één deegbolletje en rol uit tot een redelijke grote ovaal (het deeg moet redelijk dun zijn). Leg op één
    helft (let er op dat je de randen vrij laat) eerst een schep tomatensaus, dan een handje spinazie, champignons, 1 el ricotta en
    1 el kaas. Vouw het deeg over de vulling en duw de randen goed aan. Leg op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
    Herhaal met de andere 3 bolletjes.
  10. Bak de calzone 20 minuten totdat ze mooi goudbruin zijn.

Geeft 4 calzone, met salade een goed hoofdgerecht voor 3-4 personen.

Leave a Reply