Glutenvrij Zaden Brood

posted in: Brood, Glutenvrij | 19

Ik heb het al vaker gezegd, maar van het meeste brood dat in Nederland verkrijgbaar is, word ik niet
heel erg gelukkig. Geef mij maar een Franse baguette of een lekker stevig donker rogge brood of
misschien een bagel of een brood met heel veel zaden en pitten.
Daarom was dit brood ook meteen een succes, een heel stevig, super vullend brood dat vol
zaden en pitten zit, geweldig! En als je glutenvrije muesli of havermout gebruikt ook nog eens glutenvrij!

Glutenvrij Zaden Brood

IMG_8722

Nodig:

65g zonnebloempitten
45g lijnzaad
30g sesamzaad
75g muesli of havermout
2 grote el zemelen
1/2 tl zout
5 druppels stevia of 2 el suiker
2 el kokosolie
175ml heet water

Hoe maak je het:

1. Meng alle droge ingrediƫnten in een grote kom.
2. Giet het hete water en de olie erover en laat een hele nacht (of een aantal uur) staan.
3. Pureer een gedeelte met de staafmixer en roer goed door.
4. Bekleed een kleine bakvorm met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
5. Schep het deeg in de vorm en duw stevig aan.
6. Bak 25-30 minuten totdat het goudbruin en stevig is.
7. Laat helemaal afkoelen en snijdt dan in stukken.

Aangepast van My New Roots

19 Responses

  1. willeke

    Klinkt erg lekker. Als je nog brood probeer surgesties zoekt. Bij aldi verkopen ze donker volkoren broodmix, zo eentje waar alleen water bij.. Zou denken niets speciaals maar het is speltmeel en verder geen troep (en goedkoop)! Ook ideaal als pizza bodem!

    • Inge

      Hmmm ik weet het niet zo goed, je zou het kunnen proberen met iets meer lijnzaad, maar zemelen zijn super goedkoop en bijna bij elke supermarkt te krijgen

  2. Natiza

    veel familie leden van mij kunnen niet tegen gluten, dan is dit recept ontzettend handig! Ik heb gelijk even t linkje naar een paar mensen gestuurd! :)

  3. Loes

    Wauw, net een klein stukje van mijn baksel geproefd, echt heerlijk! Bedankt voor het recept! (Ik heb overigens per ongeluk een deel pompoenpitten ipv zonnebloempitten, aangezien ik het recept niet goed genoeg had gelezen haha, dat is ook lekker)

  4. nury

    Gisteren gebakken. vanochtend geprobeerd. Vond het geen succes… Het valt volledig uiteen en smaakt niet lekker. Jammer!! Misschien heb ik iets niet goed gedaan.

    • Inge

      Ahh wat jammer :(
      Heb je lijnzaad gebruikt (dat zorgt voor de binding), het gedeeltelijk gepureerd en stevig aangedrukt en helemaal laten afkoelen?

  5. marijke

    ‘k Denk dat je wel haverzemelen moet gebruiken om het glutenvrij te willen noemen ;) Niet dat ik daar een punt van maak, maar als men glutenvrij moet of wil eten, is het misschien wel handig om te weten ;)

  6. Marjolijn Loderichs

    Ik dacht al dat je het van My New Roots had afgehaald. Ik vroeg me af hoe ‘vast’ dit brood blijft en waarom je het psyllium hebt vervangen door zemelen? Psyllium heeft toch geen gluten? Ik heb het gevoel dat psyllium een brood geeft dat zich makkelijker laat snijden zonder uit elkaar te vallen?

    • Inge

      Heyy Marjolein ik heb zemelen gebruikt omdat ik geen psyillium in huis had, het ging met de zemelen ook redelijk goed, het heeft wel wat kruimeltjes maar niet super veel (al moet ik wel zeggen dat ik het alleen maar thuis heb gegeten). Ik zou eigenlijk niet weten of psyllium vezels heeft…

  7. yvonne

    Goedemiddag . U weet wel dat niet alle havermout glutenvrij is?. Groetjes Yvoone

    • Inge

      Havermout is in principe gluten vrij, hij kan alleen besmet worden met gluten door andere granen, dit is zeker belangrijk voor mensen met coeliakie, maar niet voor andere mensen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.