Banaanbrood met Pindakaas en Kruimel topping

posted in: Brood | 7

Dit recept verscheen eerder op 2 januari 2015, het recept en de foto’s zijn aangepast. 

Ik ben altijd al dol geweest op kruimelvlaai; of nou ja ik was en ben dol op de kruimels. En elke keer als ik langs de doos met de vlaai liep dan probeerde ik altijd zo stiekem mogelijk een kruimel uit de randen van de vlaai te pikken. Dat leidde me tot het idee om een gezondere snack te maken mét kruimellaag zodat ik geen kruimels meer hoefde te pikken en gewoon elke dag kruimels kan eten! Het werd dit banaanbrood met pindakaas én kruimel topping, drie van mijn favoriete dingen in één brood.

Dit banaanbrood is super makkelijk te maken, binnen 15 minuten heb je het in de oven staan en laat zich perfect invriezen om er de rest van de week van te genieten. Ik snijdt het simpelweg in plakjes, stop de plakjes in een plastic zak en ze gaan zo de vriezer in. Ongeveer 20 minuten voor het eten uit de vriezer halen en het is perfect ontdooit. Enige nadeel van dit brood. Niet alle kruimels blijven perfect op het brood vastzitten, maar die kruimels zijn natuurlijk heerlijk te pikken door de kok ;)

Banaanbrood met  Pindakaas en  Kruimel topping

Continued

Vegetarisch Kersthoofdgerecht: Noten Roast – Noten Brood

posted in: Uncategorized | 6

Pompoen Geitenkaas Quiche Appeltaart Appel

We gaat het vegetarische kerstmenu verdere met dit heerlijke vegetarische kerst hoofdgerecht, een echte Engelse klassieker namelijk een nut roast of in mooi Nederlands een noten roast. Een heerlijke hartig brood waarbij de aardse smaak van linzen gecombineerd wordt met het hartige en knapperige van noten, het heerlijke zoete van gedroogde abrikozen en voor de kleur paprika en spinazie. Het is even werk om deze noten roast te maken, maar je kan hem perfect van te voren maken en dan op de dag zelf de plakken notenbrood die je wilt serveren opwarmen. Het is zelf beter om het van te voren maken want als de noten roast even de tijd krijgt om af te koelen stijft het ook een tikkie op en kruimelt iets minder. Ik was een beetje ongeduldig en vandaar dat mijn noten roast een tikkie kruimelig eruit ziet op de foto.

Ik serveerde de noten roast met cranberry saus, om de zoete/hartigheid van de noten roast te complimenteren, gekookte sperziebonen en smashed aardappelen gebakken in de oven. Alles bij elkaar een perfect vegetarisch kersthoofdgerecht.

Op zoek naar andere vegetarische kersthoofdgerechten?

Nodig:

150g groene linzen
1 ui, gesnipperd
1 winterpeen, in kleine stukjes
1 rode paprika, in blokjes
250g champignons, in plakjes,
4 teentjes knoflook, fijngehakt
50g spinazie
2 el verse rozemarijn, fijngehakt
2 el verse tijm, fijngehakt
1 tl paprikapoeder
300g gemengde noten, grofgehakt
140g gedroogde abrikoos, grofgehakt
sap van 1 sinaasappel
3 eieren

Hoe maak je het:

  1. Kook de linzen in 750ml water in zo’n 20 minuten gaar. Laat afkoelen.
  2. Bak de ui in een scheut olijfolie glazig in ongeveer 5 minuten. Voeg de champignons toe en bak totdat ze goudbruin zijn (10-15 minuten). Voeg de wortel toe en laat 5 minuten mee bakken. Voeg tenslotte de knoflook, paprika en spinazie toe en bak totdat de spinazie geslonken is.
  3. Doe de groente, kruiden, paprikapoeder, noten, abrikozen en sinaasappelsap in een keukenmachine en pulseer totdat het enigszins gemengd is, je wilt wel nog wat stukjes linzen overhouden.
  4. Roer de eieren door het linzenmengsel.
  5. Bekleed een cakevorm met bakpapier; ik leg een stuk bakpapier in de breedte van de cakevorm (de korte zijde van het cakeblik worden dus niet bekleed). Schep het mengsel in het cakeblik en druk heel stevig aan, dit werkt het beste als je een stuk bakpapier op de bovenkant van het cakeblik legt en je er flink op duwt.
  6. Bak het linzenbrood 45 minuten op 190 graden Celsius. Mocht de bovenkant té bruin worden dan kan je de bovenkant afdekken met aluminiumfolie.
  7. Laat het notenbrood minimaal 15 minuten (maar ideaal gezien nog wat langer) afkoelen voordat je het uit het blik probeer te halen. Snijdt eventueel de korte zijden los met een mes en keer het cakeblik om op een snijplank. Snijdt het brood voorzichtig in plakken, het kan een beetje kruimelig zijn.

Geeft zeker 8-10 plakken, genoeg voor 4-8 personen afhankelijk van je bijgerechten. Ik serveerde het met smashed aardappelen, cranberry saus en gekookte sperziebonen. Restjes kunnen heel goed ingevroren worden.

Vegetarisch Kerst Voorgerecht: Pompoen Quiche

posted in: Uncategorized | 0

Net als voorgaande jaren maak ik ook dit jaar weer een heerlijke vegetarisch kerstmenu. En dit jaar beginnen we natuurlijk met een heerlijk vegetarisch kerstvoorgerecht, een heerlijke vegetarische quiche gevuld met pompoen en geitenkaas. Deze mini quiches zien er niet alleen heel erg mooi en feestelijk uit, ze zijn ook nog eens super romig en rijkelijk gevuld met pompoen en zachte geitenkaas. Je kunt ze ook nog eens heel erg goed van te voren maken. Je kan ze vervolgens óf koud eten óf 15 minuten op 180 graden Celsius opwarmen.

Op zoek naar andere vegetarische kerstgerechten?

Pompoen Quiche

Nodig:

200g pompoen, in blokjes 2×1 cm
1 teentje knoflook fijngeperst
1 tl verse tijm, fijn gehakt
2 eieren
100g cottage cheese
Zout en peper
25g zachte geitenkaas
4 plakjes bladerdeeg
2 mini springvormen van 12 cm bv deze van Dille en Kamille *

Hoe maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Meng de pompoen, knoflook en tijm met 1 el olijfolie en schep op de bakplaat. Bak de pompoen 10 minuten in de oven. Laat de oven aanstaan.
  3. Pureer de cottage cheese, samen met de eieren, zout en peper totdat het mengsel het glad is.
  4. Bekleed de mini springvorm met bladerdeeg. Ik doe dit door één plakje bladerdeeg op de bodem te leggen, er hangt dan een beetje over de rand. Vervolgens snijdt ik één plakje in drieën en bekleed ik daarmee de zijkant. Herhaal met de tweede mini springvorm.
  5. Verdeel de pompoen over de bodem van de springvorm en verdeel vervolgens het cottage-cheese ei mengsel erover. Verdeel vervolgens de geitenkaas over de quiches.
  6. Zet de quiches in het midden van de oven en bak in 30 minuten goudbruin en gaar. Mocht de bovenkant te snel donker worden dan kun je ze bovenkant afdekken met aluminiumfolie.

Geeft 2 mini-quiches, genoeg voor 2 personen.

* Dit is een affliate link als je iets koopt via deze link dan krijg ik een klein bedrag, dit kost jouw niks extra’s en helpt mij de blog te draaien.

Zoete Aardappel Soep met Paprika

posted in: Soep | 0

De eerste blaadjes liggen alweer in de goot en als ik ‘s ochtends een blokje om loop voel ik het in de lucht: de herfst is in aantocht. En ondanks het feit dat deze zomer misschien niet de meeste zomerse zomer ooit was en ik het liefst nog wat zonnige dagen mee zou pakken zijn er ook voordelen aan de herfst die in aantocht is. Het grootste voordeel wat mij betreft? We kunnen weer aan de soep! En met deze heerlijke zoete aardappel soep met paprika is het meteen een klein beetje minder erg dat we de zomer achter ons moeten laten.

In deze soep combineren we het aardse zoete van zoete aardappel met heerlijke zoet frisse paprika tot een heerlijke romige en smaakvolle soep. Perfect als makkelijke doordeweekse maaltijd als je er een snij goed brood met een lik boter bij serveert. Maar de zoete aardappel soep doet het ook heel goed als lunch. Bijkomende voordeel je kunt de soep ook heel makkelijk invriezen voor drukke dagen wanneer je geen tijd en zin hebt om iets te koken.

Andere vegetarische soepen?

Zoete Aardappel Pinda Soep
Creamy Courgette Soep
Geroosterde Knoflooksoep
Spicy Bloemkoolsoep
Gezondere Romige Champignonsoep

Zoete aardappel soep met paprika

zoete aardappel soep met paprika

Continued

Milieuvriendelijker koken – 10 tips

posted in: Uncategorized | 0

Het gaat niet zo goed met het milieu, maar dat wist je vast al ;).
Ik ben een grote voorstander van het principe alle kleine beetjes helpen en als iedereen wat doet dan komen we al heel een eind. En ook in de keuken kun je ‘kleine beetjes’ doe om het milieu te helpen én misschien in een adem ook zelf wat geld te besparen. Ik geef je graag 10 tips om milieuvriendelijker te koken.

Wat zijn jouw tips voor een milieuvriendelijkere keuken?

Herbruikbaar

Probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van herbruikbare producten om milieuvriendelijker te koken. Ik gebruik bijvoorbeeld:

  • Thee-ei voor losse thee * (en gebruik dus ook losse thee)
  • Metalen rietjes *
  • Herbruikbaar bakmatje, zoals dit bakmatje *
  • Siliconen zakjes, ik gebruik de fijne (en dure) zakjes van Stasher *
  • Glazen bakjes, ik gebruik die van de Ikea, ze lijken veel op deze glazen bakjes *
  • Gebruik herbruikbare zakjes voor je groente, fruit en broodje, ik gebruik de zakjes van de AH, de lidl en katoenen zoals deze katoenen zakjes *.

Energie besparen

Je kunt op verschillende manieren energie (elektra en gas) besparen in de keuken.

  • Als je iets in de oven maakt kan je vaak het er al in zetten vóórdat de oven op temperatuur is en je kan vaak de oven al uit zetten voordat het gerecht klaar is. Zo zetten wij bijvoorbeeld aardappelen om te roosteren al meteen in de oven, hetzelfde doen we voor lasagna en andere ovenschotels. Dit werkt uiteraard niet als je gebak of brood gaat bakken.
  • Als je de oven aanzet probeer dan enkele gerechten tegelijk te maken (of ná elkaar). Zo rooster ik aubergines (voor baba ganoush), rode bieten en zoete aardappelen (voor zoete aardappelpuree) en pompoen (voor pompoenpuree) vaak helemaal onderin de oven wanneer we er bijvoorbeeld een lasagna of aardappelen in bakken. Probeer dit niet te doen bij producten waarbij een precieze temperatuur nodig is zoals gebak en brood.
  • Water voor pasta, rijst en aardappelen kun je beter eerst met de waterkoker aan de kook brengen voordat je het in een pan giet om de pasta, aardappelen, rijst of groenten te koken. En uiteraard kook je de pasta, rijst of aardappelen met de deksel op de pan.

Voedselverspilling

Wist je dat voedselverspilling de grootste milieu-impact heeft van alles omtrent voedsel (dus meer dan seizoen, vervoer, plantaardig vs dierlijk). Voorkom dus voedselverspilling zo veel mogelijk. Hoe?

wat kan je invriezen
25+ dingen die je kan invriezen
  • Gebruik je vriezer. Je kunt veel meer invriezen dan je denkt (zie ook 25+ dingen die je kan invriezen). Twijfel je of je het op krijgt voordat het bederft? Vries het in.
  • In de winkel. Als het kan kies dan voor producten met de bekende 35% korting (of equivalent) stickers. Deze producten kan je overigens thuis ook nog prima invriezen.
  • Denk ‘outside the box’. Droog producten (Dehydrator / voedseldroger/ droogoven kopen? Waar moet je op letten?), weck producten, maak van restjes een lekkere soep of vegaburger.
  • Doe een ‘eet-de-voorraad-leeg-week’. Probeer eens één week lang alleen het hoogst noodzakelijk te kopen en maak de half lege verpakking couscous, speltpasta en kikkererwten op.
  • Probeer eens Too Good To Go, via deze app kun je een verrassingsdoos kopen met producten die anders weggegooid zouden worden. Wij zijn fan van de doos van de Lidl (groente en fruit) en de lokale bakker. De dozen zijn vaak snel weg, dus zorg ervoor dat je klaar zit op het moment dat de doos online komt. Wanneer de doos online komt kan je zien in app, er staat ‘uitverkocht om xx:xx’ de doos komt dan meestal vlak voor dat moment online. De doos van de Lidl komt bij ons in ieder geval om 19.15 online.

Nieuwe spullen

Als je op zoek bent naar nieuwe keukenspullen neem dan eerst eens een kijkje bij de kringloopwinkel. Heel veel van mijn servies komt uit de kringloopwinkel, maar ook mijn citruspers, popcornmaker, snelkookpan en slacentrifuge vond ik voor een klein prijsje bij de kringloopwinkel. Je kunt uiteraard ook een kijkje nemen op Marktplaats.

Minder verpakkingen

Gember muffins
Gember Muffins
  • Maak je eigen snacks. Veel snacks zitten verpakt in heel veel verpakkingen, terwijl je ze vaak heel makkelijk zelf kan maken. Muffins, popcorn, en crackers je kan het allemaal heel makkelijk zelf maken.
  • Kook je eigen bonen. Bij de Turkse supermarkt kun je grote zakken gedroogde bonen kopen, ik week deze een nachtje, kook ze in de snelkookpan en vries ze vervolgens in.
  • Maak je eigen dips en spreads. Hummus, pesto, muhammara en baba ganoesh zijn heel snel te maken en ook nog eens heel voordelig.
  • Doe je boodschappen op de markt en bij de Turkse of Aziatische supermarkt hier vind je veel groente en fruit zonder verpakkingen.
  • En dan neem je natuurlijk je eigen herbruikbare groente, fruit en brood zakjes mee. En als je de verkoper aardig aan kijkt wil hij of zij vast ook de olijven en noten in een eigen meegebracht bakje doen.
  • Koop kruiden en specerijen in grote verpakkingen bij de Turkse of Aziatische supermarkt en maak daarmee je eigen kruidenmixen: Zelf Kruidenmixen maken: 5 recepten

* Dit zijn affliate links, dit wil zeggen dat als je via deze link iets koop ik een klein percentage krijg, het kost jou geen cent meer en je ondersteund De Bakparade.

Zelf Kruidenmixen maken: 5 recepten

posted in: Uncategorized | 0

Er zijn duizenden kruiden en specerijen op deze aardbol en door deze kruiden en specerijen te combineren kunnen je miljoen kruidenmix zelf maken. De meeste van ons hebben een la vol kruiden en toch kopen we bij de supermarkt nasi kruiden of Mexicaanse kruiden, terwijl als je een basis voorraad kruiden hebt kruidenmix zelf maken super makkelijk is.

Er zijn meerdere voordelen van zelf kruidenmixen maken:

  • Het is veel goedkoper, als je de kruiden in bulk bij de Turkse of Aziatische supermarkt koopt
  • Het is veel gezonder (in de supermarktkruidenmixen zit vaak vaak heel veel zou ten soms suiker en als je het zelf maakt bepaal je zelf hoeveel zout of suiker je toevoegt.
  • Je maakt zoveel of zo weinig kruidenmix als je zelf wilt.

Je maakt de kruidenmix het makkelijkst met een gestandaardiseerde theelepel/eetlepel set zoals deze theelepel/eetlepel set, dan kan je makkelijk 1/4 theelepel of 1 eetlepel afmeten. Zorg er ook voor dat je een glazen potje klaar hebt staan om de kruiden in te mixen (door te schudden) en te bewaren, ik gebruik hier zelf schoongemaakte potjes olijven voor.

Ik geef je hieronder voorbeelden van 5 kruidenmixen die je super makkelijk zelf kan maken.

zelfgemaakte koekkruiden
Speculaas en Koekkruiden

Heerlijk in de appeltaart, in koekjes of om zelf kruidnoten te maken.

zelfgemaakte ras el hanout
Ras el Hanout

De lekkerste couscous of heerlijke geroosterde bloemkool heeft deze ras el hanout nodig.

Zelfgemaakte Nasikruiden
Nasi en Bami Kruiden

Zelfgemaakte bami of nasi geef je een berg smaak me deze heerlijke kruidenmix.

Fajita Kruiden

Wil je op de Mexicaanse tour? Met deze fajita kruiden draai je zo een heerlijke chili, burrito of taco in elkaar.

zelfgemaakte shoarma kruiden
Shoarma Kruiden

Zin een lekker broodje shaorma? Met deze kruiden geef je die goddelijke shaorma smaak aan alles wat je wilt zelfs tofu (tofu shaorma).

Zelfgemaakte Ras el Hanout kruiden

posted in: Uncategorized | 0

Ras el hanout is kruidenmengsel dat zijn oorsprong vind in Marokko en betekent zoiets als ‘het beste van de winkel’ oftewel een mengsel van de beste kruiden en specerijen die een handelaar op dat moment had. Ras el hanout is een mengsel van een heleboel verschillende kruiden, soms wel 40 verschillende kruiden. Er is geen vast recept voor ras el hanout, maar het bevat vaak piment, kruidnagel, kaneel, gember en kurkuma. Deze zelfgemaakte ras el hanout bestaat uit 11 verschillende kruiden die je misschien al in je kruidenrekje kan vinden en zo niet dan zijn ze bij elke grote supermarkt of toko te verkrijgen.

Ras el hanout wordt oorspronkelijk gebruikt voor het kruiden van verschillende soorten vlees, tajines en couscous. Maar ik gebruik de ras el hanout vaak voor het kruiden van aardappeltjes en bloemkool uit de oven. Het is gewoon een hele lekkere kruidenmix.

Een tip om deze zelfgemaakte ras el hanout makkelijker zelf te maken? Ik maak gebruik van maatlepels, oftewel gestandaardiseerde eet- en theelepels dat maakt het makkelijker om de goede verhoudingen aan te houden. Ik gebruik deze maatlepels* die maken het stukken makkelijker, probeer anders maar eens 1/4 theelepel te schatten ;)

Tweede tip je kan dit recept makkelijke verdubbelen of verdrievoudigen, geloof me het is zo lekker je wilt extra maken.

Andere kruidenmixen zelf maken?

Ras el Hanout Zelf maken

Nodig:
1tl komijnpoeder
1tl kurkuma
1tl paprikapoeder
1/2tl gemberpoeder
1/2tl zout
1/2tl nootmuskaat
1/2tl zwarte peper
1/2tl kaneel
1/2tl gemalen koriander
1/2tl piment
1/4tl gemalen kruidnagel

Hoe maak je het:
1. Schep alle kruiden en specerijen in een bakje en meng.

Volkoren Flatbreads (gezond en makkelijk)

posted in: Uncategorized | 2

Ik stond laatst in de supermarkt met op mijn boodschappenlijstje volkoren flatbreads; die bleken 2.60 euro te kosten voor 4 kleine flatbreads. Een blik op de ingrediëntenlijst leerde me dat het alleen maar bloem, water en gist is. Dat kan ik toch ook zelf maken! Zo gezegd, zo gedaan. Na wat gegoogle vond ik een recept van Minimalist Baker dat ik hier en daar wat aanpaste, en na een half uurtje had ik 6 heerlijke volkoren flatbreads op tafel staan.

Ik koos ervoor om een combinatie van volkorenmeel en kikkererwtmeel te gebruiken voor wat extra eiwitten en ander voedingsstoffen. Je proeft verder helemaal niks van het kikkererwtenmeel maar mocht je het niet willen gebruiken dan kan je ook gewoon wit bloem of alleen volkoren bloem gebruiken. Ook de kruiden en de knoflook zijn optioneel vind je het niet lekker of wil je liever andere kruiden, dan kan dat ook geen probleem!

Het recept lijkt misschien lang, maar laat je hierdoor niet tegenhouden. Het kost even een klein beetje moeite, maar als je het een paar keer hebt gedaan heb je deze flatbread redelijk snel gemaakt en als je het fijn vind kan je het recept ook verdubbelen en de rest invriezen.

Volkoren flatbreads

Nodig:
240g volkorenmeel of 180g volkorenmeel + 60g kikkererwtmeel
3/4tl zout
1 el rozemarijn + tijm
2 teentjes knoflook, fijn gesneden
1 zakje gist
120ml lauw water
1 el suiker
1el olie

Hoe maak je het:
1. Roer de gist en suiker door het water en zet 5 minuten weg op een warme plek.
2. Meng het bloem, zout, kruiden en knoflook in een grote kom.
3. Roer de olie door het gistmengsel.
4. Giet het gistmengsel bij de bloem. Kneedt tot een glad deeg.
5. Leg de deegbal in een kom die je met olie hebt ingevet. Dek toe met een theedoek en zet weg op een warme plek om te rijzen (ik zet het in een oven die ik even op 50 graden heb aangezet). Laat ongeveer 1 uur rijzen.
6. Verdeel het deeg in 6 balletjes.
7. Rol elk balletje uit op een met bloem bestoven oppervlakte tot een ovale plak van ongeveer 3mm dik.
8. Verwarm een koekenpan met een klein beetje olie op middelhoog vuur.
9. Bak de flatbread 2-2.5 minuten op de ene kant draai om en bak nogmaals 1.5-2 minuten.
10. Leg flatbread onder een licht vochtige theedoek totdat je ze opeet. Je kunt ze ook 2-3 dagen in de koelkast bewaren of invriezen en dan 30 seconde opwarmen in de magnetron.

Geeft ongeveer 6 flatbreads

Gezonde Kaneelbroodjes

posted in: Brood | 18

gezonde kaneelbroodjes

Het is typisch Zweeds Kanelbulle, oftewel kaneelbroodjes, heerlijke luchtige en zoete broodjes boordenvol kaneel die je in Zweden zo’n beetje op elke straathoek kan kopen. En tijdens mijn stage periode in Zweden at ik ze dan ook geregeld.  Bij een kopje koffie, bij het ontbijt of bij een echte Zweedse fika, kaneelbroodjes zijn altijd lekker. Maar echt gezond kunnen we die kaneelbroodjes noemen. Dus wat doen we dan? We maken zelf gezonde kaneelbroodjes.

Ik vond dit recept voor gezonde kaneelbroodjes ooit op de website Happy Herbivore, maar na vele keren maken heb ik het recept helemaal Inge gemaakt met toevoeging van rozijnen en pecannoten. Ik waan weer even terug naar een Zweedse fika als ik een hap neem uit deze heerlijke gezonde kaneelbroodjes .

Gezonde Kaneelbroodjes

gezonde kaneelbroodjes
Nodig:

185ml melk
1 zakje gedroogde gist
360g volkorenbloem
1 tl bakpoeder
50g suiker
3 tl kaneel of koekkruiden (ik gebruikte zelfgemaakte koekkkruiden)
1/4 tl zout
150g appelmoes
30g rozijnen
30g pecannoten of walnoten, grof gehakt

Hoe maak je het:
1. Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed de bodem van een springvorm of een ovenschaal met bakpapier.
2. Warm de melk op tot deze lauwwarm is en los de gist erin op, laat 5 minuten staan.
3. Meng ondertussen de bloem, 15g suiker, 1tl kaneel en zout in een grote kom.
4. Roer er 50g  appelmoes en het melkmengsel door en kneed vervolgens tot een glad deeg.
5. Bedek de kom met een vochtige theedoek, en zet het deeg weg op een warme plek. Laat 30-60 minuten rijzen.
6. Rol het deeg uit tot een rechthoek op een met bloem bestoven oppervlakte; de deegplak zou ongeveer 3-5mm dik moeten zijn.
7. Meng de suiker, 2 tl kaneel en 100g appelmoes totdat alles goed gemengd is.
8. Smeer het appelmoesmengsel uit over de deegplak maar laat ongeveer 1 cm van de randen vrij.  Het kan zijn dat je wat van het appelmoes mengsel overhoud. Verdeel vervolgens de rozijnen en pecannoten of walnoten over het deeg.
9. Rol de deeglap vanuit de lange kant redelijk strak op en snijdt er ongeveer 6-10 stukken. Het kan zijn dat aan de uiteinde geen vulling zit, ik gooi deze stukjes altijd weg.
10. Leg de broodjes in de springvorm of ovenschaal dicht tegen elkaar aan.
11. Bak de broodjes 20-25 minuten totdat ze mooi goudbruin zijn.

Geeft 6-10 stuks.
Je kunt deze koud of warm eten en ze zijn prima in te vriezen.

Aangepast van Happy Herbivore
Recept en foto aangepast op 13 mei 2021, oorspronkelijke versie 8 juni 2014.

 

Vegetarische Orzo met Gegrilde Groenten

posted in: Hoofdgerecht | 0

Wij hebben recent orzo ontdekt, een soort mini pastavariant die heel erg op rijst lijkt; het wordt soms ook wel riso genoemt. We aten de vegetarische champignon spinazie orzo weken achter elkaar elke week, want makkelijk, snel klaar, good te foodpreppen en redelijk gezond. Maar na al die weken waren we wel op zoek naar een nieuwe variant. Toen kregen we een toogoodtogo box met een gigantische pot gegrilde paprika en zo ontstond deze vegetarische orzo met gegrilde groente.

Ik combineerde de gegrilde paprika met gegrilde aubergine en voor een extra smaak sensatie voegde ik wat pesto toe. In dit recept gebruiken voor nog meer smaak in plaats van bouillon, tomatenblokjes, die deze orzo ook nog eens een schitterende rode kleur geven.

En zoals altijd geldt deze orzo is perfect te personaliseren, geen gegrilde paprika in huis? Je kunt ook gegrilde courgette gebruiken. Geen pesto in huis? Gebruik tapenade of gebruik een paar theelepels Italiaanse kruiden.

Vegetarische Orzo met Gegrilde Groenten

Vegetarische Orzo met Gegrilde Groenten

Nodig:

1 ui, fijngesneden
2 teentjes knoflook, fijngesneden
180g orzo
1 blik tomatenblokjes (400g)
125ml plantaardige room
2 el (rode) pesto
of 1 aubergine + 200g gegrilde paprika uit pot
of 400g gegrilde groenten uit de diepvries (AH of Bonduelle)
50g Parmezaanse kaas
Olijven

Hoe maak je het:

  1. Snijdt de aubergine in plakken en grill deze in de oven onder de grill of in een grillpan totdat de plakken goudbruin zijn. Ik leg de plakken aubergine op een bakplaat en bak ze ongeveer 10 minuten onder de grill op 230 graden, ik draai ze dan om en bak ze nogmaals 5-8 minuten totdat beide kanten lichtbruin. Zet de aubergine dan even opzij.
  2. Verwarm een pan met een dikke bodem en een scheut olijfolie op middelhoog vuur.
  3. Bak de ui in ongeveer 4-5 minuten glazig. Voeg de knoflook toe en bak 1-2 minuten mee.
  4. Voeg de orzo toe en bak 1 minuut mee.
  5. Voeg de tomatenblokjes, plantaardige room en pesto toe en breng het mengsel al roerende aan de kook. Laat het mengsel al roerende ongeveer 12 minuten zachtjes pruttelen totdat de orzo gaar is.
  6. Snijdt ondertussen de gegrilde aubergine en de gegrilde paprika in stukjes.
  7. Voeg de verse gegrilde groente of de diepvriesgroenten toe aan de orzo, en warm door.
  8. Roer de Parmezaanse kaas door de orzo.
  9. Schep in de borden en garneer eventueel met wat olijven.

Geeft 2-3 porties