Bijna vetvrije nectarine cakejes

posted in: Cupcakes en Muffins | 0

Na mijn geweldige aankoop op de markt vorige week zat ik met veel te veel nectarines in mijn maag (figuurlijk natuurlijk!) en ik wist niet zo goed wat ik er mee moest doen, want ik zou ze nooit allemaal opkrijgen voordat ze zouden bederven. Dus dacht ik eens diep na en bedacht ik me dat ik een recept voor vetvrije cakejes op Fatfreevegan had zien staan! Dat leek me de een zeer goede oplossing :)
Enige aanpassingen die ik heb gemaakt zijn dat ik vanillesuiker in plaats van gewone suiker heb gebruikt en dat ik melk in plaats van sojamelk heb gebruikt. Je kunt die wijzigen natuurlijk weer ongedaan maken, maar aangezien ik heel erg van vanille hou maakte die extra toevoeging van vanille voor mij dit een geweldig cakeje. Ik zou overigens deze wel maken in siliconen cakevormpjes, want ik had ze in een muffinvorm gemaakt en ze waren erg klein geworden zoals je op de foto kan zijn.
Maar alle 5 de mensen die het cakeje hebben geproefd vonden het erg lekker, daar doe je het toch voor :)

Bijna vetvrij Nectarine Cakejes


Nodig:

 • 165 g nectarine (het maakt niet zo heel veel uit, ongeveer 2 stuks)
 •  8 g lijnzaad
 • 1 el warm water
 • 1/2 vanilleboon
 •  1 tl vanille
 •  1 tl citroensap
 • 155 ml melk
 • 135 g bloem (ik heb volkoren gebruikt)
 •  1 tl bakpoeder
 • 1/2 tl zuiveringszout (= natriumbicarbonaat of 1/2 tl extra bakpoeder)
 • 1/8 tl zout
 • 65 g suiker

Hoe maak je het:

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
 2. Vet een muffinvorm in of gebruik siliconen muffinvormpjes (geen papieren!)
 3. Ontvel de nectarines door aan de onderkant er een kruisje in te snijden, ze te overgieten met kokend water en 1 minuut te laten staan en dan af te koelen onder koud water. Snijdt de nectarine in kleine stukjes en zet weg.
 4. Meng in een andere kom het lijnzaad en het water.
 5. Haal de merg uit de vanilleboon.
 6. Voeg de merg, vanille-extract, citroen en melk aan het lijnzaad toe en roer goed.
 7. Meng in een aparte kom de bloem, bakpoeder, zuiveringszout, zout en suiker.
 8. Voeg de vloeistof toe aan het bloemmengsel en roer tot het net gemengd is (het maakt niet uit als er nog klontjes zijn!). Vouw nu voorzichtig de nectarine erdoor.
 9. Vul de vormpjes redelijk vol (ik had de mijne niet helemaal vol gedaan en ik kreeg erg kleine muffins) en bak ze in het midden van de oven in 15-20 minuten goudbruin. Een satéprikker zou er schoon uit moeten komen.

Geeft +/- 8-9 muffins

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.