Tips om gezonder te bakken

posted in: Uncategorized | 19

Gezonder bakken, dat lijkt een onmogelijkheid voor veel mensen.
Ik bedoe voor een lekkere cake heb je natuurlijk boter, suiker en eieren nodig.
Maar het doel van de Bakparade is om te laten zien dat je die dingen niet nodig hebt om lekker te bakken.
Om te laten zien dat ook mensen met een gluten allergie of eierallergie of melkallergie ook lekker kunnen snoepen en bakken. Dat ook als je graag suikervrij eet je lekkere dingen kan maken.

Hier wat tips om gezonder te bakken.

Appelmoes

Mijn all-time-favoriete in de meeste bakrecepten kun je de boter vervangen door een gelijk volume aan appelmoes. Dit trucje werkt goed bij luchtige recepten als cake en cupcakes.

Gezondere Chocolade Brownies

In plaats van appelmoes kun je ook pruimenpuree gebruiken, zie hier.

Lijnzaad eieren

Eieren kun je vervangen voor 1 eetlepel gemalen lijnzaad + 3 eetlepels warm water, laat dit papje even staan en het geeft dezelfde bindende werking als eieren. Pas wel op dit kan maximaal 2 eieren in 1 recept vervangen, anders wordt het te zwaar. Waarom zou je lijnzaad gebruiken? Veel vezels en veel onverzadigde vetzuren, lang houdbaar en geen kippenleed.

Meer info over lijnzaad.

Banaan in je pannenkoek

Bij pannenkoeken kun je de eieren vervangen door banaan, echt waar! En je proeft er helemaal niks van :) Ratio: 1 banaan per 2 eieren.

Meer vezels

Vervang gewoon meel door volkoren meel, door Brinta (gemalen havermout), boekweitmeel of volkoren speltmeel: veel meer vezels, dus je darmen ook weer blij :) Als je dit doet moet je wel de hoeveelheid bakpoeder x 1,5 doen, omdat volkoren meel zwaarder is en dus meer kracht nodig heeft om te rijzen

Groenten in je baksels

Houd je niet van groente? Je kan de groente makkelijk in baksels sneaken bv deze muffins, repen, brownies of scones.

Minder suiker? 

Minder of geen suiker in recepten gebruiken? Je kan baksels goed ook zoeten met overrijpe bananen, rozijnen, dadels, jam, appelstroop of stevia.


Suikervrije Bounties met banaan

Meer info over suikervrij bakken. 

19 Responses

  1. Hé wat een leuke tips! Nooit geweten dat je pannenkoeken kunt maken zonder eieren. Toch maar eens proberen :).

  2. Helaas kan ik er niks aan toe voegen (of het moet zijn dat ik de hoeveelheid suiker in recepten altijd al halveer, dan is het nog zoet genoeg), maar ik wil je wel bedanken voor de goede tips!
    Vooral die van boter in cakes, om daar eens appelmoes voor te gebruiken.
    Ik maak vaak zelf appelmoes, en zonder suiker is het dan natuurlijk een hele goede vervanger voor de boter. Ga het binnenkort uitproberen!

  3. In plaats van suiker kan je ook agavesiroop gebruiken. Dat wordt verkocht in natuurvoedingswinkels. Agavesiroop geeft minder hoge pieken in je bloedsuikerspiegel dan gewone suiker, waardoor het veel gezonder is, zeker voor mensen met diabetes. Je kan het gewicht of volume suiker gewoon vervangen door hetzelfde gewicht of volume agavesiroop. Bovendien is het vloeibaar en dus makkelijk te doseren.

    Ongeraffineerde suiker (rietsuiker bijvoorbeeld) is ook gezonder dan geraffineerde suiker.

  4. proef je de appelmoes niet in het eindproduct?

  5. @ Anoniem,

    Nee het heeft zo’n subtiele smaak dat het eigenlijk altijd overstemt word door de andere ingredienten in het recept.

  6. Bij welk type recept gebruik je beter magere kwark dan appelmoes als botervervanger?

  7. Hoe weet ik of het volume van de appelmoes gelijk is aan dat van boter of olie? Is het ongeveer even zwaar?
    Super tips trouwens en leuke site! :-)

  8. Ik las ergens dat je gram met ml kan vervangen. Dus 100 gram boter is 100 ml vloeibare boter/ olie / appelmoes etc.

  9. Anonymous

    Kan je koekjes bakken met appelmoes ipv boter?
    Indien wel, vraag ik me af of je misschien geen havermout moet toevoegen als je geen te zacht koekje wil?

    • Dat kan, maar je krijgt dan inderdaad wel een zacht koekje. Ik weet niet of het dan zin heeft om extra havermout toe te voegen.. denk het niet.

  10. Heel fijn deze tips! Vraagje..
    Kun je gewone melk voor soja melk vervangen?

  11. @ Anoniem
    Zou geen probleem moeten zijn!

  12. Ik gebruik meestal speltmeel (te koop bij de Aveve, natuurwinkels of de DM als je in de buurt van Duitsland woont, in Duitsland is de naam van spelt dinkel) dit is ook beter dan tarwe.

    Stevia is idd een goede suikervervanger zonder kcal maar ook erg prijzig. Een andere gezondere optie is fruitsuiker of oersuiker (natuurwinkels) wel de kcal maar gezonder.

  13. Anonymous

    Heel toevallig vandaag ook een artikel op Culy.nl verschenen over de gezondere pannekoeken.
    Bronvermelding? Of hoeft dat niet?

  14. Is 1 eetlepel lijnzaad met het water dan een vervanging van één ei en is het dan 2 eetlepels als ik 2 eieren wil vervangen?
    Geldt het ook omgekeerd? Dat ik het lijnzaad kan vervangen door een ei (voor het geval je geen lijnzaad hebt)?

  15. @anoniem
    Dit is door mij geschreven en niet overgenomen van Culy, dit artikel stond al lang online, maar heb ik herschreven.

  16. @Ines,
    Dat klopt allebei!

  17. Wauw wat een goede tips. Echt super handig. Die ga ik gebruiken!

Leave a Reply