DIY Kokosmelk (en kokosmeel!)

posted in: Drankjes | 14

kokosmelk2

Kokosmelk, ik gebruik het in heel veel verschillende gerechten, maar op een of andere manier vergeet ik het altijd in huis te halen.
Dus elke keer als ik weer een recept met kokosmelk wil maken, moet ik naar de winkel lopen om een blik te halen.
Maar dat is verleden tijd, want ik heb ontdekt dat je super makkelijk zelf kokosmelk kan maken met alleen maar gedroogde kokos en water.
Echt waar!

En als je dan kokosmelk hebt gemaakt he, dan moet je eens de heerlijke kokos vanille vla proberen of dit heerlijke vegan ijs!

kokosmelk

Nodig:
200g gedroogde geraspte kokos

Hoe maak je het:
1. Pak de kan van je blender en giet de kokos erin. Giet 1l kokend water over de kokos.
2. Laat het water afkoelen, totdat het lauw is.
3. Blend het kokos en water mengsel 2 minuten.
4. Leg ondertussen een stuk kaasdoek of een dunne theedoek in een zeef. Leg de zeef boven een grote kom.
5. Giet het mengsel door de kaasdoek en er stroomt heerlijke kokosmelk uit.
6. Als je al het water uit de kan hebt geschonken, neem je de punten van de kaasdoek bijeen en knijp je er zoveel mogelijk kokosmelk uit.
7. In de doek houd je een soort van meel over, hier kan je twee dingen mee doen, of je gooit het bij de gft of je maakt er kokosmeel mee.
8. Hoe maak je kokosmeel? Heel makkelijk spreidt de kokosvezels uit op een dienblad of in een schaal en duw eventuele klonters plat.
9. Zet de schaal met kokosvezels in de buurt van een warme plek en laat 24 uur drogen.
10. Giet de kokosvezels in een blender en blend tot een heel fijn is en je hebt kokosmeel!

14 Responses

  1. Anonymous

    Ga het nu proberen! Laat het water wel even wat meer afkoelen… want mijn blender is van plastic.

    Hoe lang kun je de kokosmelk bewaren ongeveer?

  2. Els

    Supertof!
    Heb het net gemaakt, is tussen de 600 en 700 ml schat ik.

    Hoe lang kun je de kokosmelk bewaren denk je?

    • Inge

      Wat leuk! Ik denk dat je het 3-4 dagen in de koelkast kan bewaren, maar je kan het heel makkelijk invriezen!

      • Els

        Goeie tip, dat invriezen!
        Ik had trouwens ook de eerdere comment gemaakt (over de plastic blender): maar is gelukt dus!

        Nu nog recepten met kokosmeel vinden… haha

        • Inge

          Ja ik vind het echt ideaal om in de vriezer te hebben, allerbeste is dan nog om in ijsblokjesvormpjes te doen en dan als ze hard zijn, ze in een plastic zakje te doen!
          Wat tof dat het gelukt is, ik ben zelf ook nog na goede kokosmeel recepten, dus als je iets uitprobeert, dan hoor ik het graag (liefst zonder 6 eieren ;))

  3. Rowena

    Gaan er mineralen of een deel daarvan verloren als je kokend water over de kokos giet?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.