Linzenflapjes

posted in: Hoofdgerecht | 3

 

linzenflapjes1-min

Ik ben dol op Ethiopische eten. Nu denk je misschien huh Ethiopisch eten, wat moet ik me daar bij voorstellen? Als je gaat eten bij een Ethiopisch restaurant krijg je niet zomaar je eten op je bord nee je krijgt een enorme schaal met daarop een injera. Injera kan ik het beste (oneerbiedig) omschrijven als een soort pannenkoek gemaakt van teff meel. Op de injera op de grote schaal bevinden zich allerlei hoopjes met heerlijke gerechten, met name kruidige stoofschotels met groenten en linzen (veel Ethiopiërs zijn heel gelovig en hebben heel veel vasten dagen waarop ze vegetarisch eten, de Ethiopische keuken kent dus ook heel veel vegetarische gerechten). Naast de schotel met de injera en de stoofschotels krijg je nog meer injera on the side, het is de bedoeling dat je stukjes van die injera afscheurt en gebruikt als een soort bestek. Je mag dus met je handen eten :)!

Helaas is Zuid-Limburg niet super wild wat betreft buitenlandse keukens in restaurants, dus helaas geen Ethiopische restaurant in de buurt. Je snap dus, dat toen ik een recept zag voor Ethiopische flapjes mijn hart iets sneller ging kloppen en mijn voeten al richting de keuken begonnen te lopen (helaas ben ik de link van het recept kwijt, mocht iemand hem herkennen en de link weten dan hoor ik het graag!) . Hoewel deze flapjes voor een Ethiopiër waarschijnlijk verre van authentiek zijn, kunnen deze knapperige, spicy en lichte zoete flapjes mijn behoefte voor Ethiopisch eten in ieder geval tot de volgende keer dat ik in Utrecht (dichtstbijzijnde Ethiopische restaurant) ben zeker vervullen.

 

linzenflapjes2-min

 

Nodig:
150g linzen
375ml water
1 el sojasaus
3 teentjes knoflook, fijngehakt
2 kleine uien, fijngesneden
1 lente ui, fijngesneden
2 tl gemalen komijn
2 tl koriander
1tl gemberpoeder
1 tl ras el hanout
snuf chili
handje rozijnen
10 plakjes bladerdeeg ontdooid

Hoe maak je het:
1. Doe het water samen met de linzen, de sojasaus en 1 teentje knoflook in een pan en breng aan de kook.
2. Zodra het water kookt zet je het vuur laag en legt de deksel op de pan. Laat 40 minuten pruttelen totdat de linzen gaar zijn en al het water is opgenomen.
3. Verwarm ondertussen een koekenpan voor met een scheutje olijfolie.
4. Bak de ui een paar minuten aan. Voeg de knoflook en lente ui toe en bak nogmaals een paar minuten. Voeg de kruiden toe en bak 1 minuut.
5. Roer het uimengsel samen met de rozijnen door de linzen zodra deze klaar zijn met koken.
6. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.
7. Neem een plakje bladerdeeg en leg er 1-2 eetlepels van het linzenmengsel op (zorg dat je een randje vrij houdt), vouw het bladerdeeg over het mengsel heen en druk met een vork de bladerdeeg aan elkaar vast. Leg op de bakplaat en herhaal met de rest van het bladerdeeg.
8. Bak de flapjes in het midden van de oven in 20 minuten goudbruin. Laat ze afkoelen op een rek.

Geeft 10 flapjes, voor een hoofdgerecht zou ik 2-3 flapjes per persoon aanraden.
Je kan de flapjes in de koelkast bewaren en dan in 10 minuten op 180 graden Celsius her opwarmen.

3 Responses

  1. Wat lijkt me dit lekker!! En wat ziet het er mooi uit. Neem je gewone linzen? Of rode? Bladerdeeg vult echter wel heel erg. Ik zou willen proberen gegrilde courgette- of aubergineplakken ermee te vullen.
    Ik ga het absoluut eens proberen. Mijn dank voor het recept.
    groetjes.

    • Heyy Anne ik heb voor dit recept bruine linzen gebruikt dus ze hadden nog een beetje een bite, maar met aubergine klink ook.heel lekker misschien aap ik je wel na ;)

  2. Gisteren dit recept gemaakt in courgetterolletjes. De smaak was heel goed, maar de rolletjes bevielen me niet. Je kunt maar heel weinig vulling kwijt en het valt er ook gewoon weer uit.
    Dus….. nu ga ik proberen het als een soort lasagne te doen.
    Courgetteplakken voorgaren in de magnetron, ongeveer 4 minuten.
    In ovenschaal en dan in lagen afwisselen met de linzenprut.
    De linzen die ik gebruikte (‘gewone’) hadden meer water en meer tijd nodig om gaar te worden.
    De hoeveelheid linzen is goed voor 4 personen.
    De smaak is heel goed. Dus, dank! En op naar de volgende poging.
    Groetjes.

Leave a Reply