Zelfgemaakte Tomaten Ketchup

posted in: Culinair cadeau, Maak het zelf | 5

Ik liep in de Albert Heijn en zag een nieuw product, ketchup zonder toegevoegde suiker (hoewel die nog 6.5g per 100g aan natuurlijke suiker bevat). Zoals je misschien weet zit in normale ketchup namelijk een schrikbarende hoeveelheid suiker (zo’n 22g per 100g!). Maar die suikervrije hippe ketchup van de Albert Heijn had dan weer een schrikbarend hoge prijs (0.99 euro voor 175ml, normale ketchup is 0.85 voor 500ml). Dus dat vond ik een mooi moment om dan maar de ketchup zelf te maken. Ik legde twee blikken gepelde tomaten in mijn mandje en maakt in 30 minuten (waarvan ik het grootste gedeelte niks hoefde te doen) deze heerlijke ketchup: kosten ongeveer 1,00 euro voor 800g, hoeveelheid suiker 8g per 100g. En bovenal, is het gewoon hele lekkere ketchup :)

Nodig:

1 grote ui, gesnipperd
1/2 tl gemberpoeder
2 tenen knoflook, geperst
1 tl gemalen kruidnagel
1/2 tl cayenne peper (houd je niet van pittig, verminder dan tot 1/4 of zelfs 1/8 of vervang door paprikapoeder)
190ml water
700g tomaten, grof gehakt of 2 blikken gepelde tomaten (in het geval van de gepelde tomaten is het water niet nodig.
100ml (balsamico) azijn
2 el bruine suiker

Hoe maak je het:

  1. Fruit de ui samen met de knoflook totdat de ui zacht zijn, 3-5 minuten.
  2. Voeg het gemberpoeder, kruidnagel en cayenne toe en bak nog 1 minuut.
  3. Voeg de tomaten en eventueel het water  toe en laat op een zachtjes vuurtje pruttelen totdat het mengsel gehalveerd is in volume (ongeveer 20-30 minuten), roer het mengsel af en toe om aan branden te voorkomen.
  4. Pureer het mengsel met een staafmixer .
  5. Zet de ketchup terug op het vuur, voeg de azijn en suiker toe en laat pruttelen totdat de ketchup de gewenste dikte heeft (ik heb het nog 10 minuten laten pruttelen maar dit hangt af van hoe waterig je tomaten zijn).
  6. Schep de ketchup in potten en laat afkoelen. Bewaar daarna in de koelkast.

Geeft +/- 800ml ketchup

5 Responses

  1. De Bakparade

    @ Jessica en Anoniem,

    Ik weet het niet zeker, maar ik heb het al 3 weken in de koelkast staan en het is nog steeds goed… Ik zou zeggen gebruik je neus!

    @ Nans
    Het is inderdaad heel erg lekker en die tomatenchutney klinkt ook goed :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.