Kokos-Rozijn Lijnzaad muffins

posted in: Cupcakes en Muffins, Gebak | 22

Je kent lijnzaad toch wel? Niet? Het is super gezond zaad dat heel veel omega-3 vetzuren bevat (ALA), dat is een essentieel vetzuur (een vetzuur dat je lichaam niet aanmaakt en je dus via je voeding binnen moet krijgen) dat gelinkt is aan verlaagde risico’s op hart en vaatziekten. Buiten die gezonde vetten  bevat het ook nog eens heel veel vezels wat weer heel goed is voor je darmen (oja de stoelgang!), maar ook goed is om je cholesterol te verlagen. Maar het bevat ook nog eens heel veel antioxidanten die ons lichaam beschermen tegen de schade van anti-oxidanten.
Wil je nog meer weten over lijnzaad? 

Terug naar deze muffins, heerlijk, makkelijk en gezond en een klein recept (het maakt 4 muffins).
En de perfecte een keer met het eten van lijnzaad te beginnen.
Dus haal die zak lijnzaad en maak deze muffins.

Kokos-Rozijn Lijnzaadmuffins

Kokos Rozijn Lijnzaad Muffins

Nodig:
– 1 banaan
– 1 el appelmoes
– 30 g lijnzaad
– 15 g volkorenbloem
– 40 g havermout
– 1/4 tl bakpoeder
– 25 g rozijnen
– 10 g kokos + extra voor bovenop

Hoe maak je het:
1. Verwarm de oven voor op 170 graden en zet 4 papieren cakevormpjes in een muffinbakblik (je kunt ook evt het bakblik invetten)
2. Prak de banaan met een vork fijn.
3. Roer de appelmoes en lijnzaad door de banaan.
4. Mix in een andere kom de bloem, havermout en bakpoeder.
5. Roer de droge ingrediënten door de natte ingrediënten, maar roer niet te lang, want dan worden de muffins taai.
6. Roer de rozijnen en kokos erdoor.
7. Vul de cakevormpjes redelijk vol.
8. Bak de muffins 15-20 minuten totdat ze gaar (de satéprikker test) zijn en goudbruin.

Geeft 4 muffins

22 Responses

  1. Anonymous

    Hoi!!
    Ik wil twee dingetjes zeggen, ten eerste heb ik speciaal voor al die heerlijke recepten hier op je blog lijnzaad en maagzout gekocht (ik had er nog nooit van gehoord en twee dagen later ligt het in mn kast!!)
    en ten tweede, hoe maal de die lijnzaad fijn? het lukt met niet in de blender, het blijven gewoon zaadjes… ook met de vijzel lukt het niet. Wat moet je doen?
    dankjewel!!!
    Gertje

  2. De Bakparade

    Hoi Gertje,

    Ik ben vereerd dat je die 2 speciaal hebt gekocht. Maagzout is trouwens hetzelfde als baking soda wat je weer heel goedkoop bij de toka kan halen…
    Wat betreft het lijnzaad, ik koop meestal gebroken lijnzaad (ik denk dat zonnatura dat heeft, maar ook in de bio winkel) en ik maal het soms fijner in mijn keukenmachine. Maar ik heb net even gegoogled en een koffiemolen schuint ook te kunnen (als je die hebt). Wat je ook zou kunnen proberen is meer lijnzaad in de blender te doen. Soms werken kleine hoeveelheden niet. Of verwarm de appelmoes en het water, voeg de lijnzaad toe en probeer het dan in de blender te mengen (dan heb je ook een grotere hoeveelheid).
    Heel veel opties, dus ik hoop dat het lukt!
    Laat me weten, ik ben heel benieuwd (en ik hoop dat de muffins smaken, ik vind ze in ieder geval heerlijk :))

    Fijn weekend,
    Liefs Inge

  3. Irene

    Deze gisteren gemaakt, lekker hoor, volgende keer verdubbel ik de ingredienten.

  4. Anonymous

    Lijkt me heerlijk, maar ik heb vaak gelezen dat het gezonde van lijnzaad grotendeels verloren gaat door verhitting, wat is jouw mening hierover?

  5. Marloes

    Jammie, dat klinkt goed. Die ga ik binnenkort maken. Misschien voeg ik er dan ook nog wel cranberry’s aan toe.

  6. Suzanne

    Op de foto lijkt het alsof de lijnzaad heel gebruikt is, klopt dat? Vanwege de commentaren ben ik wat in verwarring gebracht, moet het lijnzaad er heel of gemalen in? Ik heb niet afgewacht, ik wilde de muffins vandaag toch graag uitproberen en daarom maar de helft gemalen en de helft heel erin gedaan. Zit ik altijd goed. Of fout, het is maar van welke kant je het bekijkt. De muffins zijn in ieder geval goedgekeurd, hoor ik net :-)

    • Inge

      Ik gebruik altijd gebroken lijnzaad, is dus tussen heel en gemalen in denk ik (gewoon van Zonnatura), maar ik ben blij dat je ze lekker vind :)

      • Suzanne

        Ja, ze zijn echt ontzettend lekker! Gebroken lijnzaad is denk ik wat grover dan wat ik altijd gebruik. Ik koop heel lijnzaad (ik gebruik het ook in brood) en maal het zo fijn mogelijk (met een vitamix) om als eivervanger te gebruiken. Daar zie je dus nauwelijks wat van terug. De mix van gemalen lijnzaad en heel is dus misschien zo gek nog niet. Ik ga ze beslist vaker maken :-)

  7. Senne

    Lekker! Heb ze gisteren gemaakt. Was bang dat ze droog zouden smaken, want ze zagen er droog uit.
    Maar niets is minder waar, door de banaan blijven ze heerlijk smeuïg! Ik heb er nog cranberry’s aan toegevoegd! De volgende keer ga ik er ook wat noten doorheen doen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.