Gezond Volkoren-Havermout Appeltaart

posted in: Gebak, Taart | 22

Probeer het eens, als je aan iemand vraagt: ‘Goh wat zou ik eens bakken?’ 99% kans dat als dit een Nederlander is die persoon zegt appeltaart. Tenminste dit gebeurt altijd in mijn omgeving. Nu vind ik zelf een appeltaart zelf niet echt spannend als je ook witte bonen koekjes of courgette-muffins kan bakken, maarja soms wil je een goede indruk maken (schoonouders!) en wat doe je dan appeltaart bakken! Maar dit zou de bakparade niet zijn als het niet een gezonde appeltaart zou zijn. Dus hoe maak je een gezonde appeltaart? Normaal vind ik het niet zo moeilijk om een recept gezonder te maken, maar eerlijk gezegd had ik deze een beetje problemen. Het deeg van een appeltaart bevat heel veel boter (200g = 1600!kcal) en ik had zo’n vermoeden dat je het bij dat deeg niet kan vervangen door appelmoes. Maar google is je vriend en na wat googlen bleek dat je de boter kon vervangen door kwark, dus probleem 1 opgelost. Probleem 2 ik wou een gedeelte van de bloem vervangen door havermout, maar havermout heeft een veel groter volume dan bloem, dus moest ik zorgen dat het volume van de bloem gelijk was aan dat van de havermout, maar dat probleem was ook op te lossen met behulp van een maatbeker.
Helaas geen foto’s op dit moment, maar die komen ergens deze week :)
Het heeft me dus wat moeite gekost, maar het is een heerlijke én gezonde appeltaart geworden die je zeker moet uitproberen!

Gezonde Volkoren-Havermout Appeltaart

Nodig
175g volkorenbloem
130g havermout
1 zakje bakpoeder
200g kwark
150g basterdsuiker
1 ei, geklutst
750g appels
75g suiker
50g rozijnen
1 el citroensap
1 el custardpoeder
heel veel kaneel

Hoe maak je het
1. Wel de rozijnen in heet water.
2. Meng de suiker en bloem in een kom. Roer 1/2 van het ei en de kwark erdoor.
3. Kneed het deeg zo snel mogelijk tot een samenhangend geheel en zet weg in de koelkast.
4. Snijdt de appels in stukjes (ik laat de schil er gewoon aanzitten, hallo vitamines!). Meng de appels, kaneel, suiker, goed uitgelekte rozijnen en citroensa in een kleine kom en zet weg.
5. Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed de bodem van een springvorm (22 diameter) met bakpapier en vet de ring in (ik doe dit altijd met bak&braad en een keukenpapiertje).
6. Haal 1/3 van het deeg af en leg opzij. Trek vervolgens kleine bolletjes deeg van de grote bol en maak ze plat, leg deze in de springvorm en duw uit met je vingers totdat zowel de bodem en zijkant van de springvorm bedekt is. Het deeg is heel erg plakkerig dus schroom niet om extra bloem te gebruiken voor je handen en het aanrecht!
7. Strooi het custardpoeder over de bodem en verdeel het appelmengsel hierover.
8. Maak reepjes van het resterende deeg (wederom extra bloem nodig!) door er lange slierten van te maken en die plat te drukken (als ze breken, gewoon op de taart leggen en dan aan elkaar duwen!), leg die kruislings op de taart zodat je een raster krijgt.
9. Bestrijk de taart met de rest van het ei.
10. Bak de taart +/- 60 minuten in de oven op een rooster iets lager dan het midden.
11. Laat 10 minuten afkoelen en ga dan met een mes langs de rand van de springvorm om de korst los te maken, maak dan pas de klem van de springvorm los!

22 Responses

 1. Hoi,
  ik heb deze taart net gemaakt en hij is wel gelukt. Het deeg was bij mij alleen niet plakkerig maar juist een beetje droog. Hij is bruin uitgevallen omdat ik er speculaaskruiden doorheen heb gestrooid.De taart heeft wel een goede structuur maar ik vind m zelf een beetje te veel naar brood smaken en niet naar taart. Denk dat het komt door het volkorenmeel. Volgende probeer ik m denk ik met speltbloem ( gezonder dan tarwe! en zelfs lekkerder)

 2. OJa, hij was bij mij na 40 minuten al aardig gaar! heb m toen op lagere stand afgebakken met alumniumfolie erover, anders zou hij aanbranden…

 3. Anonymous

  Hey ,
  Ik lees vaak op je blog. Bedankt voor alle leuke recepten :) . Zou deze taart graag bakken voor m’n verjaardag maar moeders lust geen kwark of yoghurt , heb je een idee waardoor ik dat kan vervangen (in het geval je dit leest) ?
  groet,
  Klaasje

 4. Hoi Klaasje,
  Dankjewel voor je lieve reactie :)
  In dit recept zou je de kwark door boter kunnen vervangen, wat natuurlijk een beetje het hele idee achterhaalt van het gezonder maken, maar als je zou ook zo ligt mogelijke smeerhalvarine kunnen gebruiken (dit is volgens mij 24light) dan is het kwam calorieen en vet al een stuk lager.
  Maar ik denk dat je het ook best met de kwark zou kunnen maken, je proeft er namelijk helemaal niks van! En je kunt altijd voor de zekerheid wat extra kaneel/koekkruiden door het deeg doen om helemaal zeker te zijn!

  liefs Inge

 5. Geweldig, je recepten, Inge. Maar ik mis in dit recept de havermout?

  Marianne

 6. Nee hoor marianne, is het 2e ingredient ;)

 7. Anonymous

  Hey, ik kwam bij toeval dit recept tegen ;-) Was op zoek naar een appeltaart met havermout. Nu ben ik niet zo’n ervaren bakster, maar in de werkbeschrijving kom ik nergens tegen wanneer je nu de havermout toevoegd. Zelf denk ik bij punt 2, hoor graag of dit ook klopt.

  Groetjes Karin.

 8. Zou je ook de suiker nog kunnen vervangen door iets? Of niet?
  Door honing of zelfgemaakte appelmoes misschien?

  • Het is moeilijk om vloeibare vervanger voor suiker te gebruiken… Ik kan je niet zo goed helpen, buiten dat je misschien zoetstof of stevia bakblend zou kunnen gebruiken…

 9. Anonymous

  Proef je de kwark niet?

 10. Ik heb hem gebakken vandaag, met honing… Ik doe er dan een hand paneermeel door heen en wat paneermail op de bodem, dat neemt het vloeibare gebeuren lekker op:) Hij is heerlijk, de korst alleen wel een beetje taai… Heb ik dan wat verkeerd gedaan of is dat sowieso als je met kwark bakt?

 11. @ Anoniem,

  Weet je wat je ook kan doen? Een el custardpoeder op de bodem, neemt ook vocht op en krijg je lekkere vanille smaak :)
  Het is inderdaad zo dat vetvrij gebak altijd een beetje taai is…

 12. Ik heb nu 2 keer geprobeerd om deze taart ook zonder suiker te maken. Eerste keer vervangen door appelstroop: geen succes. Vandaag de 150 gr suiker voor de bodem vervangen door 150 gr gehakt dadels (bij het hakken alvast 50 gr bloem toegevoegd tegen het plakken). Deze is echt super goed gelukt! Door de dadels voeg je geen extra vocht toe, maar wel het volume en zoetigheid.
  In de vulling hoeft natuurlijk helemaal geen suiker. Appels en rozijnen zijn lekker zoet van zichzelf (van mij mogen er wel wat meer rozijnen door). Ook heb ik er 50 gr gehakte noten aan toegevoegd. De custard heb ik weggelaten. Was ook niet nodig.

  Bedankt voor alle inspiratie!
  Sandra

 13. Anonymous

  Taart gemaakt met de vijgen in het deeg. Voor de vulling honing toegevoegd en 50 gr hazelnoten en 50 gr amandelen.
  Taart goed gekeurd door vrouw en kinderen. Zonder suiker en toch een lekkere taart ! Mooi recept.

 14. Lekker! Inderdaad broodachtig misschien ook goed te maken in een rol. Maar perfect winters gezond tussendoortje. Ik heb er banaan ingedaan naast de appels en wat gedroogde cranberry’s ( gewoon wat ik nog in huis had liggen). Onderin tegen het vocht een oud broodje in stukjes gesneden, dat werkte perfect!. Dankjewel!

 15. Gisteren gemaakt met twee suikervervangers. Stevia kristalpoeder door de appels en dadelsuiker door het deeg. Ik had de taart aan vijf vrouwen en één man gevoerd en op één iemand na viel hij bij iedereen in de smaak. Het deeg was een beetje aan de droge kant en daardoor had ik eigenlijk geen custardpoeder hoeven gebruiken, maar dan weet ik dat voor een volgende keer.

 16. Hoi Inge, ik heb wel een keer de suiker vervangen door appelmoes, is óók al gezonder. De boter in mijn recept kan ook kokosvet zijn. Helemaal hip!
  http://gewoonlekkergewoon.blogspot.nl/2012/09/appeltaart-voor-harde-werkers.html

 17. Patricia

  Hoi Inge,

  Zou het een idee zijn om in de bodem in plaats van kwark banketbakkersroom te doen?

  • Hoi Patricia, ik kan je niet 100% zeker beloven dat dat zou werken, maar ik heb zo’n vermoeden van wel.

Leave a Reply