Dehydrator / voedseldroger hoe en wat

posted in: Informatie | 27

Ik wil al heel lang een blog schrijven over mijn geliefde dehydrator, maar toch kom ik er nu een jaar nadat ik hem heb aangeschaft pas aan toe om een blog te schrijven. Dat het zo lang duurde heeft zeker niet te maken met een gebrek aan liefde voor de dehydrator, want de liefde voor haar is groot!

Laat we beginnen met een begin, wat is een dehydrator of in normaal Nederlands een droogoven? Een droogoven is een soort föhn met een blazer erop, die de warme lucht rond laat circuleren en daarmee kan groenten, fruit, vlees, kruiden en meer gedroogd worden. Ik heb de allersimpelste droogoven die er is, met rode plastic platen. De mijne word niet meer verkocht, maar deze lijkt er heel erg op. Mijn droogoven was maar 50 euro, je hebt ook droogovens van meer dan 500 euro. Wat is het verschil buiten een enorme bult aan euro’s? De wat duurdere droogovens hebben vaak verschillende temperatuurstanden en hebben een tijdschakelaar waardoor ze vanzelf uit gaan, dat zijn geen zaken waar ik 400 euro extra voor over zou hebben. Een ander verschil is dat bij de duurdere het verwarmingselement aan de achterkant bevestigd is, dit heeft als grote voordeel dat de lucht gelijkmatiger verspreid word. Bij mijn dehydrator moet ik af en toe de platen omruilen, omdat de onderste platen sneller gaan dan de bovenste. Een laatste verschil is dat de duurdere vierkanten droogovens, vierkanten platen hebben, waar meer op kan.
Dus aan jou de keuze ;)

Overigens word mijn droger niet meer verkocht, maar deze van Princess lijkt heel erg op de mijne, mijn droom droogoven is deze Excalibur met 9 lagen :)

droogoven1

 

droogoven2

Waarom zou je eigenlijk drogen?

Door dingen te drogen blijven ze veel langer houdbaar, je kunt gedroogd groente en fruit wel tot 1 jaar bewaren. Ik vind het super handig om gedroogde groenten op voorraad te hebben, omdat ik dan altijd iets van groenten in huis heb (ik heb ook altijd wel wat in de diepvries, maar die is zo klein). Verder vind ik het erg leuk om zelf droogmixjes te maken, denk bijvoorbeeld aan gezonde droge groentesoep. Ik meng gedroogde wortel, prei, wat ui samen met wat vermicelli en bouillon in een grote pot en ik heb mijn instant groentesoep die veel gezonder is dan die ik in de winkel zou kopen. Waarom zou je fruit drogen? Omdat ik in ieder geval gedroogd fruit zo ontzettend lekker vind, het is mijn snoep :)
Een laatste voordeel is nog dat je het leven van groenten die op hun laatste leven staan aanzienlijk kan verlengen en zo dus verspilling tegen kan gaan. En oké nog een voordeel je kan groenten en fruit in de aanbieding kopen en op die manier ook nog geld besparen.
Maar zo’n droger gebruikt toch ook stroom en kost dus geld? Dat klopt, maar de hoeveelheid stroom die een voedseldroger gebruikt is heel erg beperkt.

Maar wat kan je dan allemaal drogen?

Ik heb tot nu toe alleen maar ervaring met groenten, fruit en kruiden drogen. Maar je schijnt vlees, voorgekookte rijst, eieren en nog veel meer ook te kunnen drogen. Mocht je daar meer over willen weten dan  zou je dat eens moet Googlen, er zijn veel langeafstandslopers die hun eigen kant en klaar maaltijden maken.

dehydrator gedroogd fruit

Wat heb ik al allemaal gedroogd?
Appel
Mango
Ananas
Aardbeien
Kiwi
Druiven
Banaan
Watermeloen, Galia meloen, Cantaloepe
Wortel
Ui
Champignon
Prei

dehydrator groenten

Heb ik nog tips?

Eigenlijk is drogen super makkelijk. Wat moet je doen? Snijdt de groenten/fruit in plakken van ongeveer gelijke dikte. Mocht je een food processor met een schaaf schijf of een mandoline dan is DIT het moment om die te voorschijn te halen. Mocht je dat niet hebben, dan raad ik aan om er voor te gaan zitten want dan duurt het wel even ;)
Als je alles in mooie gelijke plakjes hebt gesneden leg je de groenten/fruit in een redelijke dunne laag op de platen van de dehydrator, als ze een beetje overlappen is het geen ramp. Zet de dehydrator aan en laat hem zijn werk doen. Kijk af en toe en voel of de groenten/fruit al droog is en draai af en toe de platen om. Hoe voel je of de groenten droog zijn? Het vergt enige oefening, maar als het koud aanvoelt en nog heel zacht is dan is het nog niet goed, het fruit moet leerachtig aan voelen.

Extra tips? 

Je kan heel goed diepvriesfruit gebruiken om te in de dehydrator te doen.
Ook fruit uit blik op sap, bijvoorbeeld ananas, kun je goed drogen
Heb je een tuin en groeien de kruiden te hard, in de droogoven zijn ze in mum van tijd gedroogd.

 

27 Responses

  1. Hee!! Ik zit er ook al even over te denken er 1 te kopen… Nu zie ik online ook recepten op chips te maken van bv zoete aardappel of komkommer… heb je dat ooit geprobeerd? en wordt het dan ook echt knapperig???
    Bij mij in de oven lukt dit nameljk niet dan blijft alle vocht hangen en wordt het kliederboel..

    Groetjes!

    • Ik heb wel eens zoete aardappel chips gemaakt en die werden ook echt knapperig, maar je moet we bedenken dat normaal gesproken vet heel veel smaak geeft aan frietjes… dus ik vond de mijne een beetje smakeloos.. komkommer heb ik nog niet geprobeerd.

  2. Marjolein

    Hoi! Wat een leuk, interessant stukje om te lezen. Ik heb zelf ook zo’n ronde droger (Menuett) en heb er een tijdje geleden pittencrackers in gedroogd. Lukt ook! (bakpapier op maat geknipt en op de platen gelegd.)
    Het duurt wel een stuk langer dan dat je ze in een gewone oven maakt, maar ik vond het wel grappig om te doen.

  3. Hee Inge, interessante blog! Een vraagje: hoe lang doet zo’n voedseldroger erover tot iets gedroogd is?
    (Al gekookte, ‘gemarineerde’ kikkererwten geprobeerd? :D)

    • Dat is moeilijk om te zeggen, sommige dingen gaan heel snel zonder kruiden meestal 1-2 uur, dingen als aardbeien kunnen wel 15 uur duren.

  4. Ik ben al een tijdje aan het denken om een droger aan te schaffen.. Omdat over vaak met die duurdere wordt gewerkt weet ik niet of ik alles ook met een goedkopere kan. Zoals crackers of fruitleathers maken? Kan dat met die van jou wel?

  5. Zou hier ook biltong mee te maken zijn? Of zoy het te weinig vermogen hebben?

    Gedroogd fruit vind ik heerlijk! Koop het alleen altijd omdat ik geen apparaatje hen :D.

  6. Zoete aardappelschijfjes van tevoren marineren met een mengseltje van citroensap, olijfolie, tamari (of ketjap), peper en evt kruiden naar smaak, HEEEERLIJK. Ook zo met boerenkool!!!!

  7. Constance

    Hey, je hebt me overgehaald om eerst een goedkoper apparaat te kopen en gewoon te zien hoe dat gaat. Want voor een duur apparaat van 500 euro koop je er tien goedkopere van 50 euro…. die per stuk misschien wel 2 jaar meegaan afhankelijk van de intensiteit van het gebruik. Dus zit je goed voor 20 jaar ;) Bedankt voorr je inspirerende artikel!

  8. Leuk artikel! Ik wilde weten wat een droogoven zo ongeveer was omdat ik probeer appelchips te maken, maar het lijkt erop dat een droogoven de weg te gaan is! ‘ns kijken of de kerstman iets kan regelen ;)

  9. Hi ik heb ook een droger en werd enthausiast door vrienden. Wij zouden een trip van 7 maanden door Australie maken en zijn verknocht aan hete pepers (madam Jeanet ) aangezien die hier in Australie niet Te Koop zijn en we ze wel zelf in de tuin hadden besloten we Om ze Te ontpitten en Te drogen, daarna in de koffie molen ( die we alleen gebruiken voor het malen van zwarte peperkorrels) en zo hadden we onderweg heerlijk hete peperpoeder. Ook andere kruiden die we in de tuin hadden hadden we zo gedroogd en als poeder mee genomen. Je moet het inderdaad goed laten drogen en niet ongeduldig zijn.

  10. Heb boomgaard met mango’s in Paraguay.
    Dehydrateer de vruchten in warme lucht droger. (excalibur)
    De stukken vrucht zijn alvorens in de droogkast te gaan, gedompeld in een oplossing van vit.C en citroenzuur. ( 6+6 gr per lit water)
    Komen mooi geel uit droger.
    Blijven 2 maand mooi gele kleur en fruitsmaak behouden.
    Maar na die tijd worden ze bruin, en krijgen ze een vermufte, versuikerde smaak
    Verpak ze in plastiek zakjes van 50 gr inhoud en hermetisch dicht gelast ; bewaar ze in het donker in ruimte met airco 27ºC ( buiten 40º C)
    Verkoop hier ten lande bij de fastfood in tankstations.
    VRAAG: Wat kan ik doen om de houdbaarheid te verlengen tot 10 maanden of zo ?
    Indien je een oplossing weet, mail me terug,
    Met grootste dank,
    Lucien

    © 2016 Microsoft Gebruiksrechtovereenkomst Privacy en cookies Ontwikkelaars Nederlands

  11. Atze Reidinga

    Wanneer je de zoete aardappel in citroensap doet met wat kruiden. Dan kan je ze daarna zo in de dehydreder gooien??

  12. Hoi Inge Ik heb (erg) veel druiven in de tuin, maar MET pit, wat raad je me aan? En ik zou ze liever niet eerst blancheren, of is dat och wel de handigste methode

    • Hmm ik heb nog nooit druiven met pit gedroogd. Ik weet niet zo goed hoe ik dat zou doen… Wat je zou kunnen doen in plaats van blancheren is ze in prikken met een vork en dan halverwege een beetje plat drukken om de oppervlakte te vergroten.

    • Ik zou ze doorsnijden en de pitten eruithalen, want voordat ze zo droog zijn dat je ook de pitten fatsoenlijk kunt eten…. Of je moet daar geen problemen mee hebben? Vers eet ik wel de druiven met pit, maar gedroogd lijkt me het niks. … In ieder geval zou ik ze doorsnijden. niet blancheren idd.

      • Bedankt! Het zijn kleine druifjes dus een enorm karwij..wie weet toch maar gewoon sap van persen..

  13. Heeft u wel eens paprika gedroogd om zo chipsmte krijgen, en hoe werkt dat dan. Dank U

    • Ik begrijp niet helemaal wat je bedoelt chips maken van paprika? Bedoel je zoals aardappelchips?

Leave a Reply