Vetvrije volkoren wafels

posted in: Gebak | 8

Ik lees absurt veel Amerikaanse blog (die in de aan de zijkant zijn er maar een paar van die ik volg) en amerikanen eten heel vaak o.a. wafels en pannenkoeken als ontbijt, vreemd? Ja, maar wel heel erg lekker, maar helaas ook vaak erg vet :( Maarja ik zou niet de gezondheidsfreak zijn als ik er niet een gezonde variant van zou maken, nouja ik heb er denk ik wel 3 verschillende recepten geprobeerd, maar deze van www.fatfreevegan.com is toch wel mijn favouriet, hoewel ik de havermoutwafels van vegan lunchbox ook erg lekker waren (die zal ik nog eens posten). Maar het mooie van dit recept is dat het naast dat het vetvrij is en heerlijk is, je er helemaal je eigen draai aan kan geven met je ‘topping’, ideen nodig?
Topping:
– Appelstroop
– Honing
– Klodder Griekse yoghurt
– Scheut vanillevla of helemaal lekker luchtige vanille vla :)
– Fruit in stukjes
– Pindakaas
– Hagelslag / vlokken
– Chocopasta
Je kunt het zo decadent en ongezond maken als je het zelf wil, of toch maar gezond houden…

Combinaties die ik zelf heb geprobeerd, appel met appelstroop (JUM!), appel met honing, appel met vanillevla (ja ik heb echt een appel obsessie :))
Opmerkingen over het recept hieronder: ik had in eerste instantie alleen volkoren meel gebruikt, maar dan worden de wafels erg zwaar, dus je kunt beter een mengsel van volkoren en gewoon meel gebruiken. Verder kun je bosvruchten aan de wafels gebruiken om het nog gezonder te maken :) ik heb een zak diepvries bosvruchten gebruikt (dat is geen probleem) let er wel op dat je de grotere vruchten uithaalt, ik heb alleen de rode en blauwe bessen gebruikt. Tenslotte moet je natuurlijk het wafelijzer goed invetten. De wafels kun je ook heel goed invriezen en dan voordat je ze gaat eten opwarmen en weer krokant maken in de broodrooster!

Vetvrije volkoren bosbessen wafels

Nodig:
– 120 g volkoren meel
– 120 g gewoon meel
– 1 tl aardappelzetmeel
– 1/2 tl natriumbicarbonaat of bakpoeder
– 3/4 tl zout
– 330 ml melk
– 1 el azijn
– 2 el honing of ‘smaakje’ siroop (ik heb vanille siroop gebruikt)
– 1 tl vanille-extract
– evt. 120 g bosvruchten

Hoe maak je het:

Mix in een kom de melen, aardappelzetmeel, bakpoeder en zout.
Mix in een andere kom de melk, azijn, honing of siroop en vanille.
Giet de natte ingredienten bij de droge en roer tot het net gemengd is.
Vouw de bosvruchten erdoor.
Zet het beslag even weg, terwijl jij het wafelijzer klaar maakt en opwarmt voor gebruik.
Bak de wafels totdat ze mooi goudbruin zijn (6-8 minuten), pas op dat je het ijzer niet te snel openmaakt omdat je nieuwsgierig bent, want dan blijft de onderkant aan de onderkant plakken en de bovenkant aan de bovenkant (ik spreek uit ervaringen ;)) de wafel is dan wel lekker, maar hij ziet er niet uit!

Geeft ongeveer 8-10 wafels.

ps Vinden jullie mijn Blond Amsterdam ontbijt bordje niet te schattig :)

8 Responses

 1. Anonymous

  Haai ik heb een vraagje,
  Je vertelt vaak over de Amerikaanse blogs die je volgt, zou je ook wat sites kunnen vertellen .
  Ik ben al bekend met happyherbivore en fatfreevegan.

  Alvast enorm bedankt en ga door met deze site hij is geweldig

 2. Veggie Vally

  Ziet er goed uit! Ik ga ze maken dit weekend en ook invriezen, ideaal om bij de hand te hebben. Zijn ze niet te dit voor het broodrooster?
  Kun je het aardappelzetmeel ook vervangen trouwens? Dat heb ik niet standaard in de kast staan namelijk.

  Groetjes!

 3. Inge

  @ Veggie Vally

  Bij mij passen ze wel in de broodrooster, je kant ze ook ff opwarmen in het tosti apparaat. Ik denk dat je het aardappelzetmeel ook wel door maizena kan vervangen..

  groetjes Inge

 4. Marianne

  Ik vond ze niet echt lekker. Ik heb na de eerste twee een eitje toegevoegd en een scheutje zonnebloemolie. Voor mij is dit dus een mooi basisrecept gebleken en als zodanig bedankt!

 5. Margreet

  Wat een lekker eten maak jij.Ik ben Vegan en eet hoofdzakelijk TSS van John McDougall en kan toch heel veel met je recepten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.