Graham Crackers, Vetvrije Volkoren Koekjes

posted in: Koekjes | 12

Dit recept verscheen eerder op 12 januari 2011, dit is een verbeterde versie. 

Graham crackers, wij kennen ze niet in Nederland, maar in de V.S. zijn ze wereldberoemd en worden ze heel veel gebruiken voor het maken van s’mores (2 koekjes met gesmolten marshmallow en chocolade ertussen) en taartbodems. Ik heb ze altijd al een keer willen proberen, maar ik dacht dat ze heel moeilijk waren om te maken, maar toen ik dit recept zag en zag hoe simpel het was, ben ik meteen aan de slag gegaan.

En wat werd het? Een heerlijk krokant kruidig koekje dat verslavend lekker is :)

grahamcrackers

Nodig: 

225g volkorenbloem (ik gebruikte een combi van spelt en rogge)
2 el suiker (ik gebruikte kokosbloemsuiker)
2,5 tl koekkruiden
1/2 tl baking soda
80 g appelmoes
5g lijnzaad + 1 el heet water
3 el melk
5 el honing

Hoe maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Meng het lijnzaad en water en laat 5 minuten staan.
  3. Meng de bloem, suiker, koekkruiden en basterdsuiker
  4. Meng de appelmoes, lijnzaad, melk en honing.
  5. Meng de natte ingrediënten door de droge en roer tot er zich een deeg vormt, kneed het dan tot een bal, voeg als het deeg nog plakkerig is wat extra bloem toe.
  6. Bestuif het aanrecht met bloem en rol het deeg uit tot het 3 mm dik is, snijdt in rechthoeken.
  7. Leg het deeg op de bakplaat en prik er met een vork gaatjes in.
  8. Bak ze 15 minuten op 175 graden, laat ze afkoelen op een rooster, ze worden dan nog krokanter. De baktijd is dus ook beetje afhankelijk van hoe dik je het deeg uitrolt, ik vind het niet erg als ze niet heel krokant zijn, wil je dat wel dan moet je ze misschien wat langer bakken.

 Geeft 6-8 koekjes 

12 Responses

  1. Marike

    Klinkt erg lekker! Ik ga het van de week maar eens maken! Morgen ga ik eens een lekkere muesli maken die op de site staat!

    Leuk!

    Groetjs,

    Marike

  2. Winny

    Bedankt voor het recept. Inderdaad erg makkelijk te maken. Ik zie het ook altijd in Amerikaanse recepten staan en was dan ook benieuwd wat het nou precies voor koekjes zijn.

  3. I.

    Tnx voor jullie lieve reacties :)
    Maar pas op deze koekjes zijn echt TE lekker, ik heb heel misschien het recept helemaal alleen opgegeten….

  4. Anonymous

    ze zijn goed gelukt.
    Ik heb ze wel 25 minuten laten bakken.
    Lijkt me erg lekker met gember.

  5. Anonymous

    Hoihoi,

    Lijkt mij superlekker! Het deeg was bij mij alleen heel erg plakkerig, klopt dat? Bij nr. 2 noem je suiker maar ook nog basterdsuiker?

    De plakkerige hoopjes staan nu in de over dus ik ben benieuwd ;-)

  6. Anonymous

    Hoe komt het dat deze koekjes zo krokant zijn?
    (Sorry als het een rare vraag is)

  7. Willemien

    Yay, vetvrije koekjes!
    Moet vanwege buikprobleem (voorlopig) vetvrij + vezelrijk eten, dus dit recept is voor mij een geschenk uit de hemel, ha ha. Ik heb ook nog eens alles in huis! Ik neem aan dat palmsuiker (goela djawa) ook ok is.
    Klein verbeterpuntje: “bloem” is per definitie witmeel, dus zonder de kiemen + zemelen. Meel kan zowel wit (bloem dus) als volkoren zijn -> volkorenmeel.
    Bedankt voor het recept!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.