Zelfgemaakte crackers: Zoete zaad crackers en 3-minuut-lijnzaadcrackers

posted in: Brood, Snacks | 9

Ik ben dol op crackers, ze zijn lekker knapperig, heel veelzijdig (zo eten of met lekker beleg), ze kunnen altijd (als ontbijt, lunch, tussendoor), je hebt heel veel variatie (gewone crackers, met pitjes, Matze etc etc) en ze zijn ook redelijk gezond als je tenminste de volkoren variant neemt. Leuk feitje mss is dat de goedkoopste crackers van Fjord (iets van 30 cent) de meeste vezels bevatten, dus geen rede om WASA te sponseren. Maar zoals gewoonlijk vind ik het altijd leuk om dingen zelf te maken, want dan wordt het natuurlijk goedkoper en gezonder en daar worden we natuurlijk heel blij van :)
Dus toen ik deze tegenkwam, wist ik gewoon dat ik ze moest proberen, ik bedoel zoete crackers hoe geweldig is dat :). En toen ik gister op een nogal vreemd forum terecht kwam met een recept voor lijnzaadcrackers (en jullie weten dat ik dol ben op lijnzaad zie en hier, hier ) dat in 3 minuten klaar was in de magnetron, moest ik dat natuurlijk ook proberen.

Zoete zaad crackers

Jam dat ziet er lekker uit, zouden we wat dichterbij kijken?

Nog wat dichterbij?

Full Close-up and personal?

Nodig:

 • 45g lijnzaad
 • 45g zonnebloempitten
 • 25g zemelen
 • 80g honing
 • 1/4 tl koekkruiden
 • 1 tl vanille
 • 4 el water

Hoe maak je het:

 1. Vermaal de lijnzaad en pitten in blenden/keukenmachine totdat ze fijn zijn, maar je wilt wel nog stukjes zaad hebben.
 2. Roer de rest van de ingredienten met uitzondering van het water erdoor.
 3. Roer er zoveel water door totdat het een dik deeg is dat je wel nog kan uitspreiden.
 4. Spreid uit op een bakplaat die bedekt is met bakpapier tot een laag die ongeveerĀ 3 mm dik is.
 5. Verwarm oven voor op 150 graden.
 6. Bak de crackers 30 minuten, draai dan om (het makkelijkst als je het hele bakpapier omdraait en dan er voorzichtig van af trekt) en bak nog eens 30 minuten.
 7. Snijdt meteen in stukken en laat ze dan verder afkoelen, ze worden dan echt knapperig.


3 minuut-lijnzaad cracker

Wat is dat beleg denk je? Dat is huttekase vermengd met cacoa :) soort van gezonde chocopasta net als deze maar dan sneller

Nodig:

 • 2 el lijnzaad
 • 2 el water

Hoe maak je het:

 1. Maal de lijnzaad fijn tot meel in de blender.
 2. Meng het lijnzaadmeel en water, laat even staan.
 3. Bedek een bordje met een stuk bakpapier, spreid het deeg erover uit tot een soort van rechthoek.
 4. ‘Bak’ 3 minuten in de magnetron op 1000 Watt
 5. Trek het bakpapier eraf en geniet van een heerlijke krokante en luchtige (!) cracker.

Geeft 1 enorme cracker

9 Responses

 1. Lijkt me heerlijk! Omdat ik glutenvrij moet eten kan ik deze repen ook maken. Er is weinig te koop in glutenvrij-land wat zulk soort tussendoortjes betreft, dus ik word helemaal blij van jouw site.
  Gebruik ook vaak lijnzaad, omdat glutenvrij meel weinig vezels bevat en je darmen toch wat te doen moeten hebben.
  Ik ga zeker vaker op je blog kijken!
  Vind je het trouwens goed als ik recepten gewoon kopieer en uitprint voor mijn receptenboek, met vermelding van de bron?

 2. Wat leuk dat je mijn blog zo leuk vind.
  Ik ben zelf niet gluten-intolerant, maar het is natuurlijk wel fijn als mensen met glutenintolerantie mijn dingen ook kunnen eten :)
  Is je receptenboek voor jezelf? Dan is het prima! Leuk zelf,

  groetjes Inge

 3. Ja hoor, het is mijn eigen receptenboek. Ik print ze uit en stop ze in doorzichtige hoesjes, zodat ik recepten die niet bevallen er makkelijk uit kan halen.
  Maar dat lijkt me bij jouw recepten niet snel van toepassing! Heb vandaag de bananen-pindakaas koekjes gemaakt, daar heb ik ook op gereageerd.

 4. Leuk, ik zou graag in jou persoonlijke kookboek staan ;)

 5. Anonymous

  Ze zien er lekker uit.
  Kan ik de zemelen door iets anders vervangen?

 6. Anonymous

  Dit is wel een idee, dat zal ik zeker doen! Thanks!

 7. Ik heb de lijnzaadcrackers vandaag gemaakt. Echt zo leuk, dat hele proces! Ik heb bij de salade een versie gemaakt met zonnebloempitjes, sesamzaadjes en allerlei kruiden erdoor. Lekker. Volgende keer probeer ik ze met kaneel!

 8. @ Mb82
  Dat klinkt goed, ik heb toevallig een zoete variant die binnenkort online komt.

Leave a Reply