Zelfgemaakte pindakaas

posted in: Maak het zelf | 20

Ik ben dol op baksel met pindakaas erin, maar een probleem is dat ik absoluut geen pot pindakaas in de kast kan hebben staan want ik eet het letterlijk met lepels uit de pot en echt waar alles smaakt lekkerder met pindakaas (van appels tot worteltjes tot roerbakschotel). Dus toen ik op deze site zag dat je zelf pindakaas kon maken en dus ook kleine hoeveelheden was ik gefasineerd, ik bedoel dat kan toch niet, zelf in ongeveer 5 minuten pindakaas of andere noten boter maken zonder allerlei enge toevoegingen (ik bedoel in Calve pindakaas zit maar 80% pinda’s en het heet pindakaas???) en zonder de mega bedragen te betalen die normaal gevraagd worden voor een pot biologische-zonder-toevoeginen-pindakaas.
En wat blijkt het is echt zo makkelijk als het lijkt :) 2 minuten in mijn magic bullit (namaak-versie) en ik had heerlijke zelfgemaakte pindakaas :)
Enige nadeel? Het is droger dan de Calve juist omdat er niks is toegevoegd, maar dat is redelijk makkelijk op te lossen door er toch zelf een scheutje olie zonder smaak (zonnebloemolie) door te doen. Ik heb het ditmaal zelf opgelost, met een scheutje water (had misschien wel wat meer kunnen zijn) en een grote theelepel honing, wat dan ook meteen een heerlijke smaak toevoegt :)
Ik ga zeker ook nog een keer met andere noten proberen, maar voor nu alleen:

Zelfgemaakte pindakaas

Nodig:
– pinda’s zoveel je wilt
– scheutje olie zonder smaak
– honing naar smaak

Hoe maak je het:
1. Doe de pinda’s in de keukenmachine
2. Zet de keukenmachine aan en laat draaien, eerst worden de pinda’s een soort van meel, maar al snel begint het semi-vloeibaar te worden, laat draaien totdat het glad is, roer af en toe door en schrap de randen af mocht het nodig zijn.
3. Als het nodig is/je wilt kun je ook nog de scheut olie/honing erdoor mixen.

20 Responses

 1. Heb je zoute pinda´s gebruikt of ongezoute? De zoute zijn errug goedkoop…

 2. Ik heb hier gewone pinda’s dus niet gezoute voor gebruikt. De gezoute zijn inderdaad goedkoper, maar volgens mij heb je ook relatief goedkope ongezoute pinda’s, ik zal morgen eens in de supermarkt kijken…

  groetjes I

 3. Anonymous

  werkt dat scheutje water erbij echt?

 4. Anonymous

  hoe lang is het het houdbaar?

 5. @ Anoniem
  Tegenwoordig voeg ik geen water meer toe, maar maal ik het langer. Om echte olie-ige pindakaas te krijgen moet je lang malen zeker 10 minuten.

  @ Anoniem II
  Als je het in de koelkast bewaart, zeker 1 maand, maar bij mij is dat altijd ver voor die tijd op ;)

 6. kan je dit ook zonder water toe te voegen in de blender maken?

 7. @ Anoniem,
  zoals hierboven al staat geen water gebruiken! Je kunt het zeker in de blender maken, mocht het niet helemaal glad worden dan kan je altijd een scheutje zonnebloem olie toevoegen om het wat gladder te maken

 8. Hoe groot is jouw keukenmachine? (mijn model heeft een kom waar 3 liter in past)

 9. Ja, dit is lekker, hoor! Maak wel eens walnoten/pindakaas, uit losse pols respectievelijk 40/60, denk ik.
  Tip voor de zoute pinda’s: ik spoel ze vluchtig af onder de kraan en spreid ze uit om heel goed te drogen.

 10. Ik heb dit vandaag met walnoten gedaan, die hadden we nog van de oogst van de buren haha.
  Echt een groot succes (:

 11. Anonymous

  Zelf heb ik dit nooit gedaan maar ik heb bij marqt pindakaas gekocht van 99% pinda en 1% zeezout.
  Op de pot staat alleen wel dat de pindas eerst licht geroosterd zijn voor het pureren, dat lijkt mij beter want dan komt de smaak van de pinda beter vrij.

 12. Anonymous

  ik heb dit met sesamzaad gedaan,
  echt een aanrader!

 13. Zoiets maak ik ook, doe er dan wat kokosolie in, er zijn twee soorten kokosolie, een die naar kokos smaakt en een neutrale, ik vind degene die echt naar kokos smaakt het lekkerst, schijnt ook nog heel gezond te zijn ;), zoeten met maple syrup is ook heerlijk!

 14. Ik heb nog een heleboel amandelen, die helaas nog steeds ruiken (en smaken!) naar de toko waar ik ze vandaan heb.

  Niet echt lekker te noemen.

  Heb er dus amandelpasta van gemaakt met wat arachide olie en poedersuiker toegevoegd. De vervelende geur/smaak is weg en heb het meteen opgegeten, zo lekker! :)

  Inge, you made my day!

 15. @ Gewoonkim
  Haha graag gedaan :)

 16. Is dit ook de pindakaas die je in je recepten gebruikt?

 17. @ Willeke meestal wel

 18. Ik ben halverwege he tnalen gestopt. Mijn staafmixer wordt zo heet dat ik hem bijna niet meer vast kan houden. Dat vind ik een beetje eng worden. Heeft iemand daar ervaring mee?

 19. Calvé bevat 85% noten (https://www.calve.nl/producten/pindakaas/) en voegt eigenlijk alleen maar goede oliën toe (raapzaad en soja) en een klein beetje zout, die puur voor de houdbaarheid is. Volgens mij is dit dus niet zoveel slechter dan jouw versie, aangezien jij ook olie toevoegt… En met 85% pinda’s, een overgroot deel, mag je je product echt wel pindakaas noemen vind ik.
  Honing vind ik wel een interessante toevoeging, ik eet er zelf liever sambal bij :)

  • Nou… Ik zie ook gehard palm olie staan dat ongeveer het slechtste vet is dat er bestaat…
   En in principe voeg ik 1 el olie toe op 500g pinda’s dats is nog geen 5%. Als je ook kijkt naar biologische pindakaas dan bestaat die ook
   alleen uit pinda’s en zout.
   Pindakaas is btw ook heel lekker met komkommer :)

Leave a Reply