Healthy Vegan Mokka Taart

posted in: Taart | 9

 

 

 

 

koffietaart-min

Het blijft een van mijn favoriete dingen om te verzinnen en te bakken: gezonde taartjes! Ik fantaseer over smaakcombinaties op de fiets, in de auto, in de gym eigenlijk overal. Zo kwamen er al een vegan bessentaart (op basis van cashewnoten), een kwart aardbeien taart, kruidige peren taart  en frisse sinaasappeltaart. Allemaal fruitige taartjes, super lekker, maar soms heb je gewoon zin in iets stevigere smaken.
Deze healthy vegan mokka taart werd geïnspireerd op een van favoriete taarten van vroeger: mokka ganache. Heel licht geïnspireerd want de mokka ganachebestaat uit lagen cake met er tussen mokkacrème en overgoten met chocolade ganache. Deze taart is stukken lichter met een basis van kokosmelk, koffie en cashewnoten die zorgen voor een romige (maar gezonde) vulling, die ik goot op een heerlijke knapperige bodem gemaakt van havermout als finishing touch (in plaats van de chocolade ganache) gebruikte ik wat fijngehakte super pure chocolade als tegenhanger. Ik eindigde met een heel lekker romig en licht taartje.

Nodig: 

50g cashewnoten, minimaal 1 uur geweekt in heet water
200ml koude koffie
300ml kokosmelk
3/4 tl agar agar (wat is agar agar)
65g havermout
1 el kokosolie
1 el stroop

Hoe maak je het: 

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en bekleed een kleine springvorm met bakpapier.
  2. Meng de havermout, zachte kokosolie en stroop totdat zich een deeg vormt.
  3. Schep het deeg in de vorm, bedek de hele bodem en druk aan.
  4. Bak de de bodem in 10 minuten goudbruin en knapperig.
  5. Giet de cashewnoten af en doe de samen met de koffie en kokosmelk in een blender, blend tot een glad mengsel.
  6. Giet het mengsel in een steelpan, voeg de agar agar toe en zet het pannetje op middelhoog vuur.
  7. Breng het mengsel al roerende aan de kook, zet het vuur laag als het kookt en laat al roerende 2-3 minuten pruttelen.
  8. Giet het mengsel op de havermoutbodem en zet de taart in de koelkast.
  9. Laat de taart minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.

Geeft 4 stukken taart

9 Responses

  1. Anne

    Ohhhh wow! Dat ziet er heerlijk uit!
    dank je wel voor het recept.
    Wat versta je onder een kleine springvorm? 20 cm? 12 cm? Of nog anders?
    groetjes
    Anne.

  2. astrid

    Ha! Mijn dochter komt deze week, dus dit taartje ga ik maken. Mag ik even plagen? Volgens mij is het geen granache…

  3. astrid

    sorry ging iets mis. Want wat ik wilde zeggen: het is toch geen granache maar ganache? Of heb ik het al die jaren verkeerd gezegd.

  4. Milly

    Wat voor kokosmelk gebruik je? Gewoon uit blik of de kokosmelk die je ook bij de soja melk in het schap vind.

    • Inge

      Ik gebruikte zelfgemaakte kokosmelk die gelijk is aan die uit blik, die in het houdbare melk schap is niet vet genoeg :)

  5. Ronald

    Dat ziet er niet al te moeilijk uit :-), ga ik zeker proberen. Hij lijkt qua recept op de vegan ‘cheesecake’/monchoutaart die ik wel eens maak. Als je wat meer kokosolie voor de bodem gebruikt hoef je die niet eens te bakken!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.