Zelfgemaakte Gezonde Appel-Cruesli en een Winactie

posted in: Maak het zelf, Ontbijt, Snacks | 10

Ik ben dol dol dol op cruesli, maar zoals bij zoveel dingen wordt ik niet echt gelukkig van de ingredientenlijst en voedingswaarde-declaratie van de meeste (niet de zakken van 6 euro van de bio-winkel meegerekent, ik ben een student he dat kan ik niet betalen!). Dus toen ik weer eens de behoefte kreeg om iets te bakken, maar zin had om iets anders te maken dan weer muffins (ik heb nog een hele diepvries vol) en ik mijn lijst met uit te proberen recepten kreeg, kwam ik deze tegen: Hmmm interesting. Ik bedoel geen toegevoegde suiker en geen toegevoegd vet? En rond dat ei kan ik me ook nog wel heen werken. Maar toen kwam probleem nr. 2 naar boven drijven ik had geen wortel en geen honing in huis, enter een kijkje in mijn keukenkastje en koelkast en de oplossing was gevonden: wortel wordt appel en honing wordt appelstroop en het resultaat? Heerlijke gezonde Vetvrije Appel-Cruesli :)

Winnen?
En weet je wat het allermooiste is? Jij kan een zakje winnen! Het enige dat je moet doen, is een comment achterlaten met wat jou favoriete ontbijt is (maakt niet uit wat). Ik zal de winnaar bekend maken over precies 1 week (28 september) (dus laat wel ook je e-mail achter anders kun je je prijs nog niet krijgen!)

Zelfgemaakte Gezonde Appel-Cruesli

Nodig:
125g havermout
90g appelstroop (iets meer dan 2 el)
25g rozijnen
1/2 appel geraspt
1/2 el lijnzaad + 1 1/2 el heet water
1 tl koekkruiden

Hoe maak je het:
1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
2. Meng de havermout, rozijnen, koekkruiden en appel.
3. Roer de appelstroop door het lijnzaad/water mengsel totdat het opgelost is (moet lukken als het water heet is)
4. Leg op een met bakpapier bekleedde bakplaat en zorg dat het nagenoeg één plak wordt.
5. Bak 20 minuten in de oven.
6. Haal uit de oven en breek de plak in grotere stukken en roer een beetje door.
7. Zet nog eens 15-20 minuten in de oven totdat het goudbruin en krokant is.
8. Laat afkoelen en bewaar in een luchtdichte pot.

10 Responses

 1. Mijn favo ontbijt is 30 gram havermout, 1 el (in de blender fijngehakte) pinda’s, 1 el diksap. Havermout met water in de magnetron: 1 a 2 min, dan pinda’s en diksap erbij, roeren en klaar!

  Maureen

 2. Ben mijn e-mail vergeten zie ik, maar die mail ik je wel als dat nodig is.
  en wat een leuk recept trouwens. ik ga het maken! Ik heb ook een mega crush voor cruesli, maar echt, tis zoo ongezond :S :(

  Maureen

 3. Je ontbijtje klinkt echt superlekker, mss ook maar eens proberen ;)

 4. Ja tis echt lekker. Ik ben er zo blij mee omdat het door de geblenderde pinda’s goedkoop is (geen dure bio pindakaas) en gezond (geen calve pindakaas). met plakjes banaan erbij wordt het iets romiger (dus havermout, water en banaan in de magnetron). Ook lekker! Ook een plus van havermout in de magnetron: bijna geen afwas.

  Maureen

 5. Mijn oven wordt waarschijnlijk warmer bij 175 graden. Bij mij verbrandden de rozijnen namelijk. Geen succes.

 6. @ Diana,
  Ik weet niet waarom er staat dat je de rozijnen mee moet bakken, want dat moet helemaal niet :S
  Je moet de rozijnen na het bakken erdoor heen roeren, dan heb je ook geen last van verbrandde rozijnen :)
  groetjes Inge

 7. Haai Haai,

  Vraagje ik heb de cruesli zo’n 30 min laten bakken maar nog is hij vrij taai en zacht?? enig idee waar dit door komt?? Te dikke plak??

  Groetjes Eef

 8. De Bakparade

  @ Eef,

  Ik heb zelf een hete lucht oven dus het zou kunnen dat je jou oven wat hoger zou moeten zetten zeg 200 graden. Het kan inderdaad ook zijn dat de plak te dik is. Ik zou zeggen gewoon langer bakken, maar pas wel op, want het word wel nog krokanter als het afkoelt.

 9. Super lekker, smaakt veel beter dan uit de supermarkt.

  Ik heb het wel verdubbeld, anders hield ik een halve appel over.. maar nu is genoeg voor 1 week :)

  Willeke.

 10. zonder appelstroop, appels en koekkruiden (op..) maar met honing en een wat extra kokend water (totdat het een bal vormt).
  Voor de rest gewoon het recept gevolgt. mmm..

  ik heb vaak in de avond bakaanvallen en laat het dan gewoon in mijn warme oven staan, dan droogt het goed uit.

  Willeke

Leave a Reply